URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2017, 16:36

Comisia Europeană sprijină sectorul vitivinicol: a stabilit o nouă perioadă de 5 ani de programare a ajutorului pentru exerciţiile financiare 2019-2023!

Comisia Europeană sprijină sectorul vitivinicol: a stabilit o nouă perioadă de 5 ani de programare a ajutorului pentru exerciţiile financiare 2019-2023! foto generic, agora.md
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu puţin timp în urmă am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris cu privire la gradul de absorbţie extrem de scăzut a fondurilor europene în sectorul vitivinicol. În România, gradul de absorbţie a fondurilor europene în sectorul vitivinicol a scăzut de la 100% în 2014 la aproximativ 10% în prezent. Potrivit reprezentanţilor Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, principala cauză care a determinat această scădere alarmantă o reprezintă cerinţele Curţii de Conturi în ceea ce priveşte redactarea legislaţiei. În urma controalelor la APIA şi la Autorităţile de Management al Programelor Operaţionale, Curtea de Conturi face recomandări desprinse de realitate şi care nu doar îngreunează activitatea acestor instituţii, dar le şi blochează. Abordarea Curţii de Conturi este una strict teoretică, impunând condiţionalităţi mult peste cerinţele regulamentelor şi directivelor europene.

În lipsa unei pregătiri de specialitate ori a cunoştinţelor specifice domeniului vitivinicol, abordarea acestora este una strict birocratică şi generează, în consecinţă, blocaje majore în accesarea fondurilor europene. Astfel de practici afectează gradul de absorbţie a fondurilor şi îngreunează birocraţia la nivelul instituţiilor. Am adresat Comisiei Europene, o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, prin care am solicitat să mi se comunice care sunt instrumentele avute la îndemână de către instituţie pentru a preveni astfel de blocaje, permiţându-se creşterea gradului de absorbţie atât la nivelul sectorului vitivinicol, cât şi la nivelul celorlalte sectoare.

Zilele acestea am primit răspuns din partea Comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, domnul Phi Hogan, care mi-a transmis faptul că, pentru a se asigura continuitatea între programele de sprijin din sectorul vitivinicol, a fost stabilită o nouă perioadă de cinci ani de programare a sprijinului pentru exerciţiile financiare 2019-2023, condiţionată de disponibilitatea fondurilor începând din 2021. Vă redau mai jos răspunsul domniei sale:

"Comisia acordă o importanţă deosebită programelor naţionale de sprijin în sectorul vitivinicol finanţate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1308/2013, programe care constituie un instrument esenţial pentru sporirea competitivităţii vinurilor europene.

Când a aliniat legislaţia relevantă la Tratatul de la Lisabona, Comisia s-a folosit de oportunitate pentru a introduce elemente de clarificare, de simplificare şi de subsidiaritate, precum şi de reducere a sarcinii administrative în textele juridice referitoare la programele de sprijin în sectorul vitivinicol, asigurând totodată protejarea intereselor financiare ale Uniunii. De asemenea, Comisia monitorizează constant implementarea programelor şi furnizează asistenţă statelor membre în această privinţă. În acest scop, Comisia a elaborat Orientări pentru implementarea programelor naţionale de sprijin în sectorul vitivinicol, oferind exemple şi explicaţii cu scopul de a ajuta statele membre în acest proces.

În sfârşit, pentru a se asigura continuitatea între programele de sprijin din sectorul vitivinicol, a fost stabilită, de asemenea, o nouă perioadă de cinci ani de programare a sprijinului pentru exerciţiile financiare 2019-2023, condiţionată de disponibilitatea fondurilor începând din 2021."

Material publicat cu sprijinul Grupului PPE. Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, al Comisiei de Dezvoltare Regională şi al Comisiei de Afaceri Juridice din Parlamentul European. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON