URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2018, 10:35

Afară din Piaţă! Din cauza stricăciunilor, Piaţa Unirii nu va mai găzdui evenimente de mare amploare

Afară din Piaţă!  Din cauza stricăciunilor, Piaţa Unirii nu va mai găzdui evenimente de mare amploare DALELE CONTEAZĂ! Ca să nu mai crape dalele din piatră trani montate aici, edilii au decis să nu mai permită organizarea de concerte ori festivaluri în Piaţa Unirii. Fără însă să admită că dalele nu sunt cele mai potrivite pentru o piaţă centrală...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înainte de a schimba la faţă Piaţa Unirii, edilii susţineau că Oradea are nevoie şi merită o piaţă centrală pietonală, propice evenimentelor. La doi ani după ce au dat-o în funcţiune, s-au răzgândit!

Primarul Ilie Bolojan a decis că zona centrală a oraşului nu mai poate găzdui evenimente care presupun montarea de scene ori accesul unor utilaje, astfel că acestea vor fi "relocate" în Cetate, un loc pe care administraţia locală n-a reuşit să-l anime...

Piaţa petrecerilor

În 2010, când s-a dezbătut public reabilitarea Pieţei Unirii, primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Mircea Mălan susţineau că Oradea are nevoie de o piaţă care să servească drept loc de întâlnire pentru locuitorii oraşului, dorind astfel să-i potolească pe ecologiştii care se opuneau defrişărilor din centru.

"Scopul acestui proiect este de a oferi cetăţenilor o zonă pietonală mai extinsă pentru relaxare şi agrement, crescându-i utilitatea publică şi rolul în viaţa comunităţii, precum şi de a creşte atractivitatea zonei pentru vizitatori şi turişti", spunea primarul pe 9 noiembrie 2010, când Consiliul Local a votat reabilitarea pieţei.

În 2016, lucrările au fost finalizate şi Primăria a dat startul evenimentelor: Street Food, Toamna Orădeană, Târgul de Crăciun şi multe altele au adunat mii de oameni în centrul oraşului. Recordul s-a înregistrat la un concert Carla’s Dreams, de Ziua Oraşului, când peste 15.000 de petrecăreţi au umplut Piaţa!

Fără maşini şi macarale!

La începutul anului 2018, însă, în piaţă au apărut problemele: dalele albe din piatră trani au crăpat, iar asocierea de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti, care a realizat lucrările de reabilitare, a fost nevoită să le înlocuiască, întrucât oferise o garanţie de 10 ani. Schimbate în iunie, dalele au cedat din nou. Constructorii au dat vina pe greutatea suportată de acestea, iar edilii Oradiei au luat o decizie extremă: Piaţa Unirii nu va mai găzdui concerte ori alte evenimente care implică montarea de scene ori accesul maşinilor, indiferent de greutatea lor.  

Ilie Bolojan, primar OradeaDecizia nu a fost anunţată public, ci doar aflată "pe surse" de jurnalişti. Confruntat, Ilie Bolojan (foto) a recunoscut-o public joia trecută. "Piaţa Unirii este deschisă pentru evenimente, dar nu pentru cele care presupun calarea unor macarale sau accesul cu maşini. De ce? Pentru că această zonă este exclusiv pietonală", a răspuns primarul. Ca să "îndulcească" situaţia, edilul a spus că vor putea fi montate în continuare scene, dar nu în faţa Palatului Vulturul Negru, ci în partea opusă, către strada Avram Iancu, pe piatra cubică.

"Nu pentru tancuri"

Deşi n-a spus-o pe şleau, Bolojan a decis deja că evenimente importante precum Toamna Orădeană ori Târgul de Crăciun se vor ţine în Cetate. "Avem un spaţiu în Cetate pe care dorim să îl valorificăm mai mult, unde nu există niciun fel de deranj, unde piatra permite orice fel de acces. Prin urmare, o parte din evenimentele care erau organizate în centru şi care presupuneau intrarea de maşini, macarale, sisteme de ridicat în perimetrul din faţa Palatului Vulturul Negru nu vor mai fi organizate în Piaţa Unirii", a recunoscut edilul.

Întrebat dacă asta nu contrazice chiar argumentele sale înainte de reabilitarea pieţei, primarul a fost de-a dreptul iritat. "Scopul nu a fost să treacă tancurile peste tot. În zona respectivă s-au amplasat structuri care depăşeau greutatea apreciată pentru oameni", a spus Bolojan. Uitând că tot Primăria e cea care a permis şi accesul "tancurilor"...

Nu călcaţi iarba!

Mircea Mălan, viceprimar OradeaViceprimarul Mircea Mălan (foto) susţine la rându-i că decizia de a goli Piaţa Unirii e întemeiată. "Nu numai dalele se distrug, ci şi spaţiile verzi. Piaţa nu se pretează pentru evenimente de anvergură, cu tarabe, corturi şi maşinării, pentru că se distruge".  Aşadar, în centrul oraşului vor avea loc doar manifestări "care să nu depăşească capacitatea". "«Capacitatea» înseamnă să încapă oamenii, să nu stea pe spaţiile verzi", a precizat Mălan.

Înainte de a interzice evenimentele mari în piaţă, edilii ar fi putut lua măcar în considerare soluţii folosite de alte oraşe. De pildă, organizatorii festivalului Untold, organizat pe Cluj Arena, folosesc o podea de tip "portfloor", care se montează peste gazon şi, întrucât distribuie greutatea în mod egal, previne producerea de pagube. Firele de gazon rezistă sub presiunea scenei şi a zecilor de mii de oameni. Un test pe care, după cum se vede, piaţa centrală orădeană l-a picat cu brio...


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre decizia Primăriei de a nu mai permite organizarea de evenimente de amploare în Piaţa Unirii?

Să pună gard şi taxă de intrare! Păcat de această decizie. De ce avem o piaţă aşa frumoasă dacă e făcută doar de faţadă, cu o calitate foarte proastă?

Xavier Dominic

Păcat că au trecut doi ani ca să vă convingeţi că evenimentele nu aveau ce să caute în Piaţa Unirii, zonă pietonală şi recent renovată.

Gabi Arghiroiu

Eu cred că această decizie a Primăriei este bună. Aş fi bucuros să văd că toate plantele călcate în picioare vor reînvia în Piaţa Unirii.

Cristian Lucaci

Pentru ce s-a făcut centrul atunci? Să ne plimbăm cu grijă pe dale, să nu crape? Fără loc de umbră şi cu bănci incomode. Mai bine închideţi piaţa.

Bujorel Voinic

Dincolo, în orice oraş, oamenii stau liniştiţi pe iarbă, numai la noi e gândirea cu "nu călca iarba". Mă mir că nu se plâng că stăm pe iarbă în parc.

Adrian Hava

Foarte bine, este destul loc în Cetate. Din cauza evenimentelor din Piaţa Unirii, numai se blochează străzile şi se închide circulaţia.

Ioana Purdea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
!!!
@Mitica: Ma, și tu știi o grama....tică!!!! De ce se întâmplă? Pentru că Primarul nostru este un NEȘTIUTOR! CREDE DOAR CĂ STIE! DAR E VARZAAAAAAA!
Postat 12 Septembrie 2018, 10:12 de soricel
Desigur unii.....
Unii nu recunosc, asta e, parerea mea este si va ramane una, cand a fost montate unele tonete tejghele, a fost neglijenta celor care nu au supravegheat diferitele standuri de vanzari a unor produse alimentare. Aceasta crapatura este de la evenimentele care s-au facut cu mancaruri, au fost lasate diverse utilaje si masini pe aceste spatii, vanzatori veniti din alte parti fara a mai conta ca sunt ori nu o mica parte al unor evenimente civilizate, logic s-au comportat respectiv zonei lor de pe unde au venit. Am asistat in vara, cand a fost scapata o bucata de schela direct pe acostament, nimenea nu a spus nimic, dar cand au inceput sa penetreze printr-e dale cu niste piroane de sustinere al unor standuri, asta de ce nimeni nu a vazut???? Ori cand ne postam pe iarba si o calcam in picioare, aceea iarba trebuie inlocuita ca ea nu mai creste. Am vazut multe comentarii, multi sunt comentatori care nu au nici o legatura cu orasul, sunt comentarii di sudul tarii. In rest suntem rautaciosi, meritam sa avem ceeace sadim. Ps., cei care au facut ceva observ ca cerem socoteala si vrem mai mult, cei care nu au facut nimic doar ne-au furat i-am lasat in pace, halal popor.
Postat 11 Septembrie 2018, 23:09 de Dale_lui_Mitica
Nu-i
Se crapă, pt că sunt prea mari. Peste tot in lume se întâmplă asta. Dar nu se întâmplă cu mașini pe acolo
Postat 11 Septembrie 2018, 23:08 de Sandu1206
D-le CrisDumi
Posibil sa ai dreptate, dar sa stii ca si tu daca cumperi materiale de la Bricostore, ori din alta parte, aceste materiale nu mai au calitatea pe care au avut-o candva, sunt pur si simplu comerciale,lucru pe care multi nu le luam in calcul,nici laptele pe care il bei poate uneori nu este lapte, atunci despre ce vorbim?? Ori cat de calitativ ar fi facut si lucrat o lucrare in cativa ani trebuie renovat din nou. Daca dumneata construiesti acum cu bani putini, ori mai multi crezi ca vei avea calitate??? Te inseli. Pedealta parte, acest primar a facut catusi de cat ceva, pentru acest oras, fata de fostii Primari, mai toti doar s-au inavutit dandule putere partidele din care faceau parte, urat sa nu recunoastem ca datorita efortului celor din primarie a crescut economia in judet, daca doresti ca peste noapte sa construim un cacat sa si pogneasca te inseli. Fa dumneata ceva sa vedem si noi de ce esti in stare....?????
Postat 11 Septembrie 2018, 22:41 de Dale_lui_Mitica
Unde sunt inginerii constructori si arhitectii sa dea explicatii???
Normal ar fi fost sa trimita inginerii primariei si arhitectii sa explice frumos amarastenilor de ce pavajul trani & porfir nu rezista climei din romania.Asa avem un profesor si un jurist cu strungareata depasiti de evenimente.Vicele ne explica doct pe vremea pavarii cum piatra se incalzeste mai putin decit betonul si asfaltul cu citeva grade in toiul verii.Pe de alta parte,din cit mi-aduc aminte,s-a turnat peste tot beton sub pavaj,probabil in pat de nisip, conditii ideala care nu ar permite fisurarea dalelor chiar sub utilaje grele.Exista un proiect tehnic? A fost respectat? Se specifica greutatea maxima suportata de pavaj?A fost gresit proiectul? Mai scoateti si inginerii in fata,tovarasi!
Postat 11 Septembrie 2018, 20:40 de excalibur
Cura de slabire!!!
Pe surse am aflat ca in viitorul apropiat nici oamenii care cantaresc peste 100 kg. nu vor mai fi lasati sa tranziteze piata. Vor fi achizitionate cantare si doar daca esti "supt" 100 kile o sa poti trece prin piata birtinezului!
Postat 11 Septembrie 2018, 12:25 de scortosul
Foarte bine procedat
Problema este ca: la aceste evenimente intradevar participa si oameni dar in general vin si multi porci, mai ales cei parveniti din cotetele lor, multi dintre acestia crescuti in varful carutelor, ajung intr-un oras lasand hamurile cailor deoparte sarind in Mercedesuri si BMW habar nu au sa conduca ori sa se comporte intr-un spatiu de distractie, lasand in urma lor tone de mizerie, mediul inconjurator de nereparat etc.. Este o atitudine normala a primariei Oradea si al Consiliului local.
Postat 11 Septembrie 2018, 11:51 de Dale_lui_Mitica
Praful și pulberea se va alege, în câțiva ani, de toate lucrările marca Ilie "Nero" Bolojan !?!
La ce capacitate managerială are, nici betoanele nu rezistă ... pentru că, de un deceniu încoace, a cheltuit banii orădenilor fără să aibă habar de cum se conduce o administrație publică locală, d.p.v. al resurselor umane, economico-financiare și de mediu !?! Oradea este acum un oraș "sufocat", scump pentru ceea ce oferă și plin de "inutilități", cu educația și cultura la pământ, cu un confortul urban și o amenajare a teritoriului ... de toată jena !?!
Postat 11 Septembrie 2018, 11:26 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON