URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2019, 19:11

Biruri mai mari şi mai multe! Primăria vrea să indexeze impozitele orădenilor cu 4,6% şi să introducă noi taxe

Municipalitatea orădeană a lansat vineri după-amiază, în dezbatere publică, proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2020. Toate, mai mari!

Se indexează toate taxele...

Primăria vrea să indexeze anul viitor, cu 4,6%, toate obligaţiile fiscale ale orădenilor, de la impozite pe clădiri şi terenuri la cele pe mijloace de transport. Astfel, cei care şi-au închiriat parcări de domiciliu ar putea datora din 2020 o taxă majorată de la 120 lei la 125 lei pe an.

În plus, municipalitatea ia în calcul majorarea cu 50% a impozitelor pentru imobilele care nu sunt racordate la reţelele de termoficare şi gaz, deşi operatorii de utilităţi le-au adus reţelele la limita proprietăţii.

Concret, vor fi suprataxaţi orădenii care se încălzesc cu combustibil solid sau lichid ori cu ajutorul unor instalaţii pe lemne şi derivate, dar vor fi scutiţi de supraimpozitare proprietarii imobilelor încălzite cu instalaţii pe bază de energie electrică, gaz lichefiat şi alte soluţii cu grad redus de poluare.

... şi se majorează cele de urgenţă

Potrivit documentului supus dezbaterii publice, Primăria mai ia în calcul majorarea taxelor pentru eliberarea diferitelor documente în regim de urgenţă.

Astfel, taxa de urgenţă pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală se va majora de la 25 lei la 30 lei şi vor fi introduse două taxe noi, de câte 10 lei, pentru completarea pe loc de către funcţionarii municipalităţii a declaraţiei de atestare fiscală, respectiv pentru cheltuielile provocate de operaţiunile de executare silită.

La fel, vor creşte şi sumele datorate pentru serviciile prestate "de urgenţă" de Instituţia Arhitectului Şef. Taxa pentru eliberarea de urgenţă a Certificatului de Urbanism (în 2 zile), a Autorizaţiei de Construire (în 5 zile) ori a Autorizaţiei de Luare în Folosinţă (în 5 zile) va creşte de la 150 lei 200 lei şi vor fi introduse taxe noi, de câte 100 lei, pentru eliberarea de urgenţă a Certificatului de Atestare şi a diverselor adeverinţe produse în IAS.

În plus, municipalitatea cere majorarea de la 120 lei la 500 lei a taxei pentru analiza în CMUAT a construcţiilor ilegale şi supraimpozitarea cu 50% a clădirilor fără acte, până la intrarea în legalitate.

Maxim, am spus!

Ca un element de noutate, pentru a face linişte în oraş pe timpul nopţii, municipalitatea a eliminat pragul minim al amenzii aplicate celor care organizează jocurilor de artificii neautorizate la nunţi sau diferite evenimente şi a păstrat doar pragul maxim de 2.500 lei.

Primăria vrea să oblige patronii sălilor de evenimente să le ceară clienţilor chitanţa din care să rezulte că şi-au achitat taxa, iar dacă aceasta nu există să anunţe Poliţia Locală, sub ameninţarea retragerii autorizaţiei de funcţionare.

O altă noutate este că începând de anul viitor municipalitatea vrea facă curat cu chitanţierul. Astfel, orădenii care nu deţin contract de salubritate ar putea datora o taxă specială majorată de la 14 lei la 20 lei pe persoană pe lună, iar proprietarii care nu îşi curăţă spaţiul verde dintre casă şi drum se vor trezi că acesta este salubrizat de o firmă de profil, după care vor fi taxaţi cu 0,7 lei pe metru pătrat.

Muzeul Cetăţii scumpeşte tarifele

Începând de anul viitor, turiştii ar putea plăti mai mult pentru a vizita diferite obiective din oraş. Taxa pentru vizitarea unor expoziţii se va majora de la 5 lei la 10 lei pentru un adult şi de la 3 lei la 5 lei pentru un copil.

Conducerea Muzeului Oraşului vrea să îşi dezvolte noi surse de venituri, fapt pentru care ar putea fi instituită o taxă de 2.500 lei plus TVA pentru organizarea de evenimente private în spaţiile muzeale din Cetate cu supraveghere din partea angajaţilor instituţiei şi o taxă de 1.000 lei plus TVA pentru cele organizate fără concursul acestora.

La fel, taxa pentru închirierea sălii pentru repetiţii se va dubla de la 25 lei pe oră la 50 lei pe oră, iar cea pentru închirierea sălii multifuncţionale, cu video-proiector şi toate dotările necesare, va creşte de la 50 lei pe oră la 100 lei pe oră şi de la 300 lei pe zi la 500 lei pe zi.

Orădeni, spuneţi-vă părerea!

Potrivit unui comunicat al Primăriei, proiectul de taxe şi impozite pentru anul 2020 poate fi consultat pe portalul municipalităţii www.oradea.ro.

"Procedura de dezbatere publică este de 30 zile lucrătoare, de azi şi până la data de  22 noiembrie 2019. În cadrul acestor 30 de zile, termenul pentru transmiterea de propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectele supuse dezbaterii publice este 31 octombrie 2019", se menţionează în comunicat.

Orădenii pot face propuneri prin email la adresa primarie@oradea.ro, prin fax la numărul 0259.437.544, prin poştă pe adresa Primăriei Municipiului Oradea, Piaţa Unirii nr. 1, sau direct la Centrul de informaţii cu publicul de la parterul palatului administrativ al oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
Invatatura de minte!
Asta se intampla cand dai TOATA puterea unei gasti! Asta se intampla cand o mana de votanti, prin jocul legilor votate de ei, pnl+psd, ajunge sa ,,reprezinte" 2/3 din totalul consilierilor! Astia, consilierii, voteaza ce vor, adica ce vrea starostele.
Postat 15 Octombrie 2019, 08:30 de ili3
Spunea Iorga
Spunea Iorga ca "Daca ataci replica unui prost risti sa te trezesti cu tot prostul in discutie". Aici prostul e si misel abonat la bugetul birtinezului, adica bugetul orasului, adica buzunarul taxatului si sare in ajutorul celui ce il plateste!
Postat 13 Octombrie 2019, 19:47 de scortosul
Scortosul ( ZUGRAVUL )
te-am văzut pe Turnul primăriei, îl zugraveai sau te arunaci???
Postat 13 Octombrie 2019, 12:09 de Sandu1206
Vrei nu vrei diliul sef sistat de un penal ne obliga sa face sex cu termoficare Oradea
"În plus, municipalitatea ia în calcul majorarea cu 50% a impozitelor pentru imobilele care nu sunt racordate la reţelele de termoficare şi gaz, deşi operatorii de utilităţi le-au adus reţelele la limita proprietăţii. ". Vrei nu vrei diliul sef sistat de un penal ne obliga sa face sex cu termoficare Oradea altfel te cas...jupoaie! Ipocritii astia au blocat prin tot felul de manevre introducerea retelelor de gaze in oras si au facut cetatenii captive unei companii impotente de a presta un serviciu onest, economic. Desi GCal de la termoficare este subventionata de toti oradenii pretul platit de beneficiary la cladiri similar este de la simplu da bublu! De aiai nu vor oradenii sa se aboneze la firma condusa de penal! In mod obligatoriu aceasta firma "penala" ar trebui sa se rtetraga doar la blocurile ceausiste si sa lase fiecare om, sa se gospodareasca cum crede el de cuvinta. O suma echivalenta cu cea decontata termoficarii ar trebui platita si celor care introduce retele de gaz! JOS mafia TEREMOFICARE Oradea sprijinita de un bolovan!. Txele se majoreaza pentru ca pmo e plina de oameni care pe langa ca trebuie sa li se justifice prezenta trebuie si renumerat cu tot feluri de sporuri: vatamare,....
Postat 12 Octombrie 2019, 22:21 de scortosul
@madalin
Dupa ce le cedezi terenul si obtii autorizatia, stringi frumos facturile si-i dai in judecata sa te despagubeasca la justa valoare.Sunt 2 cazurii notorii in oradea rezolvate in instanta,nu ai cum primi alta sentinta.Dupa aia intri intr-un razboi de gherila cu proprietarii orasului, e un srl destul de ticalos,dar merita.Succes.Mai corect ar fi sa-i dai in judecata de la bun inceput pentru refuzul eliberarii autorizatiei.A construi este dreptul tau,autorizatia este un fel de "am luat la cunostinta" din partea unitatii administrativ teritoriale,in urma eliberarii acesteia, ei se mobilizeaza pentru a-ti furniza utilitatile in regim de urgenta.Ei, cum suna? Viitorul suna bine,mai e oleaca...
Postat 12 Octombrie 2019, 18:32 de excalibur
Taxa de urgenta sau taxa pe birocratie?
Taxa de urgenta e o mare hotie si genereaza birocratie in adevaratul sens al cuvantului: dupa ce stal la coada sa iti iei bilet de ordine, mai stai la coada sa iti vina randu si cand in sfarsit ajungi la ghiseu pentru un document, doamna iti spune: "veniti la data de.. ca sa ridicati documentul sau platiti o taxa de urgenta ca sa il ridicati acum".... păi am stat la coada de doua ori ca sa mai vin o data la coada peste o saptamana dupa document???? Normal ca nu! Spuneti-i simplu TAXA de eliberare document sau cum vreti, nu taxa de urgenta! E chestie de un click.
Postat 12 Octombrie 2019, 14:49 de oradeanbihor
Nesimțire
Bine ca știți crește toate taxele, dar nu vi rusine sa obligați oamenii sa va faca ofertă de donare din frontul stradal al terenului cumparat pe bani. Nu aveți nici macar bunul simț sa angajati la primarie un notar si topograf si sa faceți voi dezmembrarea, mai platim si asta pe langa terenul cedat. Știți doar lua banii si da amenzi!!! Dar ce faceți voi e legal??
Postat 12 Octombrie 2019, 13:41 de Madalin
Bolnav
Omul nu-i cu toate.
Postat 12 Octombrie 2019, 12:50 de User anonimizat
@ sandu
Ma confunzi cu sprancenatu'
Postat 12 Octombrie 2019, 12:26 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Doar in capul tău bolnav
Postat 12 Octombrie 2019, 12:16 de Sandu1206
@ sandi
Cine râde la urmă, râde mai bine.Si vezi cu exproprierile, ca ajung la tine pe strada ;)
Postat 12 Octombrie 2019, 11:28 de oradeanbihor
Săracii ăștia
Ca și CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, sunt baza țării, de acum Dumnezeu cu mila, și biciul pe ei.
Postat 12 Octombrie 2019, 11:21 de Sandu1206
Pentru cei care nu înțeleg și nu vor să creadă că Oradea e cel mai scump oraș din țară, raportând veniturile la cheltuielile directe ale contribuabililor !?!
Toate creșterile de taxe și impozite la care sunt supuși orădenii se duc în ... capitolul "plata creditelor asumate de muncipalitate" pe termen mediu și lung (de la un an în sus) !?!
Postat 12 Octombrie 2019, 10:25 de CrisDumi
Faceți un calcul elementar, între cuantumul taxelor și impozitelor de la 2008 până la creșterea pe 2020 !?!
În decurs de 12 ani de "înțeleaptă" conducere liberală, în Oradea s-au aplicat creșteri de 314% !?! Mulți o să spună că banii luați cu japca de la orădeni s-au dus în infrastructură, dar acest lucru nu se vede, din moment ce serviciile publice su fost finanțate în acest sens, din 2009 încoace, din fonduri structurale ale UE !?! Ar fi fost normal ca acest 314% să se vadă într-o creștere proporțională a bugetului local ... dar culmea e că, diferența în 12 ani la acest capitol este de doar 182% în sus !?! Mai mare e mirarea când raportezi, în aceeași perioadă, veniturile proprii ale municipalității ... care, pe baza încasărilor de taxe și impozite locale, au crescut cu doar 89% !?! Așadar, unde este diferența de la 314% în trei mandate de primar liberal ... și cheltuielile de creștere medie (la total mediu cuantificat) de 176% cât rezultă financiar-contabil în acest moment ?!? Ei bine ... în datoria publică merge diferența, adică în obligații "asumate" din viitorul orădenilor, pe care nu i-a întrebat nimeni dacă vor mai mult beton sau mai multă verdeață în orașul lor !?! De amortizmente nici nu mai vorbim, că asta ar însemna ... că la fiecare RON cheltuit o să se reflecte un corespondent de un EUR ce va trebui reinvestit, în următorii 12 ani, pentru întreținerea rezultatelor fizice ale costurilor !?!
Postat 12 Octombrie 2019, 10:15 de CrisDumi
"Nu vor fi taieri de pensii si salarii"
...a zis ritos insusi prezidentul.Salariile medii in sectorul administratiei publice sunt pe la 4700 lei.Putem extrapola suma pentru tot sectorul bugetar.Ei, atunci cum acoperim miliardul de euro pe care-l imprumutam lunar,ca sa tinem aceste caste privilegiate? Simplu, ii f***m pe toti cu niste taxe si impozite speciale,de criza.Arhanghelul orazii s-a anuntat primul,locul intii e rezervat.La schimb,primiti o noapte gratis la muzeu...
Postat 12 Octombrie 2019, 10:15 de excalibur
Naiv sau prosti?
Cind mereti la cumparaturi,nu urlati de durere??? Anul trecut era 80 bani kila la cartofi,acum e 2 lei. Carnea de porc 15 lei,acum 18 lei...etc Probabil tot echipa lui bolovan e vinovat si pt asta...nici decum echipa de analfabeti care a condus tara. Inca mai mir cit de mare e gradina Domnului,dar asta e.
Postat 12 Octombrie 2019, 08:45 de tepes
@ baloana
Tot ce face bolovan, bun sau rau, in acest oras, se intampla pentru ca el poate, pentru ca are puterea sa abuzeze. E clar ca nu il intereseaza de binele oradenilor, ba chiar profita de slugarismul si pupincurismul de care dau dovada (unii). Poate sa le dubleze taxele, sa le darame casele, sa le impuna "jus primae noctis", astia tot pe bolovan il vor vota (asta in caz ca mai candideaza).
Postat 12 Octombrie 2019, 05:06 de oradeanbihor
Da?
"mascaradă cu creșterea impozitelor, cu dărâmarea a zeci de case, se datorează dorinței lui Bolojan de a-l sabota pe Iohannis"?Eu am crezut ca e o treaba stiintifica,pe baza de proiecte,pe baza de echipe ,de specialisti,pe baza de "votul exclusiv al reprezentantilor pnl".Pe baza de dezvoltare,intr-un cuvint.Sa fie doar o saga,o telenovela pogorita la noi in urbe?Sa nu-ti bagi piciorul in el de excavator?
Postat 12 Octombrie 2019, 00:10 de excalibur
Razbunarea lui Bolojan
Este simplu. Totul este planul lui Bolojan pentru sabotarea lui Iohannis. Bolojan mărește impozitele fix in prima săptămână de campanie a lui Iohannis, Bolojan a dat directiva și să se dărâme casele din Nufaru pentru a crea panică în rândul cetățenilor Oradiei, i-a dat directiva lui Foncea să creeze panică în rândul angajaților Spitalului Municipal Oradea și a anunțat că anumite servicii din primăria Oradea se vor desființa sau se vor privatiza, toate acestea tocmai pentru ca votanții PNL din Oradea ori să voteze cu USR-Plus ori să nu se prezinte la vot considerând că nu au pe cine vota. Toată lumea știe că Bolojan este prieten bun cu Cioloș și toată lumea știe că Bolojan este în conflict cu Iohannis deoarece Iohannis ia oprit ascensiunea către președinția PNL. Așadar toată această mascaradă cu creșterea impozitelor, cu dărâmarea a zeci de case, cu susținerea pe care Bolojan i-o da lui Foncea se datorează dorinței lui Bolojan de a-l sabota pe Iohannis.
Postat 11 Octombrie 2019, 23:53 de OanaBaloana
excalibur
Stai in 5 lei mă fraiere??????? Vai și amar de capul tău.
Postat 11 Octombrie 2019, 23:43 de Sandu1206
Excuse-moi
Opriti acest reporter-de altfel foarte activ,bravo lui-in a mai transmite mesaje subliminale populatiei orasului,care juiseaza frenetic in orgasmele dezvoltarii.Cum e posibil sa confunde contributiile benevole ale oradenilor cu :"Biruri mai mari şi mai multe!" .Oamenii sunt fericiti ca pot ajuta cu sumele lor modice santierele si excavatoarele,chiar jubileaza la gindul maririi taxelor,constienti ca asta duce la terminarea anticipata a dezvoltarii.Un fel de premature ejaculation.
Postat 11 Octombrie 2019, 22:51 de excalibur
pt carcotasi
se poate multumii la analfabetii care au bagat tara in datorii si au contribuit sa avem cel mai mare rata de inflatie din U.E(15 luni la rind)
Postat 11 Octombrie 2019, 20:49 de tepes
Ne lasa mostenire...
...niste taxe moderne,bine cumpanite, cu care sa putem continua DEZVOLTAREA, chiar si fara el.
Postat 11 Octombrie 2019, 19:30 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON