URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2020, 22:42

Rasism și discriminare. Poliția a deschis dosar penal pentru incitare la ură în cazul singalezilor din Ditrău

Rasism și discriminare. Poliția a deschis dosar penal pentru incitare la ură în cazul singalezilor din Ditrău foto: Digi 24
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliția Harghita a anunțat că a deschis dosar penal în rem pentru infracțiunile de incitare la ură și discriminare în cazul celor doi muncitori din Sri Lanka angajați la fabrica de pâine din Ditrău.

Incitare la ură și discriminare

Măsura a fost luată după ce sute de localnici s-au revoltat că fabrica de pâine din localitate, cea mai mare din bazinul Gheorghieni, a angajat doi muncitori singalezi și au pretextat că se tem că vor fi invadați de migranți care le vor impune cultura lor și le vor pune în pericol siguranța.

„La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârșirea acestei fapte”, a declarat sâmbătă pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip.

Deocamdată cercetările de desfășoară în rem. Eventualii vinovați riscă sancțiuni care pot merge de la amendă până la pedeapsa cu închisoarea între șase luni și trei ani.

„Vin, distrug, fac probleme...”

Situația din Ditrău este cu atât mai controversată cu cât sâmbătă, în cadrul unei întâlniri la care au participat circa 300 de localnici și reprezentanți ai UDMR și ai autorităților județene sătenii și-au manifestat deschis aversiunea față de migranți.

„Nemulțumirea mea a plecat de la ce am văzut în alte părți, după ce am văzut ce probleme poate face această migrațiune. Vin, distrug, fac probleme, noi nu asta am vrut. Proprietarul brutăriei este de-al nostru, brutăria este a noastră, pâinea este a noastră pentru că de asta o cumpărăm”, a declarat un participant.

Mutați la cuptoare

Deși localnicii au cerut ca la întâlnirea de sâmbătă să fie prezent și angajatorul celor doi singalezi, patronii brutăriei a evitat să participe la ședință. Aceștia au transmis o scrisoare în care și-au cerut scuze sătenilor că nu i-au anunțat din timp că vor aduce angajați străini.

Directoarea fabricii Kollo Katalin, a declarat ulterior presei că muncitorii vor fi mutați din brutărie ca ajutoare la cuptoare a face pe placul comunității.

„Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificați să fie cuprinși într-o altă etapă a producției și deocamdată să ne ajute la cuptoare”, a spus Kollo.

Firma și-a amânat cu șase luni intenția de a angaja încă cinci brutari din Nepal și Sri Lanka pentru a încerca să recruteze localnici.

„Principala problemă este că localnicii nu vor ca persoane din altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori au atacat faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totuși să nu atingă pâinea lor”, a explicat directoarea.

CNCD se autosesizează

Anunțul privind mutarea celor doi muncitori din Sri Lanka de la brutărie a generat sâmbătă prima reacție a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

„În urma declarației patronului brutăriei, cum că va retrage cei doi brutari din Sri Lanka de pe linia de producție, pentru liniștea localnicilor, voi propune luni dimineață Consiliului să demarăm procedura de autosesizare pentru posibile fapte de discriminare”, a declarant pentru Hotnews președintele CNCD, Asztalos Csaba.

Președintele CNCD a afirmat că instituția nu s-a implicat până acum în acest caz pentru că avea informații cu privire la declanșarea unei anchete a poliției pe marginea acestui caz.

Scandalul de rasism de la Ditrău a izbucnit miercuri după când circa 200 de localnici s-au adunat în fața primăriei în frunte cu preotul romano-catolic Bíró Károly pentru a protesta împotriva faptului că brutăria a angajat doi muncitori din Sri Lanka.

Proprietarii locuințelor în care au fost cazați brutarii au primit amenințări fapt pentru care patronii firmei au decis să îi mute pe singalezi la Gheorghieni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Sunt sensibilitati mari
Localnicii ii vor afara din sat. E bine sau rau ? Nu e treaba mea. Nu comentez, insa, asta e situatia si trebuie redata ca atare.
Postat 02 Februarie 2020, 20:28 de 1234
Masina de vot
Degeaba incearca unii unguri (necinstiti), sa dea vina pe altii . Vinovati de inapoierea, izolarea si mentalitatile din zona se datoreaza udmr si guvernului de la budapesta. Doar mentindud-i intr-o astfel de stare, pot sa le ia mereu voturile. Intrebarea, insa, persista. De ce nu ocupa localnicii pozitiile respective, daca tot nu-i vor pe singalezi ?
Postat 02 Februarie 2020, 20:07 de 1234
Au deschis dosar penal
Eficienta si promptitudine.Problema e ca si rezolvata,prin interventia politiei.Desi localnicii au zis destul de clar: "sa nu se atinga de piinea noastra".Probabil nu i-ar deranja sa faca alte munci...think twice
Postat 02 Februarie 2020, 11:09 de excalibur
Enclavă.
Încă o dovadă că zona îi o enclavă etnică datorată absenței statului, de la Autonoma Româno-Maghiară până la concesiile lui Mihai Viteazu numa greșeli s-au făcut, iar prețu îl plătesc chiar cei de acolo prin înapoiere din toate punctele de vedere.
Postat 02 Februarie 2020, 10:32 de oradeaveche
Incredibil
S-au adunat sute de localnici sa protesteze impotriva angajarii celor doi asiatici, si nu s-au gasit doi sa se angajeze pe posturile respective! DE ce nu vor localnicii sa lucreze ? Parca e din filmele cu prosti.
Postat 02 Februarie 2020, 07:16 de 1234
testtest
Bai boule, astia sunt ungurii tai udemeristi in frunte cu popa romano-catolic local.
Postat 02 Februarie 2020, 03:27 de TKO
testtest
Ai avut 30 de ani sa construiești. Daca ai dormit până acum, taci din gură, sau cauta-ti ștreangul
Postat 02 Februarie 2020, 01:36 de sandu1260
romanii cei prosti
Si-au gasit iar preocupare. Spitale si autostrazi avem destule.
Postat 02 Februarie 2020, 00:03 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON