URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2017, 14:18

Amenzi pentru mutarea contribuţiilor: Până la 10.000 lei pentru firmele care nu negociază cu angajaţii noile contracte de muncă într-o lună!

Amenzi pentru mutarea contribuţiilor: Până la 10.000 lei pentru firmele care nu negociază cu angajaţii noile contracte de muncă într-o lună! foto: Săptămâna financiară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amenzi drastice, pentru patronii care nu negociază cu angajaţii noile contracte de muncă, potrivit cărora contribuţiile sociale se mută de la angajator la angajat.

Dacă nu fac acest demers în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie, adică în doar lună, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Potrivit startupcafe.ro, noutatea survine în urma adoptării, miercuri, a OUG 82/2017, adoptată miercuri de Guvern. Ordonanţa de urgenţă în sine nu prevede sancţiuni pentru patronii care nu negociază cu angajaţii, însă, Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Preda, a declarat pentru StartupCafe că aceştia vor fi sancţionaţi potrivit legii în vigoare a dialogului social.

Astfel, amenzile pot ajunge până la 10.000 lei!

Patronii care vor dori să menţină cel puţin aceleaşi salarii nete ale angajaţilor după mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, prin ordonanţa de urgenţă decisă de Guvern recent, vor trebui să majoreze salariul brut al angajaţilor, din anul 2018.

De precizat, însă, că angajatorii nu vor fi însă obligaţi să majoreze salariile brute ale angajaţilor astfel încât venitul net să nu scadă în urma mutării contribuţiilor.

"Ordonanţa nu obligă angajatorul să discute despre creşterea salariului brut. Noi ca stat nu putem obliga ce să se negocieze, noi creăm cadrul. Mai departe ce discută ei este treaba lor. Noi îi obligăm să se aşeze la masă şi să discute. Prin derogare toţi angajaţii trebuie să facă lucrul acesta. Noi am modificat legea 62/2011, pe aceste puncte (n.red – legate de cadrul negocierii), legea are sancţiuni pentru neînceperea negocierii colective. Noi am modificat 2 articole care prevedeau de când începe negocierea obligatorie, în legea actulă pentru firmele cu peste 21 de angajaţi, am derogat de la acest articol şi am spus să înceapă negocierea pentru toată lumea. În perioada aceasta de 1 lună de zile, toată lumea începe negocierea. Apoi, cum o negociază şi ce discută ei, este treaba lor, a spus Gabriel Petrea.

Conform Legii 62/2011 Art. 217 (b) refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 lei.

Acolo unde angajaţii nu au un contract colectiv de muncă, adică firme cu un număr mai mic de angajaţi, angajatorul este obligat să îniţieze negocierea la nivel colectiv, se arată în Ordonanţă. În acest caz "participa la negociere reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor".

Termenul de transmitere a modificărilor făcute de firmă la Registrul general de evidenţă a salariaţilor (Revisal), va fi extins la 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării şi va fi valabil indiferent dacă modificarea se produce în urma încheierii unui act adiţional la contractul individual de muncă sau a emiterii unei decizii a angajatorului, a explicat Ministerul Muncii pentru StartupCafe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
OUG 82/2017 chiar este o ABERAȚIE
Asta nu o înțeleg nici eu! Contractele individuale de muncă nu au avut niciodată articole referitoare la contribuții iar CCM-uri nu are toată lumea! Orice societate cu mai mult de 21 de angajați trebuia să demareze negocierea CCM! Ce te faci când nu ai sindicat și nimeni nu vrea să fie ales reprezentant al salariaților? Cum obligi pe cineva să candideze? Iar votul e secret! Dacă nu sunt îndeplinite condițiile pentru a fi ales! Ce faci atunci? Iei amenda? OK cu mutarea contribuțiilor! Dar de ce re negocierea CCM-urilor?
Postat 18 Noiembrie 2017, 17:28 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON