URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2019, 18:16

Sentinţă definitivă în cazul maistrului care a murit intervenind la o avarie CET. Termoficare Oradea va plăti despăgubiri de 150.000 euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 4 ani de procese, Curtea de Apel Oradea a pronunţat, vineri, verdictul final în cazul maistrului Grigore Sidor de la Termoficare Oradea, decedat în martie 2014, la doar 51 de ani, după un accident de muncă survenit în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, în timpul unei intervenţii la o avarie pe Bulevardul Magheru.

Cazul a ajuns în faţa instanţei în 2015, în urma unei anchete a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, care au inculpat atât compania, cât şi pe şeful Serviciului Distribuţie din societate, inginerul Nicolae Bologean, pentru ucidere din culpă, respectiv neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Prima sentinţă a fost pronunţată în decembrie 2017, de Judecătoria Oradea, şeful maistrului, Nicolae Bologean, a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare, iar compania Termoficare Oradea s-a ales cu o amendă penală de 50.000 lei. De asemenea, cele două părți au fost obligate să plătească familiei victimei, în solidar, daune materiale de 6.298,57 lei şi daune morale de 85.000 euro.

Procesul a continuat, însă, la Curtea de Apel Oradea, căci soluţia i-a nemulţumit atât pe inculpaţi, cât şi pe membrii familiei Sidor, care au considerat-o mult prea blândă. Cazul s-a dovedit unul greu de lămurit pentru completul de judecată, care a stat mult pe gânduri până să pronunţe verdictul final. 

Cu toate că dezbaterile au fost încheiate pe 23 ianuarie, în acest an, decizia a fost pronunţată abia vineri, deci după mai bine de 6 săptămâni de deliberări, când, potrivit portalului instanţei, judecătorii au desfiinţat în totalitate soluţia Judecătoriei Oradea cu privire la latura penală şi în parte cu privire la latura civilă.

Astfel, în final, Bologean şi compania de Termoficare au fost exoneraţi de răspunderea penală, atât pentru acuza de ucidere din culpă, cât şi pentru cea de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, judecătorii invocând în luarea deciziei că faptele care le sunt imputate inculpaţilor nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Pe de altă parte, însă, instanţa a dublat daunele morale cuvenite familiei maistrului şi le-a pus în întregime în „spinarea” companiei Termoficare, lăsând „nesoluţionată acţiunea civilă în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Bologean Nicolae”.

Concret, Termoficare Oradea va plăti soţiei maistrului atât cheltuielile judiciare, cât şi suma de 6.298,57 lei, daune materiale, şi suma de 30.000 euro, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale. De asemenea, celor trei fiice ale maistrului Termoficare trebuie să le dea câte 40.000 euro, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale.  

Aceeași companie va achita suma de 5200 lei, reprezentând cheltuieli judiciare în favoarea statului în primă instanţă.

După cum BIHOREANUL a mai scris, maistrul Grigore Sidor a decedat în martie 2014, la 51 de ani, după aproape 3 luni în care a stat internat la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Bucureşti în urma tragicului accident de muncă produs în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, la o avarie pe Bulevardul Magheru din Oradea.

În noaptea respectivă, chemat fiind de acasă ca să ajute la lucrări, Sidor s-a urcat pe buldoexcavator pentru a-i da indicaţii operatorului, după care, la coborâre, a căzut în şanţul săpat pentru înlocuirea conductei, pe care nu l-a văzut din cauza aburilor degajaţi de reţeaua spartă. În cădere, maistrul s-a lovit la cap de conductă, după care s-a prăbuşit în balta de apă fierbinte de unde a fost scos de colegi în stare de inconştienţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Alt oradean
Excalibur are dreptate. Eu in privat am asigurările incluse avand in vedere domeniul in care lucrez. Dar astea le am de cand angajatorul meu a devenit ala din "strainezia" , asta roman mi-a dat o **** de care sa ma tin, alaturi de viagra sa tina priza mai mult. Exista meserii cu grad ridicat de risc. Uite aba Crișuri a facut asigurari si la aia din birouri (abuziv da se poate). Faptul cu voucherele de vacanta ale bugetarilor, tot noi le.l platim ai alea. Diferenta e ca ala din privat lasa 42.5% pe luna la buget ca sa isi faca altii vacante. Da privatul nu lucreaza? De ce e discriminat? Nu vb de salarii aici, as fi snob sau cretin sa imi doresc salar de bugetar, dar peate junate din privat au salarii sub operatoarea de ghiseu din bugetar. Care apropos ti se si considera superioara.
Postat 09 Martie 2019, 09:55 de poiu
Doar sa vă uitați pe șantiere in Romania
Câți dintre muncitori au casca, bocanci cu fier în vârf. Cine e de vină? De ce nu se fac controale pe șantiere, cu amenzi date și către angajator și către angajat, bineînțeles bugetarii vor spune că e nevoie de mai mult personal pt frecat menta. In Romania legile sunt mai drastice in domeniul asta decât în țări din Vest. Problema e cu aplicarea legii, nu respectarea.
Postat 09 Martie 2019, 00:22 de Sandu1206
Unii se gândesc că plătesc ei , când a murit un om
Se întrebă cineva daca i sa respectat protectia muncii, avea echipament necesar , în sistemul bugetar se fac traininguri?
Postat 09 Martie 2019, 00:15 de Sandu1206
@excalibur
Măi nene,ești dus rău cu pluta,tu vorbești de asigurări,contract de muncă,apoi înșiri niște instituții și domenii de activitate de căcat,pe care le avem noi și...noaptea minții ...vii cu elucubrația “Poliție operativă” ,în timp ce un om a murit în condiții groaznice,fără ca politrucii și incompetenții de la Termoficare, care l-au trimis la moarte sa plătească în vreun fel.
Postat 08 Martie 2019, 23:43 de altoradean
Risky business
Sunt meserii cu risc la care angajatorul ar trebui sa ofere asigurare de accident sau viata inclusa in contractul de munca. Politie operativa, pompieri -isu, constructii,industrie grea etc. Pina atunci, luati niste vouchere de vacanta la toti bugetarii...la vita e bella
Postat 08 Martie 2019, 22:19 de excalibur
Cum
poate fi ,totusi,evaluata o viata de om ? Prin OUG,prin HG,prin lege organica etc. ? Este de comentat ?
Postat 08 Martie 2019, 21:11 de nealiniat
@Timea esti incorecta!
Timea nu este corecta abordarea ta! Copiii au pierdut tatal, femeia a pierdut sotul, familia ramane ciuntita! Eu am vrut sa spun ca noi platim si nu adevaratii vinovati! Este correct a fi sprijinita familia! Consider sumele cam mici chiar! Dar nu noi trebuie sa platim nesimtirea, iresponsabilitate, incompetenta bugetarilor/monopolistilor care vesnic nu au nici o vina.
Postat 08 Martie 2019, 20:24 de scortosul
si mai departe?
Imi pare foarte rau pt caz si condolante pt familie, dar cine credeti ca va plati amenda, draga familie? Cum a spus comentatorul dedesubt: NOI SI VOI! Iar o sa avem mariri la gcal, iar o sa avem marire la apa, iar si iar. Noi saracii o sa va platim amenda peste 50 de ani... Ca voi sa aveti casa frumoasa, trai bun din aceei bani.
Postat 08 Martie 2019, 20:05 de Timea
O sa platesca astia daca....
O sa plateasca astia daca nu o sa se bage in insolventa, o pactica curenta ca sa scpi de datorii! Acum ca firma abonata indirect la buget cu statut de monopol, noi, tot noi, adica tot oradeanul o sa platim amenda! Haloo!!! Haloo se aude pe la protectia consumatorului si pe la curtea de conturi??? Chiar noi toti suntem de vina, ca vinovatul plateste!? Acum in alta ordine de ideii ca sa faca fata consumului dupa reducerea sectiunii de curgere a agentului termic astia vor fi obligati sa creasca presiunea de la 4-6 atm. la 10-12atm.. Va puteti imagina o avarie la asemenea presiuni??? Urmarind sentinta realizez ca tot noi vom fi vinovatii de serviciu bugetarii ramanand doar simpli spectator, ei sunt niste fete mari. Ma intreb daca termoficare era o companie private care/cine erau vinovatii si care erau sentintele? Imi pun aceasta intrebare ca eu ca si companie private nu pot construe pentru nimeni pasaje subterane sa ajunga usor la birou! Nu bolovane? Si uite asa justitia se "face" si local! Oradeni sunteti vinovati si veti plati 150.000 eu. Eu asta am inteles ca e greu cu justitia cand trebuie sa "ajuti" pe cel ce iti usureaza accesul la birou.
Postat 08 Martie 2019, 18:56 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON