URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2017, 16:36

Comisia Europeană sprijină sectorul vitivinicol: a stabilit o nouă perioadă de 5 ani de programare a ajutorului pentru exerciţiile financiare 2019-2023!

Comisia Europeană sprijină sectorul vitivinicol: a stabilit o nouă perioadă de 5 ani de programare a ajutorului pentru exerciţiile financiare 2019-2023! foto generic, agora.md
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu puţin timp în urmă am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris cu privire la gradul de absorbţie extrem de scăzut a fondurilor europene în sectorul vitivinicol. În România, gradul de absorbţie a fondurilor europene în sectorul vitivinicol a scăzut de la 100% în 2014 la aproximativ 10% în prezent. Potrivit reprezentanţilor Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, principala cauză care a determinat această scădere alarmantă o reprezintă cerinţele Curţii de Conturi în ceea ce priveşte redactarea legislaţiei. În urma controalelor la APIA şi la Autorităţile de Management al Programelor Operaţionale, Curtea de Conturi face recomandări desprinse de realitate şi care nu doar îngreunează activitatea acestor instituţii, dar le şi blochează. Abordarea Curţii de Conturi este una strict teoretică, impunând condiţionalităţi mult peste cerinţele regulamentelor şi directivelor europene.

În lipsa unei pregătiri de specialitate ori a cunoştinţelor specifice domeniului vitivinicol, abordarea acestora este una strict birocratică şi generează, în consecinţă, blocaje majore în accesarea fondurilor europene. Astfel de practici afectează gradul de absorbţie a fondurilor şi îngreunează birocraţia la nivelul instituţiilor. Am adresat Comisiei Europene, o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, prin care am solicitat să mi se comunice care sunt instrumentele avute la îndemână de către instituţie pentru a preveni astfel de blocaje, permiţându-se creşterea gradului de absorbţie atât la nivelul sectorului vitivinicol, cât şi la nivelul celorlalte sectoare.

Zilele acestea am primit răspuns din partea Comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, domnul Phi Hogan, care mi-a transmis faptul că, pentru a se asigura continuitatea între programele de sprijin din sectorul vitivinicol, a fost stabilită o nouă perioadă de cinci ani de programare a sprijinului pentru exerciţiile financiare 2019-2023, condiţionată de disponibilitatea fondurilor începând din 2021. Vă redau mai jos răspunsul domniei sale:

"Comisia acordă o importanţă deosebită programelor naţionale de sprijin în sectorul vitivinicol finanţate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1308/2013, programe care constituie un instrument esenţial pentru sporirea competitivităţii vinurilor europene.

Când a aliniat legislaţia relevantă la Tratatul de la Lisabona, Comisia s-a folosit de oportunitate pentru a introduce elemente de clarificare, de simplificare şi de subsidiaritate, precum şi de reducere a sarcinii administrative în textele juridice referitoare la programele de sprijin în sectorul vitivinicol, asigurând totodată protejarea intereselor financiare ale Uniunii. De asemenea, Comisia monitorizează constant implementarea programelor şi furnizează asistenţă statelor membre în această privinţă. În acest scop, Comisia a elaborat Orientări pentru implementarea programelor naţionale de sprijin în sectorul vitivinicol, oferind exemple şi explicaţii cu scopul de a ajuta statele membre în acest proces.

În sfârşit, pentru a se asigura continuitatea între programele de sprijin din sectorul vitivinicol, a fost stabilită, de asemenea, o nouă perioadă de cinci ani de programare a sprijinului pentru exerciţiile financiare 2019-2023, condiţionată de disponibilitatea fondurilor începând din 2021."

Material publicat cu sprijinul Grupului PPE. Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, al Comisiei de Dezvoltare Regională şi al Comisiei de Afaceri Juridice din Parlamentul European. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON