URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
10 Ianuarie 2019, 14:31

Oradea, pe cont propriu: ADI Ecolect va înfiinţa a şaptea zonă din Bihor în cadrul SMID, special pentru municipiu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facă-se voia lui Ilie Bolojan! ADI Ecolect a obţinut acordul de principiu din partea finanţatorului european pentru a adăuga o zonă nouă de colectare a deşeurilor în Bihor, din care va face parte doar Oradea. Această dorinţă a fost exprimată public de primarul municipiului, în luna decembrie.

Anunţul „separării” Oradiei a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă susţinută de vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, care deţine şi funcţia de preşedinte al ADI Ecolect, şi de Bujor Chirilă, director executiv al asociaţiei. Cu acest prilej, cei doi au prezentat şi stadiul de implementare al SMID.

Oradea, zona 7

Iniţiat în 2011, proiectul privind „Sistemul de management integrat al deşeurilor” (SMID) în judeţul Bihor, finanţat cu 50 de milioane de euro din fonduri europene, prevedea împărţirea judeţului în şase zone de colectare a deşeurilor, cu tot atâţia operatori de salubritate. Aflat încă în fază de implementare, SMID va fi însă modificat.

„În urma analizelor pe care le-am făcut, am considerat că s-ar impune, pentru a asigura o cât mai bună funcţionalitate a SMID-ului, ca municipiul Oradea să devină zonă distinctă. În urma acestei concluzii, am făcut demersurile necesare, pentru că orice modificări în cadrul SMID necesită aprobarea autorităţii de management, respectiv Ministerul Fondurilor Europene, am primit în aproximativ o lună răspunsul lor cum că este posibilă această reaşezare a zonelor, cu condiţia să facem nişte studii, ca să se ajungă la modificarea analizei de opţiuni depusă iniţial în cadrul cererii de finanţare pentru acest proiect”, a declarat Bujor Chirilă. Acesta a precizat că documentaţia solicitată de minster este aproape finalizată, iar săptămâna viitoare va fi depusă.

Se bat pe idee

Reprezentanţii Ecolect precizează, însă, că aceste demersuri au fost iniţiate de către ei, înainte ca primarul Ilie Bolojan să pretindă acelaşi lucru. La finalul anului trecut, edilul Oradiei a declarat că a discutat cu conducerea CJ Bihor posibilitatea organizării unei licitaţii pe cont propriu, explicând că îşi doreşte să evite scenariul în care contractul Oradiei cu RER Vest va expira, iar un alt operator nu va fi desemnat de ADI Ecolect.

Chirilă şi Mang au precizat, însă, că iniţiativa separării Oradiei le-a aparţinut. „În luna septembrie, în urma analizelor pe care periodic le făceam împreună cu conducerea Consiliului Judeţean, respectiv cu domnul vicepreşedinte Mang şi cu domnul preşedinte Pásztór, am ajuns la concluzia că una dintre zone ar trebui reanalizată. (...) Am aflat între timp că această chestiune era solicitată şi de primarul Ilie Bolojan”, a declarat Bujor Chirilă.

„Totul a plecat nu de la faptul că aşa vrea domnul Bolojan, ci de la faptul că Oradea colectează o treime din deşeurile din judeţul Bihorul. Împreună cu cele 25 de comune din jur, s-ar fi ajuns ca o singură zonă să deţină aproximativ 45% din deşeurile care se adună în judeţul Bihor. Era foarte mult pentru un singur operator”, a declarat şi Ioan Mang. Acesta a subliniat că proiectul SMID a fost demarat pe vremea când Bihorul era condus de „oblăduirea PNL”, atunci când preşedintele CJ Bihor era Cornel Popa. Astfel, vina pentru această împărţire o au tot liberalii, iar actuala conducere a CJ Bihor doar repară greşeala.

Mang a ţinut să sublinieze însă că CJ Bihor a făcut demersurile pentru separarea Oradiei, nu Primăria. „Avem hârtia Consiliului Judeţean din noiembrie, prin care am cerut acordul să facem şapte zone, dar şi să existe două modalităţi de plată, la alegerea UAT-urilor”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor.

El a explicat apoi că, pe lângă crearea unei noi zone, CJ Bihor a obţinut acordul de principiu şi pentru a permite primăriilor din judeţ să decidă cum anume se va tarifa serviciul de salubritate, printr-o taxă locală ori prin plata serviciilor de către bihoreni direct către operatori.

Pariu pe „maturitatea” lui Bolojan

În timp ce crearea noii zone, dedicate Oradiei, pare o certitudine, mai rămâne o necunoscută: cine va organiza licitaţia pentru municipiu. În timp ce primarul Ilie Bolojan a declarat, în decembrie, că ia în calcul ieşirea din ADI Ecolect, tocmai pentru ca Primăria să fie cea care licitează serviciul de salubritate pentru municipiu, Ioan Mang spune că acest scenariu va atrage costuri pentru oraş.

„O adresă trimisă de Ministerul Fondurilor Europene anul trecut, când au mai fost unele UAT-uri care au spus că mai bine ies din ADI-urile judeţelor respective, spune în felul următor: retragerea din cadrul asociaţiei de dezvoltare intercomunitară face imposibilă finalizarea proiectelor şi creează prejudicii atât unităţilor administrative proprii, deci cele care vor să iasă şi care vor suporta valoarea investiţiilor proprii de care au beneficiat direct şi cotă parte din investiţia totală, cât şi celelorlalte unităţi administrativ-teritoriale”, a declarat Ioan Mang. Care ar fi costul pe care ar trebui să-l plătească Primăria Oradea, dacă va ieşi din ADI, nu se ştie.

Mang a spus, însă, că crede că Bolojan „are maturitatea să realizeze că nu poate să iasă din SMID, pentru că va cauza prejudicii pentru toate UAT-urile, inclusiv cele liberale”.

S-au făcut că lucrează!

Directorul Ecolect a prezentat şi stadiul exact de implementare al SMID, anunţând că până la data de 15 februarie vor fi finalizate caietele de sarcini. Întârzierea se datorează faptului că firma bucureşteană angajată de CJ Bihor în 2011 pentru această sarcină, Media One, nu s-a achitat de treabă.

Mai precis, potrivit lui Chirilă, a livrat nişte draft-uri de caiete de sarcini care nu conţineau particularităţi pentru judeţul Bihor, precum numărul de locuitori din fiecare comună ori estimări privind cantităţile de deşeuri ce vor fi colectate. În plus, în aceste draft-uri se vorbea despre o colectare a deşeurilor cu ţarcuri în toate comunele din Bihor, ceea ce ar fi presupus ca sătenii să-şi ducă gunoaiele la aceste incinte, lucru greu de imaginat.

În timp ce ADI Ecolect a preluat caietele în această formă şi le reface, pentru a nu ţine proiectul SMID în loc, CJ Bihor nu a luat nicio decizie de sancţionare a firmei cu pricina. Mai mult, întrebat de BIHOREANUL ce valoare a avut acest contract, Mang nici nu a ştiut să precizeze.

La fel, probleme sunt şi cu investiţiile realizate în cadrul SMID, mai precis cu staţiile de sortare şi de transfer realizate în judeţ. Lucrările nu au fost recepţionate, pentru că firma care a câştigat licitaţia, Team Net, dar şi cea pe care a subcontractat-o, Euriteh, au intrat în insolvenţă. „Antreprenorul şi subantreprenorul nu s-au prezentat la nicio probă a instalaţiilor. Ne-am asumat şi această problemă, încercăm să găsim soluţii”, a declarat Chirilă. Practic, ADI Ecolect trebuie să angajeze un expert care să evalueze lucrările făcute şi să stabilească ce anume mai trebuie făcut, iar apoi să se găsească o soluţie pentru finalizarea investiţiilor.

La mâna primarilor

Deşi este lesne de înţeles că mai sunt multe de făcut, liderii ADI Ecolect se arată încrezători şi spun că Bihorul ar putea avea noii operatori de salubritate chiar în acest an. Desigur, dacă şi primarii din judeţ vor coopera.

Potrivit lui Bujor Chirilă, după ce caietele de sarcini vor fi finalizate, ele vor trebui aprobate în fiecare consiliu local din cele 100 de UAT-uri. „Dacă o UAT nu aprobă, proiectul este blocat”, a precizat Chirilă, adăugând că mizează pe înţelepciunea primarilor şi consilierilor locali din judeţ.

După ce toate consiliile locale vor aproba caietele de sarcini, ele vor fi încărcate în sistemul electronic de achiziţie publică, unde, după o perioadă de verificare, vor fi lansate efectiv. „Dacă nu vor exista contestaţii, vom putea încheia contracte chiar în acest an”, a precizat Chirilă. Desigur, experienţa altor judeţe arată că, cel mai probabil, rezultatele licitaţiilor vor fi contestate de firmele perdante. Aşadar, primăriile cărora le expiră contractele de salubritate în vigoare vor trebui fie să le prelungească, dacă legea le permite, fie să facă achiziţii directe, pentru perioade scurte, de 3 sau 6 luni.

Cert este că anul 2019 va fi unul important pentru salubritate bihoreană. Mai rămâne de văzut dacă va fi unul de succes...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vai de gunoiul Bihorului, dacă ar trebui să aștepte după Mang, Chirilă și alții ca ei !?!
Ei zic că au început proiectul în 2011, dar sunt mincinoși ... pentru că încă din 2007 s-a cerut județului, de către Ministerul Mediului și Administrația Fondului de Mediu, începerea demersurilor pentru acest proiect pe fonduri europene !?! Oradea avea deja sistemul pus la punct, iar la începutul lui 2008 s-a constituit încă un operator, al localităților limitrofe municipiului și care a creat primul sistem integrat de colectare la standarde din tot județul !?! Consiliul județean nu trebuia decât să facă "copy-paste" după proiectul comunelor din jurul Oradei, de peste 2.000.000 Euro, ca să ia cei 50.000.000 Euro de la UE ... dar au dormit în cizme, ca niște nesimțiți care își iau salariile babane la timp !?! Niște penibili, că așa s-au născut !?!
Postat 10 Ianuarie 2019, 19:33 de CrisDumi
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON