URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 30 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
18 August 2019, 14:31

Abia a treia oară! Licitaţia pentru reabilitarea dealului Ciuperca din Oradea a atras cu greu două oferte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a treia licitaţie organizată de municipalitatea orădeană pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a dealului Ciuperca, în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016, a atras cu greu două oferte.

Câştigătorul, peste o lună...

Pentru execuţia lucrărilor estimate la 2,4 milioane lei au depus oferte firma orădeană Gavella şi o asociere formată din firmele Star Pro Center Intl SRL Bucureşti respectiv Ceramica Impex SRL şi BTM Construct SRL din Giurgiu.

"Cel mai probabil vom avea un câştigător peste o lună, după analizarea ofertelor depuse. Executantul va avea la dispoziţie două luni pentru lucrări de proiectare", a declarat viceprimarul Florin Birta (foto).

Aceasta este cea de-a treia licitaţie organizată de municipalitate pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a grădinii publice Ciuperca.

Deşi versantul a fost consolidat vara trecută cu două ziduri de beton formate piloţi foraţi la o adâncime de 12 metri, respectiv 15 metri, constructorii, în frunte cu Abed Nego, executantul iniţial al reabilitării grădinii publice Ciuperca, au fugit de această lucrare.

Oficial, aceştia au invocat costul mic al lucrării, deşi era limpede că manifestau rezerve să preia o lucrare cu probleme începută de alte firme.

Pentru a putea atrage ofertanţi, Primăria a majorat valoarea lucrărilor cu o jumătate de milion de lei, de la 1,9 milioane lei plus TVA la 2,4 milioane lei plus TVA.

La refăcut!

Astăzi, reamenajarea dealului Ciuperca presupune lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii.

Mai precis, lucrările de structură vor cuprinde realizarea de umpluturi compactate de pământ şi pământ stabilizat în amonte de zidul de sprijin pentru a exista o continuitate a pantelor taluzului natural, realizarea aleilor, a structurii metalice a pergolei, aducerea la cotă a căminelor de vizitare, amenajarea treptelor de legătură între alei şi a punctului de belvedere nou creat.

Printre lucrările de arhitectură se vor număra cele de refacere a tencuielilor şi vopsitoriei clădirii Caffe Ciuperca şi a punctelor de belvedere de deasupra acesteia, refaceri de pardoseli, balustrade şi bănci, realizarea unui pergole metalice cu radierul lipit de zidul de sprijin şi reamenajarea amfiteatrului în aer liber.

Lucrările la instalaţiile electrice exterioare vor viza refacerea cablurilor electrice, a prizelor şi stâlpilor de iluminat.

Potrivit documentaţiei de licitaţie, durata de execuţie va trebui să fie de cel mult 8 luni.

Oradea vs Bucureşti

Indiferent cine va câştiga această lucrare, îşi va asuma o sarcină dificilă, care necesită experienţă.

Primul ofertant, firma orădeană Gavella face parte din grupul de companii care s-au ocupat de reabilitarea Pieţei Unirii (18,9 milioane lei) şi lucrează în prezent la reabilitarea Pieţei Ferdinand (19 milioane lei), a malului stâng al Crişului Repede (13,3 milioane lei) şi a străzii Aurel Lazăr (1,8 milioane lei).

Cel de-al doilea ofertant, Star Pro Center Intl Bucureşti, care a depus oferte în asociere cu Ceramica Impex SRL şi BTM Construct SRL din Giurgiu, a devenit cunoscut, potrivit presei centrale, în urma unei dezvoltări fulminante de la o cifră de afaceri de 5.000 lei în 2015 la 55 milioane lei în 2018 în urma unor contracte de lucrări încheiate cu Primăria Sectorului 5.

Firma bucureşteană s-a capitalizat din lucrări de reabilitare termică a blocurilor, reparaţii de şcoli şi amenajări de spaţii verzi.

Monumentul neputinţei

Prăbuşirea dealului pe care a fost amenajată grădina publică Ciuperca, în urma unor lucrări în valoare de 4,9 milioane lei finanţate din fonduri transfrontaliere, constituie cel mai răsunător eşec al administraţiei Bolojan.

Faptul că la trei ani de la alunecările de teren din noiembrie 2016, care au mânat versantul la vale, Primăria nu a depus încă niciun efort vizibil pentru stabilirea unui vinovat şi nu a reuşit să readucă dealul la starea iniţială atârnă greu în ochii orădenilor, dar şi a vizitatorilor, îndemnaţi degeaba de indicatoarele turistice montate în ultimele două luni în oraş să urce pe deal să admire grădina.

Criticile s-au înteţit odată cu apropierea alegerilor locale din 2020, opozanţii politici acuzând actuala administraţie de incompentenţă. Fost director al parcurilor industriale orădene, Delia Ungur (foto), în prezent angajată în domeniul privat şi înregimentată în USR a lansat pe reţelele de socializare un manifest intitulat "1.000 de zile de ruşine". Documentul prezintă dealul Ciuperca drept "o tichie de mărgăritar strâmbă, monument în ruină al neputiinţei administrative". Şi probabil este doar începutul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7005 RON
  • 1 EUR = 4.943 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON