URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2010, 15:25

Satul vertical

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La sfârşitul anilor ‘70 cvartalele de blocuri din Oradea erau nişte uliţe pe verticală. După-amiezile cartierelor încă în construcţie aveau propriul ritm sezonier, care începea primăvara, când orăşenii de primă generaţie şi strămutaţii din casele demolate îşi lotizau pârloaga din spatele blocului.

Văzute de sus, grădinile închipuiau imense table ca de ciocolată, cu dreptunghiuri de răzoare. Bărbaţii adunau ciulini şi mizerii pe care le ardeau, spre entuziasmul ţâncilor adunaţi în jurul focului, după care săpau straturi pe care femeile plantau verdeţuri. Ambiţioşii atârnau de balcoanele primelor etaje butuci de vie pe care azi moştenitorii lor îi otrăvesc cu motorină pentru că le ţin umbră.

Vara, femei în capoate povesteau în faţa blocului filmele văzute la televizor "la unguri", crăpând seminţe între dinţi, în vreme ce bărbaţi în pantaloni de doc şi maiou jucau cruce, asudaţi, lângă câteva sticle de bere "înecate" într-o ciupă de plastic, ca să le dea iluzia recelui. Era liniştea după-amiezii unui sat izbăvit de recoltatul din toamnă pentru că, oricât erau de păzite, grădinile sfârşeau călcate de ciurdele de mucoşi care jucau "mâţa" cu cheia de gât.

Până şi iarna avea muncile ei. Adunaţi lângă un sfert de pălincă, doi-trei inşi în putere împingeau zăpada de pe trotuare cu pancartele rămase de la manifestaţia de 23 august. În urma lor, femeia de serviciu presăra sare peste oglinda derdeluşurilor, stârnind chirăitul pruncilor.

Indiferent că era muncă "voluntară", frica de partid sau un reflex reminiscent de gospodar, proaspeţii târgoveţi aveau încă simţul spaţiului comun. Aşa cum descendenţii lor, orăşenii de astăzi, au convingerea sinceră că locul de lângă bloc aparţine Primăriei. Adică, de fapt, nimănui.

În criză de argumente, municipalitatea a ameninţat săptămâna trecută cu amenzi de până la 2.500 lei asociaţiile de proprietari care nu-şi tund iarba din jurul blocurilor. Iar căposul primar, mai "de la ţară", chiar le va aplica! Şi la fel se va întâmpla în iarnă cu măturatul omătului, în primăvară cu adunatul resturilor vegetale şi aşa mai departe. Pentru că domnia se plăteşte. De cele mai multe ori, din prostie. Sau pentru că am uitat de unde am pornit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
copil al clasei muncitoare
se vede ca ziaristu' simai e copil de proletar. a prins bn vremurile in articol.
Postat 02 August 2010, 18:59 de cititor
Concluzie de magar
Finalul nu-mi place. E o idee buna sa faca curatenie in jurul blocurilor. Care e problema cu asta ? Va place sa traiti in gunoi sau asteptati ca ALTII sa vina si sa faca curatenia??? Succes!!! Concluzia dvs e de cacat. Pacat. restul e interesant intradevar. Oradea e despre altceva
Postat 02 August 2010, 12:02 de Aspire
transportinoradea punct ro
fain articol...plin de figuri de stil... si intr-adevar e putin anti bolo' ... cum ai spus suntem la oras: deci tr sa ne supunem ordinii orasului...pana la urma ce e rau in asta? ca doar cineva trebuie sa faca ' ' curatenie, nu?
Postat 02 August 2010, 08:13 de transportinoradea.ro
Limbi?
Bun si articolul si punctul de vedere!
Postat 01 August 2010, 23:22 de Lucian
incredibil
articolul incepe bn, continua bn, dar se sfarseste cu limbi trase lui bolo. rusine, dinu patriciu!
Postat 01 August 2010, 15:52 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON