URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2020, 15:30

Sentinţă şoc de la Înalta Curte: Fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Vasile Popa, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a întors roata! Fostul prim-procuror al Parchetului Bibor, Vasile Popa, a fost condamnat, miercuri, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 6 ani de închisoare cu executare, în dosarul instrumentat de DNA pentru mai multe fapte de corupție.

Iniţial, Popa fusese achitat de Curtea de Apel Timişoara pentru majoritatea faptelor, cu excepţia infracţiunii de şantaj.

Potrivit dispozitivului sentinței publicat pe portal, ÎCCJ a admis apelul declarat de procurori împotriva sentinței din 13 martie 2018 emise de instanța timișoreană, desființând-o în parte, rejudecând cauza și stabilind noi pedepse în sarcina fostului șef de Parchet. Pe cale de consecință, apelul lui Popa a fost respins. Sentința este definitivă. 

Patru infracțiuni

Astfel, judecătorii Curții supreme l-au condamnat pe Vasile Popa la 3 ani de închisoare pentru șantaj, respectiv 4 (patru) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, 2 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri și 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului.

În ce privește infracțiunea de șantaj, judecătorii au schimbat încadrarea juridică într-una mai gravă, din art. 207 al. 1 Cod Penal în art. 207 al. 1 și 3 Cod Penal, reținând că fapta fostului procuror a fost comisă nu doar în scopul obţinerii unui folos nepatrimonial, ci și a unuia patrimonial, iar celelalte trei fapte au fost toate în legătură cu dosarul penal nr. 7515/P/2008 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

”În baza art.38 alin.1 rap la art.39 alin.1 lit.b Cod penal, aplică inculpatului Popa Vasile Constantin pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite prin prezenta decizie, respectiv 3 ani închisoare, 2 ani închisoare şi 1 an închisoare, rezultând în spor de 2 ani, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa 6 ani închisoare”, arată sentința.

Ca pedepse accesorii și complementare, lui Vasile Popa i s-au interzis și o serie de drepturi civile, precum acela de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia de procuror, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei închisorii.

Din durata celor 6 ani de închisoare se va reduce durata reţinerii fostului prim-procuror, petrecută în ziua de 09.10.2014, durata arestării preventive din 09.10.2014 până la 27.01.2015, precum şi durata arestului la domiciliu - din 27.01.2015 până la 08.06.2015.

Salbă de acuzații

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a fost trimis în judecată în 2014 de structura centrală a DNA pentru mai multe infracțiuni: luare de mită, trafic de influenţă, favorizare a infractorului, dar şi sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, instigare la compromiterea unei autopsii medico-legale, respectiv şantaj.

Potrivit rechizitoriului întocmit la vremea respectivă de Secţia de Combatere a Infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a DNA, Popa era acuzat că ar fi luat de la evazionistul Dorinel Edu peste 50.000 euro, în bani dar şi servicii, pentru a-l ajuta în schimb cu soluţii favorabile în anchetele penale pornite împotriva sa.

De asemenea, DNA arăta că una dintre maşinile lui Popa, înmatriculată pe numele firmei deţinute de omul de afaceri Alin David, profilat pe afaceri cu material lemnos, ar fi fost primită de procuror la o treime din valoarea reală, pentru a-l ajuta pe acesta la obţinerea unor soluţii favorabile în trei dosare penale în care era suspectat de implicare în defrişări ilegale. Pe marginea acestei afaceri, Vasile Popa a fost inculpat pentru trafic de influenţă, iar prietenul său, Alin David, trimis şi el în judecată pentru cumpărare de influenţă.

Fostului prim-procuror i se imputa şi că ar fi distrus mai multe rechizitorii în cauze în care avea interese, dar şi că ar fi şantajat o familie de orădeni, Dan şi Maria Lozincă, patronii unei spălătorii auto, vechi amici ai procurorului. În acest ultim caz, acuzaţia vizează o datorie pe care cei doi orădeni o aveau faţă de Vasile Popa, acesta presându-i să i-o returneze, inclusiv prin ameninţări cu controale, spălătoria familiei Lozincă fiind "călcată" de mai multe instituţii de control de 9 ori în câteva luni.

În 2014, alături de Vasile Popa şi Alin David, a fost trimis în judecată şi şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor, Gabriel Mihalache, suspectat că a autorizat ilegal o prelevare de organe "într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale". Este vorba de prelevarea făcută în primăvara lui 2014 de la agentul de pază Ozsvath Oszkar Levente, ajuns în comă la spital după ce fusese bătut în localitatea Tăuteu de opt scandalagii, ulterior trimişi în judecată pentru omor.

Potrivit procurorilor DNA, în acest caz prelevarea de organe nu ar fi fost permisă, lui Popa imputându-i-se faptul că l-ar fi determinat pe Mihalache să încalce legea şi să o aprobe, ceea ce ar fi compromis ancheta.

Achitări în serie

În urmă cu 2 ani, pe 13 martie 2018, din cele 17 acte materiale care i-au fost imputate fostului prim-procuror al judeţului, Curtea de Apel Timişoara a decis să-l achite pentru 16, atât pe considerentul că faptele nu există, cât şi pe motiv că nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Singura infracţiune pentru care judecătorii timişoreni l-au condamnat pe magistratul orădean este cea de şantaj asupra soţilor Lozincă, pentru care au dispus o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare.

Ceilalţi doi inculpaţi din dosar, şeful de la Medicină Legală, Gabriel Mihalache şi afaceristul Alin David, au fost, de asemenea, achitaţi, în cazul lor instanţa stabilind că faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Justitia este mama coruptiei celelalte structuri sunt aghiotantii
Sustin Inalta comisie de drept a celor doua curti a caror decizii se bat cap in cap.Pentru coruptia din Romania cea mai mare vina o au structurile statului care au permis escaladarea fenomenului. TOATE STRUCTURILE! Se cand e lumea,pe hot daca nu-l opresti la timp devine criminal. Am ajuns de batjocura lumii din cauza acestor structuri corupte si culmea sunt si recompensate cu pensii speciale. Toate structurile cu pensii speciale sunt vinovate. Exceptiile unor oameni din cadrul lor intaresc regula. Pentru acestia am tot respectul dar facetiva mai vazuti. Timpul le va demonstra vina la toti. Rabdare si speranta pentru mai bine.
Postat 23 Ianuarie 2020, 06:25 de scarbit
Ala bala portocala
Acum se impune o Înalta comisie de drept,care sa descopere mecanismul prin care 2 curti,care aplica aceleasi legi,care au facut aceeasi scoala,au obtinut rezultate opuse.Cistigatorii merg mai departe la "romanii au talent"
Postat 23 Ianuarie 2020, 00:00 de excalibur
Nu-i făcută nestiuta
Îmi aduc aminte cum l-a abordat Popa Vasile pe un prieten, la Stana de Vale, de revelion, in urma cu vreo 7-8 ani, spunându-i ca cine are treaba cu Dorel Cap Mare, are treaba cu el. Adică cu prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor. Asta in condițiile in care prietenul meu era parte vătămată intr-un dosar penal in care Ungur Aurel Dorel avea calitatea de învinuit, iar dosarul fusese preluat tocmai de Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor. Frumoase și tâlcuire vorbe a scos pe gurița lui Vasilica. Dosarul respectiv a fost soluționat ulterior, după 7 ani de ,,ancheta” prin prescripția răspunderii penale.
Postat 22 Ianuarie 2020, 23:29 de User anonimizat
Porcurorii...
...n-ar trebui lasati singuri in libertate.Doar echipe de cite 3.Trasi la sorti,aleator ,cu scula aia de la loto-prono.Unul sa fie in permanenta infiltrat,internal affairs.Un sistem judiciar falimentar,model roman,centralizat intr-un creier uman perturbat de diverse maladii freudiene.Ave caesar
Postat 22 Ianuarie 2020, 17:30 de excalibur
Porcurorul cel corect
Multumescu-ți Doamne, pentru dreptatea ta divina! Ca toate se plătesc aici, pe pământ! Acolo sa stea, in pârnaie, pana voi merge eu sa-l scot afara! Ce păcat însă, ca lui Dorel Cap Mare, tovarășul de ,,arme” al lui Vasilica Piticul, nu i-a dat Judecătoria Chișineu Cris decât doar doi ani cu suspendare ( după ce a omorât un tânar pe trecerea de pietoni și a părăsit locul accidentului). Dacă și parchetul arădean va proceda cu Dorel Cap Mare (cum au procedat parchetele bihorene in cele peste 25 de dosare penale pe care i le-au instrumentat in ultimii 10 ani) atunci sentința va rămâne definitiva și nu va mai exista niciun apel. Așa ca, da-i Doamne și ăstuia numai ceea ce merita.
Postat 22 Ianuarie 2020, 17:07 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON