URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2020, 13:20

Alianţa USR PLUS Bihor şi-a dezvăluit primii candidaţi la alegerile locale: pretendenţii la primăriile din Beiuş, Oşorhei şi Brusturi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce marţea aceasta Alianţa USR-PLUS Bihor a anunţat că cele două organizaţii componente au devenit primele din ţară unde s-a convenit asupra candidaturilor comune la alegerile locale din vară, dar fără a arăta cine sunt viitorii candidaţi, preşedinţii filialelor, Silviu Dehelean şi Ioana Mihăilă, i-au prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri, pe primii trei pretendenţi la funcţii de primar.

Cu acest prilej, Dehelean a precizat că în plan local, Alianţa USR-PLUS va colabora în primul rând cu PNL, iar asta "în mod natural", dar a precizat că va avea discuţii şi cu UDMR şi, "într-o mai mică măsură", cu PSD.

Candidaţi în 80% din localităţi

Preşedintele USR Bihor a afirmat că cele două organizaţii, care însumează 1.250 membri (400 PLUS şi 850 USR) vor avea candidaţi comuni în aproximativ 80% din unităţile administrativ-teritoriale din Bihor.

Cel mai greu se mişcă lucrurile în partea de nord a judeţului, unde populaţia este preponderent de etnie maghiară, iar asta se întâmplă în ciuda eforturilor de comunicare cu aceasta, inclusiv în limba maghiară. "În partea de nord a judeţului ajungem cel mai greu, deşi am încercat totdeauna să avem o comunicare cât mai strânsă şi mai eficientă cu comunitatea maghiară", a spus Dehelean.

Primii trei

În ce priveşte cei dintâi candidaţi comuni ai Alianţei USR-PLUS Bihor, aceştia sunt Sorin Briscan (membru PLUS) - la Primăria Beiuş, Radu Gavra (PLUS) - Primăria Brusturi şi Vasile Negruţ (USR) - Primăria Oşorhei.

Proprietar al unei mici fabrici de mobilă "pe care am făcut-o de la zero", implicat în mai multe ONG-uri şi participant constant la protestele prin care beiuşenii au cerut reabilitarea DN 76, Sorin Briscan a afirmat că va candida la funcţia de primar (deţinută în prezent de un PNL-ist cu rezultate slabe) cu hotărârea "să fac ce trebuie, nu ce dă bine", astfel că este pregătit să ia şi decizii nepopulare pentru a face ordine în orăşelul de la poalele Munţilor Bihorului.

Specialist în vânzări şi proprietar, împreună cu soţia, a două farmacii în comunele Brusturi şi Sârbi, Radu Gavra a spus că doreşte să conducă Primăria Brusturi (în prezent "ocupată" de o reprezentantă a PSD), aşa încât comuna să nu mai fie "rămasă în urmă" şi fără "niciun fond european accesat".

La rându-i, viitorul candidat la Primăria Oşorhei, Vasile Negruţ, s-a prezentat amintind că de 20 de ani lucrează ca "manager la o companie multinaţională", fiind primul care a deschis un magazin Orange în Oradea. Negruţ a spus că are ca target inclusiv obţinerea majorităţii în Consiliul Local Oşorhei, dominat în prezent de PNL, dar şi, răspunzând la întrebarea unui jurnalist, că ar fi de acord cu unificarea comunei Oşorhei cu municipiul Oradea, temă "la modă" în urmă cu câţiva ani, deoarece acest lucru ar contribui la creşterea calităţii vieţii localnicilor.

Cu PNL pentru "modernizarea României"

Răspunzând unei întrebări formulate de BIHOREANUL, deputatul Silviu Dehelean a dat câteva lămuriri despre sistemul de alianţe şi colaborări în plan local al Alianţei USR-PLUS, arătând că "în mod natural" cele două partide vor să conlucreze în primul rând cu PNL. "Acolo unde nu vom avea majorităţi în consilii, bineînţeles că vom discuta cu celelalte partide. În mod natural şi organic, există o aşteptare ca USR-PLUS să colaboreze cu PNL, având obiectivul să modernizăm România. Noi vrem să modernizăm mai repede, ei probabil vor mai încet", a spus şeful USR Bihor.

"Dar asta nu înseamnă că n-o să discutăm şi cu UDMR şi, într-o mai mică măsură, cu PSD. Deocamdată nu văd unde s-ar putea întâmpla asta, dar niciodată să nu zici niciodată", a completat Dehelean.

De altfel, şi cei trei viitori candidaţi la primării au afirmat că vor încerca să colaboreze chiar şi cu reprezentanţi ai PSD în consiliile locale, Sorin Briscan explicând că "relaţiile dintre oameni sunt mult mai importante decât relaţiile dintre partide", aşa că scopul comun trebuie să fie, indiferent de apartenenţa la un partid sau la altul, dezvoltarea comunităţilor locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
oradeaveche
:::::)))))
Postat 31 Ianuarie 2020, 21:56 de sandu1260
sandu
Nu te-am întrebat sau iar răspunde una dintre personalitățile tale multiple. Că ești zevzec am înțeles demult. Că ești băgător de seamă îi o axiomă deja. Dă search și afli tu răspunsu. Fugi în parc să ai wifi.
Postat 31 Ianuarie 2020, 21:25 de oradeaveche
oradeaveche
E plasa pe care PSD ți-a dat-o cu un kg de făină și zahăr
Postat 31 Ianuarie 2020, 20:51 de sandu1260
altoradean
Unde ar fi plasa, în clișeul cretinoid m*ie psd!?
Postat 31 Ianuarie 2020, 20:01 de oradeaveche
Poza-i relevantă !?!
Așa arată noua clasă politică, care va da din ea toată seva pentru viitorul nostru comunitar !?! Un fabricant de mobilier, un patron de farmacii și un șef de magazin al unei multinaționale ... care atât de bine au reușit în afaceri, încât își imaginează că vor putea face administrație publică unde, ca bugetari, să câștige mai mult decât în privat !?! S-a dovedit deja de trei decenii încoace, în repetate rânduri, că cei mai incompetenți primari sunt cei ce provin din afacerile private mici și mijlocii !?! Uitați-vă "invers" la cazul Bolojan ... ce primar performant a ajuns, după ce și-a falimentat mica afacere cu gumă de mestecat și bomboane, pe care a avut-o înainte de a fi executat de fisc pentru datorii cât un mic buget local, ce era amplasat lângă piața agroalimentară din Aleșd !?!
Postat 31 Ianuarie 2020, 17:31 de CrisDumi
Mea culpa!
Sunt unul dintre votanții la europarlamentare ai acestor impostori,oportuniști și imaturi,ca de altfel și sutele ,miile de personalitați și oameni,mai ales tineri,din diverse domenii,pe care încă îi mai are această țară. Concluzia: am luat o mare plasă,să nu zic de mesajul unei celebre plăcuțe suedeze.. M..e ... p.d!
Postat 31 Ianuarie 2020, 15:28 de altoradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON