URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2019, 18:30

Efectele furtunii: Mai mulţi copaci doborâţi în Oradea şi în Bihor, două persoane evacuate. Pompierii, în alertă (FOTO / VIDEO)

Efectele furtunii: Mai mulţi copaci doborâţi în Oradea şi în Bihor, două persoane evacuate. Pompierii, în alertă (FOTO / VIDEO) sursa foto: Facebook, grupul Infotrafic Bihor / Markus Schuster
Efectele furtunii: Mai mulţi copaci doborâţi în Oradea şi în Bihor, două persoane evacuate. Pompierii, în alertă (FOTO / VIDEO) Sursa foto: Claudiu Sim
Efectele furtunii: Mai mulţi copaci doborâţi în Oradea şi în Bihor, două persoane evacuate. Pompierii, în alertă (FOTO / VIDEO) Sursa foto: Cătălin Tache
Efectele furtunii: Mai mulţi copaci doborâţi în Oradea şi în Bihor, două persoane evacuate. Pompierii, în alertă (FOTO / VIDEO) Sursa foto: Cătălin Tache
Efectele furtunii: Mai mulţi copaci doborâţi în Oradea şi în Bihor, două persoane evacuate. Pompierii, în alertă (FOTO / VIDEO) foto: Vlad Chelaru
Efectele furtunii: Mai mulţi copaci doborâţi în Oradea şi în Bihor, două persoane evacuate. Pompierii, în alertă (FOTO / VIDEO) foto: Dayana Iacob
Efectele furtunii: Mai mulţi copaci doborâţi în Oradea şi în Bihor, două persoane evacuate. Pompierii, în alertă (FOTO / VIDEO) foto: Dayana Iacob

Echipajele de intervenţie ale ISU Crişana sunt asaltate de solicitări, joi seară, în județul Bihor, inclusiv în Oradea, în urma furtunilor puternice, însoţite de grindină, care s-au abătut asupra acestei zone. 

Codul roșu a fost declarat în județ încă de la ora 16. Până la transmiterea acestei știri, pompierii interveniseră să degajeze 13 copaci căzuţi pe carosabil şi unul pe o maşină, inclusiv în Oradea (str. Castanilor, Ştefan cel Mare).

Tot în Oradea, pompierii au intervenit să evacueze două persoane aflate într-o maşină pe strada Nicolae Jiga, care au solicitat ajutor prin numărul de urgenţă 112 şi se află acum în siguranţă, potrivit maiorului Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

"A fost activată grupa operativă a ISU Crişana, au fost transmise adrese pentru instituirea permanenţei la primăriile vizate de codul roşu şi au fost prealertate toate subunităţile din judeţ. Nu s-au înregistraţi răniţi", a mai precizat reprezentanta ISU Crişana, în jurul orei 18.15. 

Totodată, a fost dispusă creşterea capacităţii operaţionale la Detaşamentul 2 de Pompieri Oradea şi staţia Săcueni.

În Oradea, apa care a căzut s-a adunat pe mai multe străzi. Tot furtuna a doborât copaci pe Roman Ciorogariu (foto) şi pe strada Sf. Apostol Andrei, dar şi în Parcul 1 Decembrie.

Pompierii continuă să intervină pentru a acorda asistenţă şi a înlătura efectele furtunii.

Orădenii au postat pe reţelele de socializare imagini şi filmuleţe în care se vede că intrarea în parcarea subterană a centrului comercial Lotus a fost blocată, apa adunată ajungând să acopere parţial maşinile. 

(video: Sebastian Roşian)

 

(video: Sebastian Roşian)

Şi după ce furtuna s-a oprit, în Oradea urmele ei au rămas. Pe mai multe străzi, precum şi bulevarde, între care Decebal, Horea, Parcul Ţăranilor şi Oneştilor apa băltea, formând, în unele cazuri, "lacuri" adânci de câţiva zeci de centimetri.

Aşa s-a întâmplat pe strada Oneştilor (foto), unde locuitorii dau vina pe Primărie pentru această situaţie.

Unul dintre aceştia a susţinut că, în urmă cu câţiva ani, când reţelele de canalizare au fost reabilitate ar fi fost puse în loc ţevi de dimensiuni mai mici. "De atunci de fiecare dată când plouă mai mult se adună apa", s-a plâns orădeanul.

Nevoiţi să treacă prin apă mare, mai mulţi şoferi şi-au pierdut plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor (foto). 

Compania de Apă Oradea a trimis un utilaj la faţa locului pentru pomparea apei.

UPDATE, ora 19.20: 

Reprezentanţii ISU Crişana au transmis, joi, în jurul orei 19.20, un comunicat în care au precizat că pompierii militari intervin pentru înlăturarea efectelor furtunii în localităţile care au fost afectate de "codul roşu". 

Până la ora 18.45, la dispeceratul ISU Crişana, "au fost primite prin Sistemul Unic 112, peste 50 de apeluri, pompierii militari bihoreni intervenind pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil și pe autoturisme, respectiv pentru evacuarea apei din subsoluri atât în municipiul Oradea, cât și în celelalte zone vizate de avertizarea meteorologică", potrivit aceleiaşi surse.

Pe grupul Info Trafic şoferii au postat mai multe imagini cu efectele vijeliei în Oradea şi în Bihor. 

În imagini se vede cum pe strada Sfântul Apostol Andrei nu a căzut doar un copac, ci şi un stâlp de iluminat. 

De asemenea, potrivit Bihon.ro, în Diosig vântul puternic a smuls acoperișul clădirii cooperativei de consum din Diosig și l-a aruncat peste o mașină parcată.

În centrul Oradiei, mai precis în Piaţa Unirii, furtuna a distrus parţial panourile luminoase folosite pentru expoziţia stradală dedicată stilului Art Nouveau. 

Și pe Universității a fost prăpăd. Potrivit informațiilor transmise de cititori, un copac a căzut peste o mașină, iar strada a fost inundată.

(Video: Dayana Iacob)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
We'll start... we'll start all over again!
...You know where? Underground. Dupa succesul cu parcarea digi,se anunta noi proiecte cu pasaje subterane si coridoare de mobiltate. In cazul unor averse puternice acestea vor putea prelua volumul mare de apa in favoarea transportului de suprafata,astfel de strazi inundate vor ramine doar amintiri...pastrati pozele si filmarile
Postat 27 Iunie 2019, 22:44 de excalibur
Tara fara reguli
Doar in Oradea cand da putina ploaie sau gheata toti stationeaza sub poduri. Pe Dacia sub podul rutier peste bulevard, stateau masini inclusiv pe portiunea pentru pietoni, scuar si borduri. Vezi doamne sa nu le atinga gheata cazanele. Sarakii cu masini cennu isi permit sa le intretina, pun in pericol viata altora. Pietonii pe unde sa fi circulat azi? Idem spatiul pietruit de sub pasaralele de pe centura. Vai de voi, neam de snobi!
Postat 27 Iunie 2019, 20:23 de poiu
Cad pomii pe noi, dar noi platim Colonei SPECIALI
Normal! Cad stalpii, cad copacii pe noi, ne zboara acoperisul de la bloc, dar noi oradenii platim consultant in securitate al primariei un colonel de la telefoane cu 14.000 de lei pe luna! De ce nu dam acesti bani la educatia tinerilor? 200.000 lei ar prinde foarte bine oricarei soli oradene! De ce nu i se taie pensia asa SPECIALULA lui Ioan Rosie? 14.000 de lei din bani publici pe luna pentru un pensionar cu PFA cu un singur angajat??? Pe bune???? Doar pentru ca a frecat terasele de pe Republicii in anii 90 si anii 2000? Batalia de la Oituz! Eroii Romaniei! Cu 14.000 lei lunar de la stat.
Postat 27 Iunie 2019, 19:21 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON