URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2013, 15:59

Dacă justiţia o va găsi vinovată de conflict de interese, Rozalia Biro va beneficia de "super-imunitatea" parlamentară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proaspăt senator, fosta viceprimăriţă a Oradiei, Rozalia Biro apreciază drept "binevenite" majoritatea schimbărilor adoptate de parlamentari în ce priveşte propriul lor statut.

Pentru maghiarime

Într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o miercuri, Biro a relatat că iniţiatorii modificărilor (n.r. - parlamentarii PSD) intenţionau să schimbe articolul 1 al Statutului deputaţilor şi senatorilor, în sensul adăugării la formula actuală de jurământ faptul că acesta trebuie rostit nu doar "solemn" şi cu formula "jur" în încheiere, ci şi obligatoriu "în limba română", ceea ce ar fi restrâns posibilitatea reprezentanţilor UDMR de a adăuga şi varianta acestui din urmă cuvânt în limba maghiară ("eskuszom").

"Eu cred că dacă noi (n.r. - parlamentarii UDMR) spunem, ca până acum, şi în limba maghiară cuvântul "jur", nu am fi deranjat pe nimeni", a explicat Biro, care nu şi-a ascuns satisfacţia că propunerea a fost respinsă, astfel încât "vom putea face în continuare acest gest simbolic pentru comunitatea maghiară".

Biro a declarat că, tot datorită UDMR, la articolul 9 al Statutului parlamentarilor, unde se precizează că aceştia trebuie să acţioneze "în interesul naţional şi al locuitorilor din circumscripţia pe care o reprezintă", a fost adăugată şi sintagma "şi al cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pe care le reprezintă".

Senatorul UDMR a explicat că această adăugire este importantă în opinia sa, deoarece în anumite situaţii parlamentarii minorităţilor vor putea acorda întâietate interesului acestora faţă de interesul general al locuitorilor din circumscripţie.

Ea a dat exemplul lobby-ului pentru înfiinţarea de clase cu predare în limba maghiară, ceea ce ar contraveni interesului unei şcoli de a păstra clasele aşa cum sunt, în condiţiile în care prin pierderea lor ar pierde şi o parte din finanţare. "Noi susţinem învăţământul în limba maternă al minorităţilor, ca bază pentru păstrarea identităţii naţionale a copiilor, dar pentru că activitatea unei şcoli este finanţată în funcţie de numărul de elevi, prin înfiinţarea unor clase cu predare în limba maghiară care ar merge la alte şcoli, s-ar putea ca interesul şcolilor la care erau până atunci să aibă de suferit", a spus Biro, satisfăcută că de acum va putea milita pentru clase maghiare fără să poată fi acuzată că afectează interesele financiare ale şcolii din care se face transferul de clase.

Pedeapsă mai blândă

Pe de altă parte, senatorul UDMR a admis în faţa jurnaliştilor că poate beneficia direct şi personal de una dintre prevederile noului statut al parlamentarilor, care nu mai sancţionează cu pierderea mandatului, ci cu interdicţia de a participa la lucrări pe o perioadă de 6 luni, senatorii şi deputaţii împotriva cărora se pronunţă o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă conform căreia sunt vinovaţi de o situaţie de incompatibilitate sau de conflict de interese.

"Aceasta este o modificare esenţială faţă de vechiul statut, pentru că o situaţie de conflict de interese poate interveni foarte uşor în activitatea unei persoane publice, şi nu este normal ca acest lucru să anuleze voturile cetăţenilor, dacă acea persoană a fost aleasă prin vot", a spus Biro pentru a justifica de ce alegerea unei persoane este mai presus de o faptă din trecutul său.

În 2012, Agenţia Naţională de Integritate a emis un act prin care sesiza DNA în legătură cu faptul că Rozalia Biro s-a făcut vinovată de conflict de interese în 2005, an în care - ca viceprimar al Oradiei - a semnat actele de atribuire a imobilului fostei Biblioteci CFR din strada Republicii către Fundaţia Partium, ONG fondat de Biro împreună cu alţi lideri ai UDMR Bihor. Fosta viceprimăriţă a atacat actul ANI în justiţie, însă judecătorii Curţii de Apel Oradea i-au respins acţiunea, astfel că DNA a început urmărirea penală împotriva sa.

În baza prevederilor noului statut al parlamentarilor, dacă DNA îi va trimite dosarul în instanţă şi judecătorii o vor considera vinovată, fosta viceprimăriţă nu mai riscă să-şi piardă mandatul şi să i se interzică să mai candideze la o funcţie de demnitate publică timp de patru ani, ci - cel mult - să nu mai poată participa la şedinţele Senatului pe o perioadă de maximum 6 luni.

Citiţi mai mult pe acest subiect în articolul: "Biro la DNA: Viceprimăriţa a pierdut prima bătălie cu ANI"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
magyar
Ideje volna mar, hogy nem csak a sajat zsebeteket dagasszatok, hanem a magyarsag igazi erdekeit kepviseljetek. Semmi sem erdekel benneteket csak a sajat anyagi magaslatotok. Ures szavak, sok bla bla bla bla bla bla...
Postat 24 Ianuarie 2013, 15:47 de magyar
"Out" prin luna iunie a.c.
În cazul Biro nu primează incompatibilitatea ci partea penală a chestiunii. Fata face parte din grupul celor 20 de parlamentari care au dosar penal în curs de cercetare şi care, in situatia ei, se va finaliza cu ... demisia din senat, la schimb cu posibilitatea condamnarii cu suspendarea executarii pedepsei.
Postat 24 Ianuarie 2013, 14:23 de Carp III
Odata si odata veti plati toti pt.hotiile voastre
Sunt sigur ca pana la urma toti politicenii(si nu numai) hoti si banditi care au furat fara rusine banii saracilor, bolnavilor,batranilor,copiilor abandonati,a celor care dorm pe strazi... vor plati cu varf si indesat ei sau urmasiilor in fata justitiei (de preferat), sau a multimii.
Postat 24 Ianuarie 2013, 09:49 de Oradean
Intrebare
Praf in ochi,dupa care vine-ntrebarea: Cum ii place mai mult Rozaliei Biro sa i se spuna :RIDICOLA sau NEVETSEGES?...Eventual: RIDICULOUS sau LAUGHABLE?
Postat 23 Ianuarie 2013, 19:40 de gyorgy tozser
Lepre udemeriste
Tot cu ochii dupa furat !
Postat 23 Ianuarie 2013, 18:22 de Oradean
Unde esti tu Tepes, Doamne ?.
Unde esti tu Tepes, Doamne? Ca punand mana pe ei, Sa-i impartzi in doua cete, de nebuni si de misei, Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni, Sa dai foc la puscarie si la casa de hapsani!"
Postat 23 Ianuarie 2013, 18:01 de nail
roujii cu gasca
Asta inseamna ca pot sa fure cat vor, ca nu are nimeni voie sa-i intrebe "de sanatate" pt ca ei sunt minoritari si deci, daca sunt luati la intrebari se da in ungurimea minoritara ?
Postat 23 Ianuarie 2013, 17:55 de Roma-Bar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON