URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2017, 17:30

Bancă şmecheră: Consiliul Judeţean se va judeca pentru o clădire din Complexul Rimanoczy cu UniCredit Bank

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii bihorenilor au aprobat, marţi, cu unanimitate, promovarea unei acţiuni în instanţă pentru "constatatea nulităţii" contractului de vânzare-cumpărare prin care UniCredit Bank a înstrăinat o clădire din Complexul Rimanoczy, monument istoric, deşi Consiliul Judeţean Bihor îşi exprimase dreptul de preemţiune asupra imobilului.

La "pachet"

În luna martie, consilierii judeţeni au votat, tot în unanimitate, ca judeţul să-şi exercite dreptul de preemţiune la vânzarea de UniCredit Bank a corpului B din imobilul monument istoric Hotel şi Băi Rimanoczy situat în centrul oraşului, la preţul de 310.000 euro.

Se preciza atunci că banca a "împachetat"  imobilul într-o ofertă comună cu altele din Alba-Iulia, Salonta şi Târgu-Mureş, probabil tocmai pentru a evita o implicare a autorităţilor în această vânzare, căci, legal, CJ Bihor nu poate să-şi exprime dreptul de preemţiune asupra unor clădiri din alte judeţe.

În ciuda acest fapt, conducerea CJ a ales să propună exprimarea acestui drept doar pe imobilul din Oradea, situat pe str. Nicolae Grigorescu nr. 1, lucru pe care l-a comunicat către UniCredit Bank pe 7 martie.

"Ulterior comunicării, Unicredit Bank SA, apreciind că judeţul Bihor şi-a exercitat tardiv dreptul de preemţiune asupra imobilului, a procedat la vânzarea pachetului ce cuprinde, pe lângă imobilul situat în Oradea, str. Pictor Nicolae Grigorescu, nr. 1, corp B şi imobilele situate în Alba Iulia, Salonta şi Târgu Mureş, către SC Remaxa Imobiliare SRL, aducând acest fapt la cunoştinţa Judeţului Bihor", se arată în raportul de specialitate care însoţeşte hotărârea de a ataca vânzarea în instanţă.

Potrivit lui Pasztor Sandor, acţiunea va fi promovată în instanţă în cel mai scurt timp. "Eu cred că este pertinent şi este normal să încercăm să ne protejăm patrimoniul", a spus preşedintele CJ Bihor.

Momeala

În discuţiile la acest material, secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a afirmat că, din punctul ei de vedere, reprezentanţii băncii au încercat un "joc juridic" căci, iniţial, ei au cerut exprimarea sau neexperimarea dreptului de preemţiune pe imobil printr-o dispoziţie a preşedintelui CJ Bihor, pentru ca ulterior să poată spune că acesta nu este competent pentru a hotărî în numele judeţului, ci doar consilierii judeţeni. După ce acest drept a fost exprimat prin vot unanim şi comunicat băncii, aceasta l-a caracterizat drept "tardiv".

Rămâne de văzut ce va decide instanţa în acest caz, având în vedere că legislaţia privind protejarea monumentelor istorice pot fi vândute "numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune ale statului român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării".

Citeşte şi: Interese mari, conflicte pe măsură. Consiliul Judeţean vrea să cumpere o clădire din complexul Rimanoczy

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON