URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2018, 15:04

Codul de Procedură Penală, votat de Senat: Dosarele vor fi clasate uşor, iar dezvăluirile în timpul urmăririi penale interzise

Codul de Procedură Penală, votat de Senat: Dosarele vor fi clasate uşor, iar dezvăluirile în timpul urmăririi penale interzise (foto: economica.net)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorii au adoptat, miercuri, noile modificări propuse de comisia specială privind legile justiţiei la Codul Procedură Penală, cu 74 de voturi "pentru" şi 28 "împotrivă".

Între principalele modificări se numără interzicerea dezvăluirilor în timpul urmăririi penale, denunţurile vor trebui făcute în şase luni de la faptă pentru a aduce reduceri de pedeapsă, iar dosarele vor fi clasate mai uşor.

De asemenea, un amendament controversat prevede că rejudecarea dosarului se poate cere dacă judecătorul nu a semnat/redactat decizia.

Opoziţia semnalează faptul că această prevedere ar fi dedicată liderului PSD pentru că îi va putea permite să ceară rejudecarea dosarului referendumului. Alina Gorghiu, senator PNL a spus că "obiectivul PSD a fost să aducă procurorii în curtea la Dragnea".

"Dacă până acum Codul Penal avea în centru victima, prin aceste modificări infractorul va sta in centru politicii penale, se va vorbi exclusiv despre infractor si nu despre victimă. Să fie dragi colegi o simplă coincidenţă faptul că modificările efectuate vizează chiar dosarul referndumului domnului Dragnea. A naibii coincidenţă (...) Nu vă încearcă niciun sentiment de jenă când ştiţi că legiferaţi doar pentru o singură persoană?", a spus Gorghiu. 

Împotriva propunerilor au votat senatorii PNL şi USR, potrivit Hotnews.ro. Reprezentanţi ai USR au declarat că vor ataca modificările la Curtea Constituţională. Deputatul USR, Stelian Ion, a declarat la finalul dezbaterilor că România va deveni un "paradis al infractorilor" dacă aceste modificări vor rămâne în Codul de Procedură Penală. 

UDMR a susţinut proiectul, alături de PSD, susţinând că se doreşte evitarea unor noi decizii ale CEDO de condamnare a României. 

"Obiectivul trebuie să fie ca toţi care au săvârşit infracţiuni să fie pedepsiţi şi toţi cei nevinovaţi să nu sufere. De-a lungul timpului am avut persoane nevinovate care au suferit.  România nu a respectat termenul de implementare a Directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie şi are procedură de infringement. Avem deciziile CEDO prin care statul român a fost condamnat şi supus unor sancţiuni pecuniare. Aceste decizii, pe cap de locuitor, sunt mai multe decât în cazul Turciei, deci avem probleme cu legislaţia penală", a spus în plen senatorul bihorean al UDMR, Cseke Attila. 

Modificările vor intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional. 


Cele mai controversate modificări din Codul de Procedură Penală, notate de Hotnews.ro: 

- revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluţionarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces 
- pentru arestarea preventivă vor fi necesare probe sau indicii temeinice (ex: dacă suspectul a săvârşit o infracţiune, a influenţat martorii sau a încercat să distrugă probe) 
- instanţa de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanţă decât dacă apar probe noi 
- dezvăluirile în timpul urmăririi penale referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise
- convorbirile, comunicările sau conversaţiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală 
- durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă procurorii nu reuşesc în decurs de un an să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat 
- denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă 
- audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Modificarile sunt pentru viitor, nu pentru cazuri in curs sau deja solutionate.
Noile coduri ii ajuta foarte mult pe Basescu si Johannis, care nu sunt inca "prinsi" in dosare de urmarire penala privind fapte dezvaluite, deocamdata, doar in mass media.
Postat 13 Iunie 2018, 17:46 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON