URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2016, 18:20

Bilanţul Parchetului Curţii de Apel Oradea: în 2015, procurorii au avut în anchetă aproape 50.000 de dosare penale

Conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea a făcut publice, joi, date din Raportul de activitate pe anul trecut a unităţii dar şi a parchetelor subordonate, din Bihor şi Satu Mare.

Potrivit comunicatului, în anul care a trecut, procurorii din Bihor şi Satu Mare au avut de soluţionat 49.453 de dosare, din care au finalizat 21.716, în condiţii de lipsă de personal, având în vedere că doar 84,7 % dintre posturi erau ocupate.

"În activitatea operativă, a fost sporită reactivitatea în soluţionarea cazurilor privind infracţiuni de corupţie, de conflict de interese, la regimul achiziţiilor publice, de evaziune fiscală, de contrabandă, şi în luarea măsurilor asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului consolidat al statului", se precizează în informare, arătându-se totodată că, de pildă, fraudele anchetate privesc o pagubă de 92.255.199  lei în dauna banului public.

Pe de altă parte, în 2015, în activitatea judiciară, procurorii au participat la judecarea a 16.050 cauze, în creştere cu 7,6% faţă de anul 2014 şi a 3.600 cauze civile, mai mult cu 2,7 % faţă de anul anterior, fiind verificate sub aspectul legalităţii şi temeiniciei toate hotărârile pronunţate de instanţe.

Potrivit comunicatului, raportul procurorilor a fost prezentat în cadrul unei şedinţe desfăşurate, joi, 3 martie, în prezenţa unor reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a vicepreşedintei Curţii de Apel Oradea, judecătoarea Laura Simona Băican, a şefului Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, şi a omologului său din Satu Mare, comisarul şef Florentin Vlad.

"Din luările de cuvânt ale participanţilor, anul 2015 a fost un an cu impact major asupra activităţii judiciare, ca urmare a implementării noilor coduri penale, abordării divergente a unor instituţii penale şi procesual penale, şi de punere în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale a României care au constatat ca neconstituţionale unele norme de incriminare şi procesuale", se precizează în document.

În 2015, prioritatea procurorilor a fost să diminueze vulnerabilităţile în procedura de cameră preliminară dar şi îmbunătăţirea activităţii de urmărire penală şi de supraveghere a cercetărilor penale, cu accent pe soluţionarea cu celeritate a cazurilor privind infracţiuni de corupţie, de conflict de interese, la regimul achiziţiilor publice, de evaziune fiscală, de contrabandă, şi în luarea măsurilor asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului consolidat al statului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pe repede, înainte ...
Cantitatea bate la fundul gol calitatea !!!
Postat 03 Martie 2016, 18:27 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON