URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2016, 09:18

Percheziții la Universitatea din Oradea! Procurorii DNA au sigilat biroul rectorului Constantin Bungău

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA Oradea au declanșat, miercuri, percheziții la mai multe adrese, între care se numără și Universitatea Oradea, într-un dosar de corupție în care sunt vizați rectorul Constantin Bungău, decanul Facultății de Științe Socio-Umane, Floarea Chipea, și profesorul universitar Camelia Dindelegan.

Potrivit unui comunicat lapidar al DNA, cazul privește fapte de corupție comise în perioada 2015- 2016.

"În cursul zilei de 30 martie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate  percheziții domiciliare în 8 locații, situate în municipiul Oradea, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice", se arată în informare, care precizează că "atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare".

Biroul rectorului Constantin Bungău a fost sigilat de anchetatori miercuri dimineața. Un echipaj format din polițiști și procurori DNA au început perchezițiile în biroul rectorului în jurul orei 10.30, când acesta a ajuns la Universitate.

Întrebat de reporterul BIHOREANULUI dacă i s-a adus vreo acuzație ori dacă știe ce anume caută anchetatorii, Bungău a răspuns negativ. "Se fac percheziții în biroul meu și la Facultatea de Științe Socio-Umane. Din câte am înțeles, din ziare, este în legătură cu concursul de promovare al doamnei Dindelegan în gradul de profesor. Domnii procurori m-au întrebat dacă pot să le spun ceva despre acest concurs, și le-am declarat exact ce vă spun și dumneavoastră: nu am niciun amestec, nu am fost în nicio comisie, nu eu scot postul la concurs", a declarat Bungău ziariștilor, după care a pornit spre biroul său, concluzionând, însă, la plecare: "E campanie electorală", cu trimitere la alegerile pentru funcția de rector care urmează să aibă loc pe 19 aprilie.

Concursul de promovare în urma căruia Camelia Dindelegan a fost avansată în grad de profesor, a fost pus pe tapet de BIHOREANUL într-un articol publicat în noiembrie anul trecut. Articolul dezvăluia că universitara - soţie a preotului Marin Dindelegan şi soră a stareţului Mihail de la Mănăstirea Izbuc, unul dintre cele mai influente personaje din Episcopia Ortodoxă - a urcat fulgerător în ierarhie: şefă de laborator la Spitalul de Neuropsihiatrie, angajată în Universitate în 2003, a devenit lector în 2008, conferenţiar în 2013, iar trei ani mai târziu a și fost unsă profesor. Asta, în timp ce alţi conferenţiari stau pe funcţie cu zecile de ani...

Citiți amănunte despre concursul din Universitatea Oradea care, acum, a ajuns subiect de anchetă pentru procurorii DNA în articolul: Şpagă în posturi: Cum îşi cumpără şefii din Universitatea Oradea voturi promovându-şi acoliţii în posturi didactice

Citeşte pe această temă şi articolul: Rectorul Constantin Bungău, după percheziţiile DNA: "Sunt liniştit" (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
...
Se pare ca madama indeplinea conditiile din moment ce a fost deja abilitata. Deci singura zona care ar putea fi cu bube ar fi la motivarea scoaterii postului la concurs (aici poate fi vb de trafic de influenta, santaj etc). Oricum, primul vinovat e departamentul formeaza atat de necesarul post si il propune pentru scoaterea la concurs. Dar ma intreb cate posturi au fost scoase pentru ca era cu adevarat nevoie si cate pe prietenii, pile si relatii?
Postat 01 Aprilie 2016, 17:35 de radu
Radu are dreptate
DNA nu are ce căuta la Universitatea din Oradea în condițiile în care Ministerul Educației n-a făcut o anchetă. Sau, dacă tot au venit, sper să ajungă nu doar la directorii de departamente direct responsabili de posturile scoase la concurs, ci și la funcționarii din Ministerul Educației care nu și-au făcut treaba (în cazul în care se adeverește că respectivul concurs e cu hibe). Dacă acest concurs e totuși valabil iar candidatul a întrunit toate cerințele legii, atunci universitatea n-are decât să găsească bani să plătească un alt prof univ.
Postat 31 Martie 2016, 07:34 de Shogun
posturi cu cantec
Daca promovarile s-ar face dupa „necesitati” DNA-ul nu ar avea cea cauta la universitati si multe promovari nici nu ar fi avut loc. Dar campanie electorala fiind s-au intrecut sefii de departamente in scos posturi la concurs pentru a-si asigura realegerea. Aici rectorul are dreptate: sefii de departament si CF sunt responsabili de atatea posturi- cu rost si fara rost. Nu s-au angajat asistenti universitari, de care are piramida nevoie s-au scos posturi direct pentru lectori si sef lucrari, ca doar fii si fiicele universitarilor nu au de ce sa inceapa de jos, ca noi toti. Comisiile de concurs au fost constituite tot dupa interesele candidatilor resp a sefilor de departament. Ar fi interesant daca s-ar verifica si celelalte posturi.
Postat 30 Martie 2016, 16:03 de radu
ce fel de rector ne dorim?
Un sobolan turnator? Marş la Bucuresti Parlamentarule! Vreti sa aduceti si universitatea la nivelul de incredere al parlamentului?
Postat 30 Martie 2016, 13:55 de urbbus
...
Eu nu pricep ce are DNA cu promovarea pe posturile didactice din învățământul superior. Actele rezultate în urma concursului au fost trimise Ministerului Educației și Cercetării, care - în mod normal - ar fi trebuit să se sesizeze. Dacă doamna Dindelegan a îndeplinit condițiile de promovare, a fost promovată și cu asta-basta. Legea veche prevedea cel puțin 14 ani între intrarea în învățământul superior pe post de preparator și promovarea pe postul de profesor universitar; legea nouă nu impune criterii de vechime, ci de competență. Nu zic că nu s-au făcut mânării știind-o pe Floare Chipea, însă - cel puțin teoretic - e posibil ca promovarea cuiva pe postul de profesor universitar să se facă în 12 ani; nu-i nimic ieșit din comun în asta. Ce mă miră foarte mult e că plagiatori precum monsieur Mang și madame Ionescu au scăpat basma curată.
Postat 30 Martie 2016, 13:22 de Shogun
promovare pe posturi
Nu stiu daca a fost sau nu mana concurentei la fotoliul de rector. Tot ce stiu este ca unii dintre noi chiar au asteptat ani de zile sa poata promova, au fost dusi "cu zaharelul", in timp ce altii ....
Postat 30 Martie 2016, 12:05 de Oradeamea
Bodog rector - Mang ("fost" plagiator)
e clar, cand ajunge Bodog rector , mang va mai primi o diploma: dupa ce va prezenta o lucrare de inalta tinuta "academica" - propun un titlu : "Strategii de fraudare si boicot pt. Oradea". Trist e ca vor ingropa si cea mai ramas din scoala asta...si noi avem copii!
Postat 30 Martie 2016, 11:22 de TC
da-le paine si circ..
Rusine Mang, Rusine Bodog! Organizatia Xerox Bihor vor fara nici o retinere sa puna mana pe bugetul Universitatii din Oradea. Nu conteaza ca o vor distruge si orice urma de credibilitate a universitatii va disparea devenind dupa preluarea de catre PSD Universitatea Xerox Bihor! Colegi din mediul academic, opriti acesti caini sa puna mana si pe ce a mai ramas din universitatea oradeana!
Postat 30 Martie 2016, 10:57 de urbbus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON