URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2019, 14:31

Abia a treia oară! Licitaţia pentru reabilitarea dealului Ciuperca din Oradea a atras cu greu două oferte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a treia licitaţie organizată de municipalitatea orădeană pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a dealului Ciuperca, în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016, a atras cu greu două oferte.

Câştigătorul, peste o lună...

Pentru execuţia lucrărilor estimate la 2,4 milioane lei au depus oferte firma orădeană Gavella şi o asociere formată din firmele Star Pro Center Intl SRL Bucureşti respectiv Ceramica Impex SRL şi BTM Construct SRL din Giurgiu.

"Cel mai probabil vom avea un câştigător peste o lună, după analizarea ofertelor depuse. Executantul va avea la dispoziţie două luni pentru lucrări de proiectare", a declarat viceprimarul Florin Birta (foto).

Aceasta este cea de-a treia licitaţie organizată de municipalitate pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a grădinii publice Ciuperca.

Deşi versantul a fost consolidat vara trecută cu două ziduri de beton formate piloţi foraţi la o adâncime de 12 metri, respectiv 15 metri, constructorii, în frunte cu Abed Nego, executantul iniţial al reabilitării grădinii publice Ciuperca, au fugit de această lucrare.

Oficial, aceştia au invocat costul mic al lucrării, deşi era limpede că manifestau rezerve să preia o lucrare cu probleme începută de alte firme.

Pentru a putea atrage ofertanţi, Primăria a majorat valoarea lucrărilor cu o jumătate de milion de lei, de la 1,9 milioane lei plus TVA la 2,4 milioane lei plus TVA.

La refăcut!

Astăzi, reamenajarea dealului Ciuperca presupune lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii.

Mai precis, lucrările de structură vor cuprinde realizarea de umpluturi compactate de pământ şi pământ stabilizat în amonte de zidul de sprijin pentru a exista o continuitate a pantelor taluzului natural, realizarea aleilor, a structurii metalice a pergolei, aducerea la cotă a căminelor de vizitare, amenajarea treptelor de legătură între alei şi a punctului de belvedere nou creat.

Printre lucrările de arhitectură se vor număra cele de refacere a tencuielilor şi vopsitoriei clădirii Caffe Ciuperca şi a punctelor de belvedere de deasupra acesteia, refaceri de pardoseli, balustrade şi bănci, realizarea unui pergole metalice cu radierul lipit de zidul de sprijin şi reamenajarea amfiteatrului în aer liber.

Lucrările la instalaţiile electrice exterioare vor viza refacerea cablurilor electrice, a prizelor şi stâlpilor de iluminat.

Potrivit documentaţiei de licitaţie, durata de execuţie va trebui să fie de cel mult 8 luni.

Oradea vs Bucureşti

Indiferent cine va câştiga această lucrare, îşi va asuma o sarcină dificilă, care necesită experienţă.

Primul ofertant, firma orădeană Gavella face parte din grupul de companii care s-au ocupat de reabilitarea Pieţei Unirii (18,9 milioane lei) şi lucrează în prezent la reabilitarea Pieţei Ferdinand (19 milioane lei), a malului stâng al Crişului Repede (13,3 milioane lei) şi a străzii Aurel Lazăr (1,8 milioane lei).

Cel de-al doilea ofertant, Star Pro Center Intl Bucureşti, care a depus oferte în asociere cu Ceramica Impex SRL şi BTM Construct SRL din Giurgiu, a devenit cunoscut, potrivit presei centrale, în urma unei dezvoltări fulminante de la o cifră de afaceri de 5.000 lei în 2015 la 55 milioane lei în 2018 în urma unor contracte de lucrări încheiate cu Primăria Sectorului 5.

Firma bucureşteană s-a capitalizat din lucrări de reabilitare termică a blocurilor, reparaţii de şcoli şi amenajări de spaţii verzi.

Monumentul neputinţei

Prăbuşirea dealului pe care a fost amenajată grădina publică Ciuperca, în urma unor lucrări în valoare de 4,9 milioane lei finanţate din fonduri transfrontaliere, constituie cel mai răsunător eşec al administraţiei Bolojan.

Faptul că la trei ani de la alunecările de teren din noiembrie 2016, care au mânat versantul la vale, Primăria nu a depus încă niciun efort vizibil pentru stabilirea unui vinovat şi nu a reuşit să readucă dealul la starea iniţială atârnă greu în ochii orădenilor, dar şi a vizitatorilor, îndemnaţi degeaba de indicatoarele turistice montate în ultimele două luni în oraş să urce pe deal să admire grădina.

Criticile s-au înteţit odată cu apropierea alegerilor locale din 2020, opozanţii politici acuzând actuala administraţie de incompentenţă. Fost director al parcurilor industriale orădene, Delia Ungur (foto), în prezent angajată în domeniul privat şi înregimentată în USR a lansat pe reţelele de socializare un manifest intitulat "1.000 de zile de ruşine". Documentul prezintă dealul Ciuperca drept "o tichie de mărgăritar strâmbă, monument în ruină al neputiinţei administrative". Şi probabil este doar începutul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON