URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2019, 11:00

Bolojan, singur între PNL-işti

Bolojan, singur între PNL-işti (foto: Facebook, PNL)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, după o şedinţă a Asociaţiei Municipiilor din România, al cărui preşedinte executiv este, primarul Oradiei a făcut Guvernului o propunere revoluţionară: să mute o parte din fondurile PNDL către cofinanţarea proiectelor cu fonduri UE. 

Aşa-zisul Program Naţional de Dezvoltare Locală inventat de Liviu Dragnea în 2012, când era vicepremier sub Ponta, alocă munţi de bani (până în prezent peste 36 miliarde lei) pentru primari de comune şi orăşele, sub pretextul unor proiecte de dezvoltare locală. Unele cu obiective în principiu corecte (construirea unor reţele de apă şi canalizare), altele discutabile (renovarea de şcoli în comunităţi fără copii ori de cămine culturale în sate depopulate). În realitate, PNDL n-a fost decât un instrument prin care, pe bani grei din împrumuturi (doar valoarea obiectivelor aprobate pe 2019 este de 1,8 miliarde lei), PSD a plătit supuşenia primarilor, pentru ca aceştia, la schimb, să livreze voturi când Partidul le cere. 

"Există proiecte PNDL care nu generează nici creşteri economice în viitor, nici nu au o logică a rentabilităţii. Exemplul unei comune din Bihor, unde s-au reconstruit prin PNDL grădiniţe care acum sunt goale, pentru că nu există copii, iar una va fi transformată în capelă", spunea Bolojan, referindu-se chiar la o descoperire a BIHOREANULUI, care a scris despre bani tocaţi inutil de Primăria comunei Sâmbăta. "Cred că e mai fezabil ca aceşti bani, în urma unei analize de prioritizare, să se aloce pentru cofinanţarea proiectelor europene, care să aducă plusvaloare pentru comunităţi", spunea Bolojan.

Partea proastă e că nimeni din PNL n-a procesat propunerea primarului. O lipsă de reacţie cu atât mai contrariantă cu cât, tot săptămâna trecută, ministrul Lucrărilor Publice a anunţat rezultatele unui control dispus pentru verificarea situaţiilor de lucrări aferente celor 1.005 cereri de plată formulate toamna asta de primari pe PNDL. Inspecţia în Construcţii a găsit neconcordanţe flagrante între situaţia din teren şi cea din hârtii în 187 cazuri, Ministerul refuzând plăţi de 146 milioane lei. Şi, sunt convins, e doar vârful aisbergului... 

Dacă propunerea lui Bolojan ar fi luată în serios măcar de propriii colegi, banii care ar rămâne la PNDL ar putea fi cheltuiţi pentru a aduce dezvoltare reală, de pildă să lege comune şi oraşe prin şosele, să le conecteze la magistrale de gaz. Restul, da, pentru a cofinanţa proiecte pe banii UE, căci ştiţi povestea aia, cu coşul de peşte pentru o masă şi undiţa pentru o viaţă. E veche, dar adevărată.
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Iată ce înseamnă să faci, la Bihoreanul, pe jurnalistul cu picioarele pe pământ, dar cu capul desprins parcă de pe umeri !?!
Nu e vorba de nicio propunere revoluționară, ci de una tembelă ... care încalcă legislația europeană care funcționează în RO din 2007 încoace !?! Cofinanțarea proiectelor europene înseamnă că o parte din bugetul aferent acestora se susține ... LOCAL din taxele și impozitele directecale contribuabililor, respectiv NAȚIONAL din alocările pe programe care se aprobă prin Parlament, odată cu adoptarea anuală a bugetului țării !?! Transferul din alte surse deja adoptate prin diverse legi, cum este și acest program național de dezvoltare locală care vizează alte categorii de programe investiționale decât cele ale UE, este interzis în mod expres de către Comisia Eurooeană !?! Mai simplu spus, nu e voie să amesteci merele cu perele, că iese o țuică de tip "fake" !?! De aceea nu au reacționat "liberalii" la propunerea lui Ilie Gavril Bolojan ... pentru că acesta a bătut câmpii, fără să aibă nicio consultare juridică pe această temă, sensibilă chiar și în discuțiile de la Bruxelles, cu cineva care are un pic de habar în materie !?! Nu de alta dar, deturnarea de fonduri se numește ... infracțiune !?!
Postat 17 Decembrie 2019, 18:32 de CrisDumi
Smecheria numita fonduri europene
E ca si cind ai pune la dispozitia unei comunitati masini una si una,stiind ca nu exista soferi ca sa le foloseasca.UE ,in marinimia ei,de ce nu are specialisti in proiecte de infrastructura,ca sa demareze investitii in tarile defavorizate,nu sa astepte trezirea primarilor,guvernelor.Din pura intimplare.
Postat 17 Decembrie 2019, 11:22 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON