URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2018, 13:20

Primarul Oradiei: Amânarea construirii spitalului regional de urgenţă de la Cluj îi afectează şi pe bihoreni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ilie Bolojan critică decizia Guvernului Dăncilă de a amâna după anul 2021 programul de construire a celor 8 spitale regionale de urgenţă pe care PSD, împreună cu un spital republican în Capitală, le-a promis în campania electorală din 2016 şi pentru care România are asigurate din partea Uniunii Europene o parte din fondurile necesare, mai exact 150 milioane euro dintr-un total de circa 600 milioane euro cu care ar putea fi ridicate primele trei, la Cluj, Timişoara şi Iaşi.

Amânarea a fost anunţată cu o săptămână în urmă chiar de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, care nu a explicat în niciun fel decizia Guvernului. „Având în vedere perioada de timp, care se întinde până în 2020, cu pregătirea acestor construcții de spitale, am luat în calcul etapizarea și pentru perioada imediată de programare care începe imediat în anul 2021”, a declarat Plumb.

"Având în vedere proximitatea cu oraşul Cluj Napoca, spitalul regional de urgenţă ne-ar influenţa direct. Oricâte îmbunătăţiri am aduce sistemului spitalicesc din Oradea, niciodată nu vom putea avea condiţii care să ne asigure nivelul de excelenţă în toate specializările medicale. Noi colaborăm cu spitalele de specialitate din Cluj şi Timişoara, astfel încât în zonele unde nu avem acoperire - de exemplu chirurgie oncologică, neurochirurgie, cardiologie intervenţională - le trimitem cazurile de mare complexitate", a explicat Bolojan, miercuri, într-o conferinţă de presă la sediul PNL.

Primarul a arătat că spitalul regional de urgenţă din Cluj, cu o capacitate de 800 de paturi, ar fi trebuit construit la intrarea în localitatea Floreşti, înainte de intrarea în Cluj dinspre Oradea, iar amânarea construirii lui, la fel ca şi a celorlalte spitale regionale de urgenţă din Timişoara şi din Iaşi, "ar fi o gravă eroare", în condiţiile în care punerea lor în funcţiune ar fi însemnat "vieţi salvate şi din judeţul Bihor".

Preşedintele PNL Bihor a mai afirmat că nu crede că Guvernul, aşa cum a demonstrat că are bani pentru tot felul de alte cheltuieli bugetare, nu ar avea suma necesară pentru construirea primelor trei spitale regionale. "Au fost evaluate la 600 milioane euro, din care 150 milioane euro sunt garantate de Uniunea Europeană, iar diferenţa ar putea fi asigurată fie din credite, fie din bugetul României, iar prin licitaţie se puteau aduce costurile la valori mai mici", a mai arătat primarul Oradiei.

Acesta a spus că speră, totuşi, că "Guvernul le va repune pe listele de priorităţi", deoarece "amânarea nu face decât să ducă problemele în nerezolvare pentru cel puţin 10-15 ani", având în vedere ratarea accesării fondurilor UE pentru cofinanţarea construirii lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
unomSarca
Lache....spitalele tale sunt gata. Unul in Oradea, altul in Nucet. La cat de debil esti te primesc si fara bilet de trimitere.
Postat 15 Noiembrie 2018, 17:34 de elev
!!!!
"Și Gheorghe Carp a aniversat, ieri, zece ani de la depunerea jurământului ca viceprimar, alături de Ilie Bolojan. „Noi am avut curajul să mergem pe drumuri nebătătorite și să acceptăm riscurile unor politici noi. În 2008, printr-o HG, Oradea și Bucureștiul au fost declarate orașe pilot pentru descentralizare”, a spus Carp, referindu-se strict la activitatea din Sănătate. Din șase spitale, în Oradea au rămas două, prin comasare – Județeanul pentru urgențe și Municipalul, pentru afecțiuni cronice. „Dacă în 2008, contam pe 1 sau 2 mld și credeam că l-am prins pe Dumnezeu de un picior, acum contăm pe sute de miliarde pe care putem să îi investim în dezvoltarea și dotarea spitalelor”, a mai zis Carp. A menționat și reflectarea activității în rândul populației: un sondaj din 2008 arăta că pe primul loc în grijile orădenilor era asistența medicală, identificată de 85% de respondenți; în 2016, sănătatea era în continuare pe primul loc, dar cu un procent de 20%. A spus că investițiile vor continua, cu investițiile majore anunțate – eficientizare termică, noi dotări și constructori. „La Maternitate e un alt proiect ce vizează părăsirea vechii clădiri a spitalului evreiesc și mutarea sălilor de operație, a terapiei intensive și a unei secții de ginecologie în clădirea nouă. Cheltuielile vor scădea și eficiența va creșe”, a mai zis el."
Postat 15 Noiembrie 2018, 13:34 de unom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON