URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2016, 16:35

Stănel Necula recunoaşte că avariile "umflă" facturile, dar orădenii nu vor primi nicio compensaţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Stănel Necula, directorul Termoficare, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ciuda avariilor repetate, orădenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu vor beneficia de nicio compensaţie. 

Motivul? În timpul avariilor, când nu au avut apă caldă şi căldură, nici nu au plătit-o. "Atâta timp cât a existat o avarie, n-am furnizat energie termică, n-am măsurat şi n-am facturat", a declarat directorul Termoficare.

În acest sens, Necula spune că Termoficare nu are nicio bază legală să ofere reduceri clienţilor care şi-au majorat facturile de curent pentru a nu dârdâi de frig în apartamente în timpul întreruperilor de energie termică.

Facturările se fac după contor. "Nu ar fi legal să diminuăm o factură altfel decât după un aparat de măsură, pentru că ar putea veni Curtea de Conturi să ne întrebe cum am gestionat fondurile", a afirmat Necula.

Avariile (ne) costă!

Directorul Termoficare a recunoscut că nu este exclus ca victimele avariilor repetate să consume chiar mai mai multe gigacalorii pentru încălzirea apartamentelor comparativ cu situaţia în care Termoficare ar fi oferit în mod constant servicii la parametrii de calitate. "E clar că voi consuma mai multă energie pentru încălzirea locuinţei după o oprire de 4-6 ore".

În ciuda evidenţei, directorul Necula neagă că orădenii ţinuţi în frig vor avea de plătit facturi mai mari. Potrivit acestuia, consumul mare de la reluarea încălzirii se compensează cu faptul că, după ce apartamentul s-a încălzit, consumul este mult mai mic, până în marja de eroare a aparatelor de măsură. "Contoarele nu măsoară consum atunci când diferenţa de temperatură dintre tur şi retur este foarte mică", a spus Necula.

Întrebat de BIHOREANUL cum explică faptul că în această iarnă orădenii au avut de plătit facturi mai mari comparativ cu iarna trecută, Necula a mai spus că nu se poate face o comparaţie între două luni de iarnă din doi ani diferiţi pentru simplul fapt că temperaturile exterioare şi perioada de facturare diferă de la an la an. "Cea mai corectă comparaţie ar fi să o facem la nivelul întregului sezon rece", a spus directorul.

De două ori mai multe!

Potrivit evidenţelor Termoficare, numărul avariilor de pe reţele a scăzut în 2015 la 776, de la 1.041 în 2014. În ciuda acestui fapt, orădenii s-au confruntat cu perioade mai mari de frig în apartamente pentru că s-a dublat numărul avariilor care au avut loc în centrală şi au impus oprirea întregului sistem, de la 24 în 2014 la 45 în 2015.

"Dacă o avarie apărută pe reţea afectează doar consumatorii alimentaţi prin aceasta, o avarie în centrală afectează întreg oraşul", a explicat Călin Ungur, directorul Electrocentrale.

Odată avariat, un cazan are nevoie de până la 12 ore pentru a se răci în vederea demarării reparaţiilor. La acest interval se mai adaugă intervenţia în sine şi cele până la opt ore în care au loc probele de presiune. Asta dacă nu cedează la repornire...

"Ne cerem scuze"

Prezent la conferinţa de presă, city-managerul Eduard Florea şi-a cerut scuze de la orădeni pentru disconfortul din sezonul rece, dar a insistat că angajaţii Electrocentrale şi Termoficare fac tot posibilul pentru a ţine sistemul în funcţiune.

"Ne cerem scuze pentru sincopele în funcţionarea sistemului de termoficare. Nu avem însă niciun dubiu că echipele manageriale de la cele două societăţi îşi fac treaba în condiţiile date", a afirmat Florea.

City-managerul a spus că avariile se vor rări odată cu punerea în funcţiune a noului CET pe gaz, care va scoate la pensie actuala centrală pe cărbune, şi odată cu reabilitarea reţelelor de transport a energiei termice. Florea a declarat că investiţiile în sistemul de termoficare vor continua în următorii 5-10 ani, până la readucerea lui în parametrii de funcţionare eficientă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Necula - terminator-ul de CET-uri
Instalat - de către conducerea bolojenista a Oradei - pe 8 octombrie 2013 în funcţia de administrator special al Electrocentrale, la doar o săptămână după ce a falimentat CET-ul din Brăila, Stănel Necula, fost viceprimar PDL de Brăila, trecut între timp (din interes, desigur) la liberali, e una dintre marile jigniri cu care actuala administrație a urbei de pe Crișul Repede și-a catadorisit concitadinii... Acum, cu experiența sa de "terminator" de CET-uri, Necula a falimentat aproape pe deplin și CET-ul orădean... Rușine Bolojan, rușine Mălan, rușine - întreaga echipă de la conducerea actuală a Primăriei din Oradea!!!
Postat 07 Martie 2016, 18:42 de Danutz
Aha....
Go home moldovane...Poate il duci si pe tzaran cu tine in Brailitza!Go home....!
Postat 06 Martie 2016, 06:50 de grigore
Re: CristiOradea
Cei 5-10 ani menţionaţi ca investiţii trebuiau din 2008 încoace, nu din 2016 încolo !!! Din păcate, edilul şef era ocupat în prima parte de mandat să înveţe cu ce se ocupă primăria de fapt, nu cu ce trebuie să se facă !!! Iar cu cei 70 milioane de euroi aferenţi cazanului pe gaz la CET, se puteau branşa toate blocurile şi casele din Oradea, aşa încât fiecare să ştie că plăteşte cât consumă !!!
Postat 05 Martie 2016, 16:51 de WinDos
filip
filip e in pnl
Postat 05 Martie 2016, 16:49 de pcr
bolovan
demisia il vrem pe bolojan profesor la handibeli de la tileagd!
Postat 05 Martie 2016, 16:49 de pcr
Stanel si "prietenii" Sistemului
.."În acest sens, Necula spune că Termoficare nu are nicio bază legală să ofere reduceri clienţilor care şi-au majorat facturile de curent pentru a nu dârdâi de frig în apartamente în timpul întreruperilor de energie termică". Dar contractele de prestari de servicii incheiate cu populatia berneficiara, ,nu prevad anumite obligatii pentru furnizor,sau anumite drepturi pentru beneficiari ?In "regimul" Stanel Necula & Bolojan de la primarie,contoarele "prietenilor" indica ,luna de luna,invariabil, ZERO consum,atat la apa calda cat si la incalzire."Prietenii",nu se spala,nu se incalzesc.. dar nici nu sunt debransati,"pentru ca nu si-au facut cerere.Deci,noi,platim atat pierdereile de pe retea cat si consumurile "prietenilor",nu-i asa don director Stanel?
Postat 05 Martie 2016, 14:40 de platona
daca stam stramb, macar sa judecam drept
A fost frig in case dar hai sa nu ne supraincalzim reactiile. CETul si reteaua de conducte sunt invechite. Se stia ca vor ceda. Administratia Bolojan a inlocuit un nr de kilometri si a facut demersurile sa avem un CET nou-nout. Tarziu se pare. Il injuram si ii cerem demisia. Hai sa vedem ce au facut Filip si Sturza. Nimic desi se stia din vremea lor ca CETul si reteaua vor ceda in curand. Pe ei ii lasam in pace. Mi se pare mie sau umblam chiar noi cu dubla masura? Nu statuie trebuie sa ii ridicam lui Bolojan dar nici sa il injuram de parca ar fi stat pasiv in fata problemei, ca altii inaintea lui.
Postat 05 Martie 2016, 11:32 de CristiOradea
bolovan
demisia bolojan
Postat 05 Martie 2016, 08:48 de pcr
!!!!
Astia asa pun problema de zici ca fac un favor populatiei ca le dau caldura sau apa calda....Baaaaaaaaa..umflatilor....mai ramane sa nu mai furnizati deloc niciuna nicialta dar pretentii de-a va tine pe salarii babane sa aveti...din ce in ce mai obraznici....
Postat 05 Martie 2016, 08:12 de Tinas
referendum
vrem referedum/ sa mearga babele dupa biserica sa vada moastele sf ilie zis bolo uraaaaaaaaaaaaaaaa
Postat 05 Martie 2016, 00:18 de pcr
PCR transpartinic. Ep.: Alte ”realizări măreţe”. Orădene
I. "Ne cerem scuze pentru sincopele în funcționarea sistemului de termoficare. …” a afirmat Florea. 1. Don Ilie Bolojan: Compensarea daunelor produse orădeanului de bună credinţă (facturi umflate, bani de medicamente, copii răciţi ş.a.) nu ar trebui recuperate din buzunarele celor responsabili de aceste sincope (aleşi, manageri, ”meseriaşi”, eventuali sabotori ş.a.)? 2. Scuzele nu sunt suficiente. Se impun şi nişte demisii/demiteri. II. Sincopele din sistemul de termoficare se datorează, parțial, şi foştilor aliaţi ai lui don Ilie din USL, care nu au acționat cum trebuia, când trebuia. Şi ex-preşedinte PSD Oradea, ştie de ce! II. Moise Guran, ce părăre ai despre aceste ”realizări măreţe” orădene din Epoca lui don Ilie?
Postat 04 Martie 2016, 23:33 de stefan
Importanta e concluzia:
"Florea a declarat că investiţiile în sistemul de termoficare vor continua în următorii 5-10 ani, până la readucerea lui în parametrii de funcţionare eficientă." Adica inca cel putin 10 ani de climat polar. Dupa ce da drumul la noua centrala o sa stam linistiti. Va functiona dupa un protocol implementat a'la bihor,protocolul pt furnizarea apei calde va fi "din cand in cand", iar cel pt caldura va fi "din rar mai rar". Aceste protocoale au radacini in adevaruri profunde si se bazeaza pe zicala "mai rarut ca-i mai dragut". Se va furniza in paralel cu energie termica wireless, prin unde de lumina, adica de la soare, tragi perdeau din geam si se incalzeste de la soare, am testat in aceasta iarna de mai multe ori si chiar functioneaza. Noroc ca deocamdata nu avem repartitoare pe geamuri, dar nu se stie ce mai urmeaza. Apoi: " Contoarele nu măsoară consum atunci când diferenţa de temperatură dintre tur şi retur este foarte mică", cu asta ne-ai linistit, ai impresia ca vorbesti cu copii de la gradinita? Ai intalnit un bloc la care nu inregistreaza contorul, exceptand cazul in care nu furnizati caldura. Ia un manual de fizica si mai invata termodinamica. Cazurile de care vorbesti nu sunt intalnite in practica, altfel ar insemna sa aibe blocul temperatura aprox. egala cu cea a agentului de incalzire, iti dai seamna ca aberezi? Chiar meriti un loc mai bun, poate director la biblioteca judeteana pana te mai documentezi cu sta treaba cu transferul termic.
Postat 04 Martie 2016, 18:47 de detectiv
multumim
de scuze ii plin podul
Postat 04 Martie 2016, 17:39 de pcr
.........
demisia
Postat 04 Martie 2016, 17:23 de pcr
Asa e...
Azi dimineata am pus un ceai pe aragaz...Bun pana aici. Ei, problema a inceput cand ochiul aragazului facea figuri, pufaind bine de tot si indicand ca se umfla factura fiscala la gaz. Instalatiile sunt umplute cu gaze adiacente ieftine...Da' n-are nimic asa e in caplitalismul feroce...Tu sau eu!
Postat 04 Martie 2016, 16:50 de Maricel
"Atâta timp cât a existat o avarie, n-am furnizat energie termică, n-am măsurat şi n-am facturat" !!!
Hai, nu zău ... de parcă nu furnizarea unui serviciu se plăteşte ci, opţional de la producător, poate fi doar existenţa virtuală a infrastructurii aferente !!! Iar acest individ, care spune nişte prostii cât carul, e administrator la CET şi director general la Termoficare SA (producător&furnizor)
Postat 04 Martie 2016, 16:48 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON