URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2019, 16:12

ADI Ecolect refuză implicarea Primăriei în licitaţia pentru colectarea gunoaielor din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu, mulţumesc! Primăria a pus la dispoziţia conducerii ADI Ecolect, asociaţia care are sarcina de a implementa sistemul de management integrat al deşeurilor, specialişti ai Direcţiei Tehnice care să ajute la redactarea caietului de sarcini şi atribuirea licitaţiei pentru stabilirea operatorului de salubritate care va colecta de anul viitor gunoaiele menajere din Oradea, dar asociaţia a refuzat oferta.

"Conducerea Primăriei a contactat conducerea Consiliului Judeţean şi a ADI Ecolect pe tema licitaţiei pentru desemnarea operatorului de salubritate din Oradea. Am recomandat oameni din Primărie care să colaboreze la realizarea caietului de sarcini şi care să facă parte din comisia de licitaţie, pentru că au experienţă în domeniu. Dacă din partea noastră disponibilitate există, concret nu am primit niciun răspuns", a declarat directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mai mult, Consiliul Judeţean a respins propunerea municipalităţii de a scrie caietele de sarcini pentru atribuirea salubrităţii menajere. "Am solicitat să derulăm noi procedura realizării caietului de sarcini, dar nu avem un răspuns favorabil. Au spus că au în vedere această problemă, au toate informaţiile şi să nu fim îngrijoraţi", a spus Ghitea.

"Suntem interesaţi ca lucrurile să fie în ordine"

Directorul tehnic al Primăriei a menţionat că municipalitatea are un interes legitim în organizarea cât mai rapidă a licitaţiei pentru salubritate, în condiţiile în care instalarea unui nou operator durează o jumătate de an.

"Luna iunie 2019 este un termen maximal în care aceste proceduri trebuie finalizate. Noi suntem interesaţi ca lucrurile să fie în ordine din ianuarie 2020", a spus Ghitea, fără a preciza însă ce va face Primăria Oradea în situaţia în care ADI Ecolect nu finalizează proceurile de licitaţie.

Reprezentanţii municipalităţii se tem că, în cazul în care firmele participante la atribuirea licitaţiei pentru salubrizarea oraşului se vor contesta în instanţă, iar procedura se va prelungi, Oradea va rămâne iarna următoare fără operator de salubritate, aşa cum a păţit municipiul Timişoara. "Există o problemă cu legislaţia, care nu stabileşte ce se întâmplă dacă la o procedură cu un astfel de impact operatorii participanţi la licitaţie se judecă unii cu alţii", a spus Ghitea. 

Contractul municipalităţii cu RER Vest pentru colectarea deşeurilor menajere din oraş va expira la sfârşitul acesui an, fără posibilitatea de prelungire. În cazul în care alt operator nu va fi desemnat prin licitaţie până atunci, Primăria nu va avea posibilitatea legală să desemneze provizoriu, invocând forţa majoră, o altă firmă de salubritate.

O situaţie aberantă

În paralel, angajaţii municipalităţii lucrează la caietul de sarcini pentru desemnarea unui operator, care să execute salubritatea stradală şi deszăpezirea, operaţiuni de care se ocupă în prezent RER Vest şi care nu vor fi cuprinse în caietul de sarnici al licitaţiei organizate de ADI Ecolect.

"Ar fi anormal să avem doi operatori, unul pentru colectarea deşeurilor menajere şi unul pentru salubritate stradală şi deszăpezire. S-ar putea să ne trezim în situaţia că avem ambalaje şi mizerie pe străzi şi când suni la salubritate stradală să spună că vina este a celui care face colectarea deşeurilor şi invers", a afirmat Ghitea.

Potrivit directorului, situaţia va fi cu atât mai încurcată cu cât municipalitatea nu va avea pârghii să sancţioneze operatorul care colectează deşeurile, pentru că acesta va avea o relaţie contractuală cu ADI Ecolect şi nu cu Primăria. Dacă în prezent, în urma unor verificări în teren, municipalitatea poate refuza plata unor servicii prost executate, de anul viitor va avea doar posibilitatea aplicării de amenzi prin intermediul Poliţiei Locale. "Nu va exista decât posibilitatea aplicării de sancţiuni, dar acestea nu rezolvă problema", a spus directorul.

Bihorul, pe mâna ADI

ADI Ecolect este o asociaţie de dezvoltare comunitară înfiinţată pe lângă Consiliul Judeţean de cele 101 administraţii locale din Bihor pentru a gestiona problema deşeurilor la nivelul întregului judeţ prin sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) care presupune colectarea acestora pe şase zone, sortarea lor şi depozitarea la groapa ecologică din Oradea a materialelor care nu pot fi reciclate.

La presiunea primarului Ilie Bolojan, care a arătat că Oradea colectează o treime din deşeurile judeţului, conducerea Ecolect a acceptat luna trecută să înfiinţeze cea de-a şaptea zonă, exclusiv pentru reşedinţa de judeţ. 

Reprezentanţii asocierii au acceptat acest compromis după ce edilul a ameninţat că, în cazul în care aceasta nu organizează licitaţia pentru desemnarea operatorului în timp util, iar Oradea riscă să rămână de anul viitor fără operator de salubritate menajeră, municipiul va părăsi Ecolect, cu riscul de a plăti penalităţi, şi îşi va desemna propria firmă de salubritate, printr-o licitaţie anume organizată.

Potrivit raportului de activitate al Direcţiei Tehnice pentru anul 2018, municipiul Oradea a generat 11.896 tone de deşeuri menajere amestecate, 38.053 tone deşeuri municipale colectate în amestec, 6.120 tone de deşeuri din construcţii şi demolări şi 16.510 tone de deşeuri stradale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON