URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2011, 13:58

CAO a lansat proiectul de peste 102,97 milioane euro pentru extinderea sistemului de apă şi canalizare în judeţul Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul Aparegio pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare în judeţul Bihor a fost aprobat în 5 aprilie de Comisia Europeană, iar contractul de finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Mediu a fost semnat între Compania de Apă şi Ministerul român al Mediului la 18 aprilie.

Conform proiectului, cea mai mare parte a finanţării, adică 63,53 milioane euro, este asigurată de Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune, bugetul de stat contribuind cu 9,71 milioane euro, Compania de Apă Oradea cu 28,22 milioane euro, iar Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliile Locale Oradea, Nojorid, Biharia, Sântandrei, Girişu de Criş, Oşorhei, Tinca şi Beiuş cu 1,49 milioane euro.

"De acest proiect vor beneficia 245.000 de locuitori", a declarat, joi, la ceremonia de lansare a proiectului, managerul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra.

În ceea ce priveşte serviciile de apă potabilă, prin implementarea proiectului vor fi înlocuite 56,8 kilometri de conducte şi construite alte 122,9 kilometri de conducte noi. De asemenea, vor fi construite două noi staţii de pompare, şapte staţii noi de tip hidrofor şi patru staţii de tratare a apei.

În ce priveşte canalizarea, vor fi înlocuite 34,1 kilometri de conducte, iar reţeaua va fi extinsă cu alţi 158,2 km. Totodată, vor fi construite 24 de staţii de pompare şi două staţii de epurare.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, care conduce Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio, formată din oraşele şi comunele în care se va implementa proiectul, a declarat că în acest an este programată organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor pentru cea mai mare parte a lucrărilor de execuţie din Oradea, iar pentru cealaltă parte licitaţiile vor avea loc în primăvara anului viitor.

"Sper că în acest an vom finaliza licitaţiile pentru o parte din lucrările prevăzute în municipiul Oradea, în cartierele Grigorescu şi Ioşia, precum şi în acele localităţi unde sunt finalizate documentaţiile tehnice. Pentru celelalte localităţi, consultantul desemnat prin licitaţie va întocmi aceste documentaţii astfel încât licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor de execuţie să aibă loc în primăvara anului viitor", a spus primarul Oradiei, adăugând că speră că "războiul dintre companii", care au obiceiul să conteste licitaţiile, să nu amâne începerea lucrărilor.

Bolojan a precizat, de asemenea, că în urma implementării proiectului, gradul de acoperire cu servicii de apă în Oradea va creşte de la 91,5% la 99,6%, iar cel de asigurare a serviciilor de canalizare va creşte de la 83% la 98,9%.

În ce priveşte rămânerea sau abandonarea proiectului de către comuna Biharia, primarul Oradiei a explicat că acest lucru se va lămuri cel mai probabil într-o lună, dar dacă reprezentanţii acestei comune vor dori să nu mai participe la proiect, banii aferenţi lucrărilor prevăzute în Biharia vor fi pierduţi. Amintim că localnicii din Biharia au cerut Consiliului Local al comunei ieşirea din proiectul Aparegio nemulţumiţi fiind că după preluarea reţelei de apă şi canalizare de către CAO, aceasta a majorat tarifele la nivelul celor practicate în Oradea.

La ceremonia de lansare a proiectului a participat şi Silviu Stoica, managerul companiei Blom România, liderul asocierii SC Blom România - SC Interdevelopment SRL - SC KVB Economic Filiala Cluj Napoca SRL, care va asigura serviciile de consultanţă pe perioada derulării proiectului contra sumei de 9,46 milioane lei plus TVA.

Această asociere a câştigat licitaţia organizată de CAO la începutul anului, şi la care au mai participat alte cinci companii şi asocieri: INOCSA Ingeneria SRL Spania în asociere cu Ecoterra SRL Bucureşti, SC Louis Berger Bucureşti în asociere cu Safege Nanterre Franţa şi Tractebel Engeneering, compania Hill International SA în asociere cu SC Allplan Proiect SRL şi SC Proiect Consulting SRL, compania Mott Mac Donald Ltd în asociere cu RomCapital Invest SA, şi compania IngenieurBuro VOSSING Gmbh Germania.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
apa
daca din omiterea jurnatistlui nu s-a inclus si sanmartinul e gresala lui, sanmartinul face parte din proiect respectiv primeste procentul aferent pentru investitii; da, proiectul a fost demarat cu ceva timp in urma, dar pana a primit aprobarile si in final finantarea de la ue a trecut ceva timp, spre norocul nostru a inceput implementarea lui; de acum asteptem doar ca lucrarile sa fie executate cat mai exemplar si fara sa ne asteptam cu oroare ca daca suntem in romania inseamna ca se va face prost; hai sa credem si sa speram ca un lucru inceput bine in sfarsit va avea si efectele dorite. spor la munca.
Postat 23 Iunie 2011, 19:40 de io
Ministerul PDL
Cu ceva timp in urma, mergind la minister cu o cerere pentru un aviz de mediu, imi aduc aminte ca pe usile de la etajul 1 din aripa A scria asa: director general Silviu Stoica, apoi pe alta secretar de stat Silvian Ionescu, iar pe ultima ministru Sulfina Barbu. La asa o trupa ... asa rezultate. Bravo dmnule Bolojan ... trebuia sa aflam din presa ca sunteti membru PDL ???
Postat 23 Iunie 2011, 17:56 de Medium
Ori - ori
* inseamna ca incepe cu R si se termina cu HAT.
Postat 23 Iunie 2011, 17:41 de Tile
Ori - ori
Proiectul asta e gata de vreo trei ani, dar a stat in sertare. Iar Sanmartin nu e acolo pentru ca a depasit norma la *.
Postat 23 Iunie 2011, 17:40 de Tile
e cam socant
va spun si de ce sunt judete unde copii mor de la nitrati, noi de bine de rau apa e potabila, deci ce asta reclama electorala si in plus stati ca poate va trebui sa returnam acesti banii, nu stim inca finalul, e doar un contract semnat care din cate vad ma socheaza Romania are judete unde apa nu este potabila.
Postat 23 Iunie 2011, 16:47 de dan oradeanul
de ce?
de ce sanmartinul nu e inclus in acest proiect?.....oare satele aferente sanmartinului nu are nevoie de canalizare?.....ca deja numai in cihei sant case noi mai multe ca si in oradera....rusinica domn primar al Sanmartinului....nici nu stiu cum il cheama....fiindca e neinsemnat.....doar afacerile conteaza....bine ca are ghilea teren de fotbal...rusine...domn prefect...
Postat 23 Iunie 2011, 15:12 de san martin
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON