URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2019, 13:00

Licitaţia pentru Drumul Apuseni a fost, în sfârşit, adjudecată. Drumuri Orăşeneşti va executa lucrarea de peste 22 milioane euro!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă că au fost adjudecate licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia celor două tronsoane ale Drumului Apuseni, menit să contribuie la dezvoltarea turismului în judeţul Bihor.

Investiţia, asigurată din fonduri europene, se ridică la 105,7 milioane lei, adică peste 22 milioane euro, fără TVA, iar procedura de adjudecare a durat mai mult de 8 luni.

Două licitaţii, acelaşi câştigător

Tronsonul cel mai mare al Drumului Apuseni, de la Beiuş la Stâna de Vale şi de la Stâna de Vale la Coada Lacului, este întins pe 43,3 kilometri şi a fost adjudecat la valoarea de 84 milioane lei, după ce valoarea estimată în caietul de sarcini a fost de 99,8 milioane lei, fără TVA.

Nu mai puţin de 11 asocieri şi-au dorit lucrarea, aceasta fiind adjudecată de asocierea formată din Drumuri Orăşeneşti SA, MBS Group SRL, Aquacons SRL şi D’agostino Angelo Antonio Construtioni Generali SRL.

Tronsonul al doilea al Drumului Apuseni se întinde pe 12,9 kilometri, de la Remeţi la Valea Drăganului, până la limita de judeţ cu Clujul. La licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrării s-au înscris şapte firme şi asocieri de firme, câştigătoare fiind desemnată tot asocierea reprezentată de Drumuri Orăşeneşti. Valoarea estimată a lucrării a fost de 26,9 milioane lei, fără TVA, aceasta fiind adjudecată la 21,6 milioane lei, fără TVA.

Finanţarea necesară pentru reabilitarea şi modernizarea celor două tronsoane este asigurată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, ca parte din Traseul Regional Transilvania - Nord.

8 luni de evaluare

Rezultatele celor două licitaţii pot fi contestate în următoarele 10 zile. "Sperăm să nu avem nicio contestaţie şi pe 25 februarie să putem semna cele două contracte", a spus Ioan Mang.

Pentru primul tronson, cel de 43,3 km, durata proiectării este de şase luni, iar a execuţiei de 36 de luni, aşadar acesta ar urma să fie finalizat în 2022. Cel de-al doilea tronson, mai scurt, de 12,9 km, are prevăzute şase luni pentru proiectare şi 24 de luni pentru execuţie, aşadar ar putea fi gata în 2021.  

Întrebat de BIHOREANUL din ce motive atribuirea lucrărilor a durat atât de mult, având în vedere că, pentru ambele tronsoane, ofertele au fost depuse deja din luna mai a anului trecut, deci în urmă cu mai bine de opt luni, Ioan Mang a spus că adjudecarea a fost îngreunată de numărul mare de asocieri ofertante.

"Au fost foarte multe oferte depuse şi aproape fiecare ofertă avea o asociere de 4-6 firme. Întâi a fost verificată eligibilitatea fiecărui ofertant, apoi s-au deschis, în octombrie, ofertele tehnice, fiind vorba de o licitaţie cu proiectare şi execuţie, mai puţin obişnuită, apoi după această etapă s-a trecut la ofertele economice. În tot acest timp s-au cerut şi clarificări. Asta am înţeles de la comisia de evaluare. Şi noi am avut emoţii că durează prea mult", a spus Ioan Mang.

Alte drumuri, în licitaţie

În aceeaşi conferinţă de presă, vicepreşedintele Ioan Mang, coordonatorul Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean, a anunţat că a fost lansată licitaţia pentru reabilitarea drumului judeţean ce porneşte din DN 76 Sâmbăta - Dobreşti - Luncasprie, care a obţinut finanţare de la bugetul naţional, prin PNDL 2, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind de 1 martie.

De asemenea, a fost publicat în sistemul de achiziţii electronice şi caietul de sarcini pentru drumul care ar urma să ofere o rută directă între Aleşd şi Beiuş. E vorba de reabilitarea drumului judeţean între Aştileu şi intersecţia cu Damiş, tot cu finanţare obţinută prin PNDL. Termenul de depunere a ofertelor este de 18 martie.

Deşi finanţările pentru cele două drumuri au fost obţinute încă de la începutul anului trecut, lucrările au fost scoase la licitaţie abia acum. În legătură cu aceste întârzieri, Mang a dat vina pe procedurile greoaie de verificare a caietelor de sarcini.

Totodată, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a spus că va anunţa "în două săptămâni" într-o conferinţă de presă care vor fi priorităţile instituţiei în ceea ce priveşte drumurile judeţene în anul 2019. După cum se ştie, mai multe drumuri din judeţ sunt în stare proastă, bihorenii plângându-se că sunt nevoiţi să circule pe şosele pline cu gropi şi noroaie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu-i bai
In 23 de ani poate se realizează jumătate.
Postat 12 Februarie 2019, 23:37 de Sandu1206
Dacă ar avea ceva minte, ceea ce nu prea cred ...
... s-ar uita la faptul că, pe aceste tronsoane, ajungi de pe drumuri care ar putea lega granița vestică a țării de obiective ce ar fi numai bune de scos la iveală și a crește interesul pentru ele !?! Cum să lași Băile Tinca în afara unui asemenea circuit, vizând trecerea către Apuseni nu pe lângă băi, ci pe la Belfir unde numai legumele mai cresc ?!? Dar, unde nu-i gândire strategică ... ce mai poți cere ?!?
Postat 12 Februarie 2019, 17:47 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON