URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor. Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
10 Mai 2018, 15:13

Program complet: Ce evenimente sunt programate în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada 16-22 mai va avea loc o nouă ediţie, cea de-a XXII-a, a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, care cuprinde lansări de carte, evenimente expoziţionale şi Noaptea Muzeelor, cu intrări gratuite la mai multe puncte muzeale din Oradea.

Anul acesta, accentul va fi pus pe expoziţia "Invenţiile unui geniu. "Maşinile" lui Leonardo da Vinci", adusă de mai multă vreme la Oradea şi vizitată deja de circa 11.000 de persoane.

La Noaptea Muzeelor, adică pe 19 mai, între orele 19 şi 2, obiectele realizate de meşteri din Florenţa după schiţele lui Leonardo da Vinci vor putea fi văzute gratuit.

De asemenea, în premieră, orădenii vor putea vizita tot gratuit Vivariul din noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, adică o expoziţie cu animale mici, ţinute în acvarii şi terarii. 


PROGRAMUL COMPLET AL ZILELOR MUZEULUI

Miercuri, 16 mai

Ora: 11.30 Deschiderea oficială a manifestării

Ora: 11.45 Eveniment: Lansare de carte: 

Blaga Mihoc, Florina Ciure, Tipărituri Chirilice în colecţia de carte veche a Muzeului Ţării Crişurilor (1643-1859). Catalog, Editura Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2018.

Prezintă: Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, seria a V-a;

Ronald Hocchauser, Din istoria discului de gramofon şi patefon. Catalog de colecţie, Editura Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2018. Prezintă conf.univ.dr. Florin Ardelean, Universitatea Oradea

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor, sediul nou, Str. Armatei Române nr.1/A

Vineri, 18 mai 

Eveniment: ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MUZEELOR - Intrare gratuită la toate expoziţiile Muzeului Ţării Crişurilor şi la cele de la Muzeele Memoriale "Aurel Lazăr", "Iosif Vulcan", "Ady Endre", conform programului de vizită al fiecărui muzeu (www.mtariicrisurilor.ro).

Ora: 17.00 Eveniment: Vernisajul expoziţiei Carte tipărită în Editura Muzeului Ţării Crişurilor între 1971-2018

Ora:17.30 Eveniment: Adunarea Generală a Asociaţiei "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor". Este o întâlnire care îşi propune să discute asupra prezentului şi viitorului Muzeului Ţării Crişurilor în noul sediu, dar şi asupra unor posibile evenimente culturale sau mondene care să servească consolidării relaţiei cu publicul vizitator, în general. Sunt invitaţi membrii activi, dar şi cei care doresc să facă parte din Asociaţie.

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor, Str. Armatei Române nr.1/A

Sâmbătă, 19 mai        

Orele: 19.00-2.00 Eveniment: Noaptea muzeelor (sub genericul Muzeele orădene împreună!, ediţia a IV-a). Este o manifestare muzeală care s-a dovedit de succes la primele trei ediţii. Considerăm că într-o comunitate multietnică, multiconfesională şi multiculturală cunoaşterea cu obiectivitate a valorilor patrimoniale aparţinând tuturor etniilor ce locuiesc în Oradea, cele ale românilor şi maghiarilor în principal, respectiv aparţinînd cultelor care convieţuiesc în Oradea (ortodox, romano-catolic, greco-catolic, reformat etc.), poate consolida respectul faţă de celălalt. Şi anul acesta vor putea fi vizitate între orele 19.00-2.00:

Muzeul Ţării Crişurilor (sediul nou, Str. Armatei Române nr. 1/A)

Muzeul Memorial "Iosif Vulcan": (Str. Iosif Vulcan nr.16)

Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" (Str. Aurel Lazăr nr.13)

Muzeul "Ady Endre" (Parcul Traian nr.1)

Muzeul Oraşului Oradea – Complex cultural (Muzeul Cetăţii şi Oraşului - Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41)

Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand", Filiala Oradea (Str. Armatei Române nr.24/A)

Muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea (str. Roman Ciorogariu nr.3)

Catedrala romano-catolică (expoziţia dedicată tezaurelor bisericii romano-catolice, cavoul unde sînt înmormîntaţi episcopii importanţi ai cultului şi, ca noutate, spaţiile din subsolul Palatului Episcopal - str. Şirul Canonicilor nr.2/A, fosta pivniţă de vinuri)

Catedrala greco-catolică "Sf. Nicolae" (obiecte de cult şi cavoul unde sînt înmormîntaţi şi episcopi-martiri ai bisericii greco-catolice - str. Iuliu Maniu nr.1)

Turnul Primăriei (Str. Tudor Vladimirescu nr.1)

Centrul bisericesc expoziţional "Lorántffy Zsuzsana" (str. Libertăţii nr.38)

Sinagoga Neologă "Sion" (Str. Independenţei nr.22).

În Noaptea muzeelor, la sediul nou al Muzeului Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), va avea loc şi ediţia a IX-a a Festivalului Video Art Event, sub genericul INTERFACE.

Intrarea va fi liberă în Noaptea muzeelor la toate obiectivele menţionate mai sus. OTL Oradea va asigura transportul gratuit al orădenilor pe un traseu care face posibilă ajungerea în apropierea fiecărui obiectiv inclus pe lista noastră.

Marţi, 22 mai

Închiderea Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor

Ora: 12.00 Eveniment: Conferinţele Unirii, organizate de Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Bihor şi Episcopia Greco-Catolică,  în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor.

Loc de desfăşurare: Muzeul Memorial "Aurel Lazăr", Str. Aurel Lazăr nr.13

Organizatorul principal este complexul Muzeul Ţării Crişurilor. Partenerii evenimentului sunt Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Episcopia Romano-Catolică Oradea, Episcopia Reformată de pe lîngă Piatra Craiului, Sinagoga Neologă "Sion" Oradea, Muzeul Oraşului Oradea – Complex cultural, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, Primăria Oradea, Comunitatea Evreilor din Oradea, Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea, Universitatea Oradea (Facultatea de Arte, Departamentul de Arte Vizuale), Visual Container, Milano (Italia), Asociaţia culturală Conflux, Oradea (Romania), Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Bihor, Universitatea Oradea (Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Departamentul de Istorie), Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" şi OTL Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)
 • Bucurie în Piața Unirii! CSM Oradea este din nou campioana României la baschet! (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON