URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2013, 10:08

Bilanţ pe plus: Pentru fiecare copac tăiat anul trecut, Primăria orădeană a plantat alţi 13 în loc

Bilanţ pe plus: Pentru fiecare copac tăiat anul trecut, Primăria orădeană a plantat alţi 13 în loc ASISTAŢI LA MUNCĂ. Ca să îşi merite ajutoarele sociale primite de la Primărie, 1.200 de orădeni au lucrat, în total, anul trecut 64.320 de ore la curăţenia oraşului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a tras linie la realizările "verzi" pentru 2012 şi a prezentat public bilanţul. Pe lângă amenajarea a două parcuri, Liniştii şi Padişului, municipalitatea se mai lăudă cu 4.380 de copaci plantaţi în oraş, cu 2 kilometri de piste de biciclete noi şi cu mobilarea cu aparate de joacă a 64 de zone din oraş.

Tot de anul trecut, Oradea are hărţi de zgomot care arată cât de poluat fonic este oraşul, iar din acest an va avea stabilite şi măsurile ce trebuie luate ca urechile orădenilor să sufere cât mai puţin.

Plantări vs. tăieri

Bilanţul Direcţiei Tehnice pentru anul 2012 a fost prezentat public săptămâna trecută şi arată că în cele două campanii de plantări firmele contractate prin licitaţii au sădit 3.680 de copaci, iar deţinuţii Penitenciarului Oradea alţi 700. În timp ce 4.380 de copaci au prins rădăcini, alţi 327 au fost tăiaţi fiindcă afectau lucrări de investiţii, accesul auto ori pietonal, sau reprezentau un pericol. De asemenea, alţi 1.121 de arbori din oraş au fost toaletaţi.

Tot anul trecut, Oradea s-a "îmbogăţit" cu 440 de bănci ce au fost montate între blocuri, pe promenadele de pe malurile Crişului şi Peţei, respectiv în parcurile 1 Decembrie sau Liniştii. Pentru aceste lucrări, dar şi pentru îngrijirea parcurilor şi zonelor verzi din oraş, Primăria a plătit 3,8 milioane de lei.

Reclame "verzi"

Şapte firme orădene (Holcim, Pelican Impex, Helion Com Impex, Rom Com Invest, IFN Rom Com, Eurobusiness Parc Oradea şi Eco Bihor) au acceptat anul trecut să ia în custodie 12 spaţii verzi din oraş, adică scuaruri, sensuri giratorii ori aliniamente stradale, municipalitatea oferindu-le în schimb posibilitatea să îşi facă reclamă în aceste zone.

De asemenea, zona întubată a Crişului Mic, din Episcopia Bihorului, a devenit în 2012 o pistă de biciclete întinsă pe 0,8 km, iar o altă pistă, de 1,2 km, a fost amenajată pe strada Mareşal Alexandru Averescu, paralelă cu Crişul Repede.

De-a lungul întregului an, 1.200 de persoane au prestat, în total, 64.320 de ore de muncă în folosul comunităţii, făcând curăţenie în diferite zone ale oraşului în schimbul ajutoarelor sociale primite.

Tot anul trecut, prin hărţile de zgomot făcute, s-a stabilit că o zecime din orădeni sunt deranjaţi fonic de traficul din urbe. În 2013, Primăria trebuie să elaboreze un plan de acţiuni, pentru diminuarea acestei probleme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Merita apreciati cei care au plantat copaci
Sper sa aveti cat mai multe palntari cu succes si copacii saditi sa se prinda si sa creasca mari sa avem un oras cu mult mai mai multi copaci in urmatorul deceniu.
Postat 12 Februarie 2013, 18:48 de doggy_c
Suna bine
Lucrurile stau cam asa: s-au plantat mai multi copaci decat pe vremea lui Filip. O parte s-au plantat prost si nu se vor prinde. Alta parte nu va fi udata si iar nu se va prinde. Poate 1000 se vor prinde si vor fi foarte buni peste 10-20-30 de ani daca nu ii va rupe sau taia un idiot. Doar ca intre timp s-au taiat macar 1000 de copaci mari in fiecare an. Oficial, cu hartie, anul trecut s-au taiat doar vreo 300, pentru ca multe taieri se fac fara aprobare scrisa (cum a fost recent pe Borsului, pe Vladimirescu etc.). Inca 1000 se vor usca in urma toaletarilor. Nu sunt prea sigur ca suntem intr-adevar pe plus, dar are vreo importanta?
Postat 12 Februarie 2013, 16:38 de Gyusi
povestiri
Cand vor termina cu prostiile de genul pista de biciclisti? Niste dungi pe trotuare nu inseamna pista de biciclete, si asa e plin de biciclete prin trafic, tocmai din cauza "pistelor". Mai uitati-va pe afara unde sunt piste, chiar si in zona rurala. Pistele nu inseamna trotuare...
Postat 12 Februarie 2013, 12:31 de Nimurici
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON