URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2020, 19:27

Fosta administratoare şi casiera Asociaţiei de proprietari Apateului 16, condamnate la detenţie pentru un “tun” de peste 600.000 lei. Cum s-a prins judecătorul că femeile mint

Fosta administratoare şi casiera Asociaţiei de proprietari Apateului 16, condamnate la detenţie pentru un “tun” de peste 600.000 lei. Cum s-a prins judecătorul că femeile mint foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fosta administratoare a Asociaţiei de proprietari Apateului 16, Maria Brânduş, şi casiera Stela Vinter, trimise în judecată în 2018 pentru delapidare, după ce şi-au băgat în buzunar peste 600.000 lei din banii încasaţi de la proprietari, au fost condamnate la detenţie la Judecătoria Oradea. Cele două au negat faptele în timpul audierilor, însă, într-un moment de slăbiciune, au scăpat o informaţie care, alături de celelalte probe strânse de procurori, le dovedea vinovăţia...

Cele două femei sunt acuzate că, în perioada ianuarie 2012 – noiembrie 2015, şi-ar fi însuşit în mod repetat şi ar fi folosit în interes personal sumele provenite din încasări de la locatari cu titlu de cheltuieli comune, cheltuieli de reparaţii şi fond de rulment.

Debranşaţi!

Ancheta penală a fost declanşată în urma unei reclamaţii depuse în 2015 de proprietarii care, deşi erau cu facturile la zi, s-au trezit debranşaţi de la apă şi căldură, pe motiv că aveau datorii la Termoficare, Electrocentrale şi RER, în valoare totală de 748.000 lei. Strânşi cu uşa, locatarii au semnat atunci angajamente de plată şi au achitat încă o dată banii către furnizori, cele două femei fiind însă date imediat pe mâna procurorilor.

Cercetările au decurs greoi, întinzându-se pe o perioadă de 2 ani. Motivul? O  mare parte a actelor contabile au dispărut, parţial într-un incendiu dubios izbucnit în sediul Asociaţiei de proprietari, iar cele două femei refuzau să dea orice explicaţie, rezumându-se să se acuze reciproc atât pentru lipsa banilor, cât şi a documentelor. Ca atare, pentru a stabili traseul fondurilor, anchetatorii i-au audiat, pe rând, pe locatari, iar pentru valoarea exactă a prejudiciului, au solicitat specialiştilor şi o expertiză contabilă.

Mincinoase până la capăt

Maria Brânduş şi Stela Vinter au fost trimise în judecată în august 2017, procesul ajungând pe rolul Judecătoriei Oradea unde, după doi ani de dezbateri, judecătorul Ioan Timiş a decis condamnarea femeilor. Hotărârea magistratului, consultată şi de BIHOREANUL, dezvăluie amănunte incredibile ale modului în care cele două femei au furat, vreme de câţiva ani, banii locatarilor, într-o asociaţie care la vremea respectivă era una uriaşă, având 16 blocuri arondate.

Interesant este că, în timp ce în faţa procurorilor au preferat să tacă, în faţa judecătorului, fosta administratoare şi casiera au ales să vorbească, însă fără să poată explica, în mod coerent, de ce lipseau banii despre care pretindeau, sub jurământ, că nu i-au luat.

Brânduş, de pildă, a încercat să se apere aducând ca argument un control al Primăriei Oradea din 2011 care nu i-a găsit lipsuri în gestiune, control pe care, a recunoscut senină tot ea, a încercat să-l "rezolve". "I-a remis inculpatei Vinter 5.000 de euro, pentru a "aranja controlul", sume despre care crede că nu au fost date vreunui membru al echipei de control şi nici nu era cazul, deoarece nu erau probleme grave în cadrul asociaţiei", citează judecătorul.  

Pe româneşte, femeia ar fi vrut să-i mituiască pe membrii echipei de control cu toate că n-a furat, dar banii până la urmă n-au ajuns la funcţionari pentru că i-a dat amicei sale, casiera, care i-ar fi băgat în propriul ei buzunar. Ce a replicat Stela Vinter? Că nu ştie nimic de nicio "şpagă", la fel cum nu ştie nici unde ar putea fi banii dispăruţi, căci ea, conştiincioasă, i-ar fi predat în fiecare zi administratoarei.

Verdict? Nişte hoaţe

Refuzul de a recunoaşte faptele şi de a returna măcar parțial paguba suferită de locatari, rămaşi fără căldură şi apă într-o perioadă friguroasă, a fost taxată de judecător. "Apărarea inculpatelor, că nu şi-au însuşit sume de bani din patrimoniul asociaţiei de poprietari şi nu cunosc persoana care şi-a însuşit respectivele sume de bani, nu poate fi reţinută, nefiind susţinută de vreun element probator, ci infirmată de probele reţinute în cauză", a explicat magistratul, care a constatat că cele două femei au gestionat împreună şi au furat banii fiecare cu ştiinţa celeilalte.

Mai mult, susţine judecătorul Timiş în hotărârea pronunţată, femeile au fost de rea-credinţă pe tot parcursul anchetei şi al procesului. Cele două au refuzat să predea actele şi să semneze procesul-verbal de inventariere a documentelor contabile, apoi, deşi iniţial au acceptat să fie testate la poligraf, s-au răzgâdit pretinzând că au "afecţiuni medicale incompatibile examinării cu tehnica poligraf". Ofuscate că au fost prinse, Brânduş şi Vinter au mai şi scăpat "păsărica" în timpul procesului, când, "într-un moment de slăbiciune, şi-au exprimat regretul nedispariţiei registrelor rol". Practic, le părea rău că nu şi-au şters toate urmele faptelor...

"Circumstanţele reale şi personale evidenţiate dovedesc indiferenţa totală a inculpatelor faţă de valoarea socială încălcată, fapta comisă şi importanţa procesului penal, astfel că, în cauză, se impune cu desăvârşire executarea pedepselor aplicate de către instanţă", a concluzionat judecătorul, dispunând condamnarea femeilor la câte 2 ani şi 6 luni de detenţie, plus returnarea întregii pagube, fiindcă o eventuală suspendare a executării nu ar fi "suficientă pentru ca pedepsele să îşi atingă scopul preventiv şi educativ pentru care au fost aplicate".

Hotărârea judecătorească nu este definitivă, fiind atacată, deja de Maria Brânduş şi Stela Vinter, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea, începând din luna mai. Poate, până atunci, îşi vor aminti care cât a luat şi ce a făcut fiecare cu banii oamenilor…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Exemplu de incredere acordata
Nu pot decat sa ii felicit pe membrii Asociatiei Apateului 20 bl PB1 desprinsi din Apateului 16 care au achitat toata datoria la toti furnizorii de utilitati si servicii. Multa sananate le doresc. Cel putin pentru mine sunt un exemplu de incredere acordata.
Postat 03 Aprilie 2020, 13:42 de cristilucaci2002
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON