URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2020, 17:45

Preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila: în ultimii patru ani, UDMR a adus 81 milioane de lei în Bihor prin Legea bugetului de stat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimii patru ani, UDMR a adus în Bihor 81 milioane de lei, bani alocaţi prin Legea bugetului de stat, se laudă preşedintele UDMR Bihor senatorul Cseke Attila, care a susţinut, miercuri, într-o conferinţă de presă, că din punctul de vedere al fondurilor obţinute pentru judeţ, formaţiunea stă "bine, dacă nu suntem chiar fruntaşi".

Potrivit lui Cseke, în 2017 şi 2018, parlamentarii UDMR Bihor au adus 18,2 milioane de lei pentru noul terminal de pasageri al Aeroportului Oradea, iar în 2019 au obţinut 35,8 milioane de lei pentru ridicarea bazinelor didactice în judeţ.

La aceste sume, în 2020 se vor adăuga 15 milioane lei pentru realizarea unor reţele de apă şi canalizare, 3 milioane de lei pentru centura ocolitoare a municipiului Salonta, 5 milioane lei pentru un nou corp de clădire la Liceul Horvath Janos din Marghita, şi 4 milioane lei pentru cumpărarea unui sediu necesar Centrului naţional de formare continuă în limba maghiară a cadrelor didactice.

"Sunt proiecte susţinute de UDMR, desigur, negociate politic cu alte formaţiuni, însă sunt rezultate bune", a spus senatorul Cseke.

Teatrele şi Filarmonica, finanţate şi de la bugetul de stat

Liderul UDMR Bihor a mai anunţat că în 2020, prin Legea bugetului de stat, cheltuielile de funcţionare ale celor două teatre şi ale filarmonicii din Oradea vor fi finanţate parţial şi din fonduri de stat, nu doar din cele ale Consiliului Judeţean.

"În Bihor, doar anul trecut, cele trei instituţii de cultură au primit 35 milioane lei. În Cluj, unde aceste instituţii sunt încă în subordinea Ministerului Culturii, Consiliul Judeţean nu a cheltuit niciun leu. Nu este normal. Noi am solicitat de mai mulţi ani să se repare această nedreptate. Acum s-a aprobat", a mai arătat senatorul Cseke.

Concret, în acest an, potrivit Legii bugetului de stat, un procent cuprins între 30 și 50% din cheltuielile de funcţionare a instituţiilor de cultură - teatre şi filarmonici - aflate în subordinea autorităţilor locale vor fi finanţate de la bugetul de stat.

"În această lege a bugetului de stat pe anul 2020, pentru prima dată este o chestiune pe care am semnalat-o de ani de zile mai tuturor guvernelor şi care a fost aprobată acum de acest guvern. Se constituie un fond naţional separat, de 3% din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, care este strict pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole şi concerte din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, a unităţilor administrativ-teritoriale din judeţe, respectiv teatre, opere şi filarmonici care se află în subordinea autorităţilor locale, nu cele din subordinea Ministerului Culturii, practic cele descentralizate", a spus Cseke.

Potrivit acestuia, acest fond de 3% are o valoare de circa 700 - 720 milioane de lei la nivel naţional. "Suma asta se va împărţi la toate teatrele, operele şi filarmonicile din România, care sunt sub autoritatea UAT-urilor şi se împarte, mă gândesc proporţional, de Ministerul de Finanţe pentru funcţionarea acestora. Noi preconizăm că în Bihor ar însemna cam între 30 şi 50% din cheltuielile de funcţionare ale teatrelor şi filarmonicii. Deci între 10 şi 18 milioane de lei pe an vor veni de acum încolo de la bugetul de stat, bani care vor putea fi folosiţi de CJ pentru altceva, a precizat Cseke.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu vi se pare
că Piramidonul@Marghita e vesel de parcă ar fi câștigat un concurs de mâncat jumereă?
Postat 08 Ianuarie 2020, 22:29 de Vlaicu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON