URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 25 MARTIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Atunci când se fac investiţii din fonduri guvernamentale, reţeta e simplă. De obicei câştigă o firmă tare din Bucureşti, care are intrare pe la CNAIR, la Ministerul Dezvoltării sau la Compania Naţională de Investiţii. Imediat după adjudecarea licitaţiei, care de regulă are la bază descalificarea concurenţei, fericitul câştigător sună la fraierii care au firme din Oradea şi le propun să le subcontracteze lucrarea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Se zice că doar cine nu munceşte nu greşeşte (deşi eu, personal, cred că greşeşte şi cel ce nu munceşte). În orice caz, bărbaţi sunt cei care îşi asumă greşelile, iar eu îmi declar apartenenţa la această categorie. Ca atare, recunosc că după ce am primit reacţia lui Pásztor, i-am verificat argumentele, cum că deplasarea în interes de serviciu în Austria a făcut-o separat de cea în interes privat în Elveţia. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Protestul de vineri a avut eficiența unei petale de trandafir în fața șenilei unui tanc de 50 de tone. Conducătorii s-au spart de râs în timpul protestului de un sfert de ceas al celor buni, după care s-au întors în întuneric și fum, la masa de poker pe care joacă soarta acestei nații nefericite. Pe ei nu îi interesează dacă străzile se blochează pentru 15 minute, câtă vreme lucrul acesta oricum se întâmplă zilnic, ore în șir...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Instanţa Supremă s-a pronunţat recent, printr-o decizie de speţă, în sensul în care Ghidul pentru acordarea daunelor morale emis de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii nu este obligatoriu pentru instanţe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numită şi "durerea facială paroxistică", această afecţiune se caracterizează  prin dureri puternice la nivelul buzelor, gingiilor, obrajilor, bărbiei şi, mai rar, la nivelul ochilor. Boala afectează nervul trigemen, un nerv cranian care asigură sensibilitatea tegumentelor feţei şi a jumătăţii anterioare a capului, iar prin ramura sa motorie are rol în masticaţie. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
25 Iulie 2010, 11:01

Cere şi ţi se va da! Statul se pregăteşte să piardă şi Spitalul CFR

Cere şi ţi se va da! Statul se pregăteşte să piardă şi Spitalul CFR ÎNTRE MEDICI ŞI CLERICI. De peste trei ani, de când clădirea a fost revendicată de călugăriţele sioniste, Spitalul CFR se află între "crucea roşie" şi cea a bisericii. În timp ce medicii şi clerul îşi dispută imobilul, cei mai dezavantajaţi sunt pacienţii: din cauza revendicării, legea interzice orice cheltuială pentru repararea ori modernizarea clădirii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Seria revendicărilor "cu cântec" prin care tot mai multe ordine călugăreşti catolice încearcă să obţină diverse proprietăţi nu se mai termină: o necunoscută congregaţie romano-catolică cu sediul în Galaţi a pus ochii pe clădirea Spitalului CFR.

Asta în ciuda evidenţelor administraţiei maghiare antebelice care nu au atestat-o niciodată ca proprietară, a detaliului că în epoca interbelică Statul Român a cumpărat o parte din bunurile acestui ordin călugăresc, dar mai ales a înseşi legislaţiei actuale privind retrocedarea bunurilor bisericeşti, mai precis a OG 94/2000, conform căreia, dacă statul a adăugat, după naţionalizare, noi suprafeţe construcţiei iniţiale, pretendentul nu mai e îndreptăţit s-o primească în natură.

BIHOREANUL vă prezintă încă un caz în care, în loc să-şi apere interesele, statul se arată, din nou, gata să piardă. Adică să facă ce ştie el mai bine...

"Operaţi" la sediu

Faptul că nu se vorbeşte despre o problemă nu înseamnă că ea nu există. La Spitalul CFR Oradea, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, cea mai mare problemă datează din 2006, iar de atunci e ţinută sub tăcere.

În acel an, pe 19 ianuarie, conducerea unităţii primea o notificare de cinci rânduri, prin care era înştiinţată sec: "Vă notificăm că imobilul situat pe strada Republicii nr. 56 face obiectul solicitării de retrocedare, având în vedere că a fost preluat abuziv din proprietatea Congregaţiei Notre Dame de Sion. Cu speranţa că această problemă va fi soluţionată corect, vă dorim haruri şi binecuvântări de la Dumnezeu!". Semnează Prea Sfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, şi juristul Florin Jula, care arătau că Episcopia fusese mandatată de ordinul romano-catolic să-i reprezinte interesele.

Pentru personalul şi pacienţii spitalului notificarea a venit ca o condamnare la desfiinţare ce urmează a fi pronunţată, mai devreme ori mai târziu, de Comisia specială de retrocedare a bunurilor bisericeşti de la Bucureşti. Iar asta întrucât până în prezent Comisia n-a tratat cu refuz nicio revendicare având ca obiect un imobil din Oradea!

Se rezolvă

Cererea Congregaţiei Notre Dame de Sion şi-a aşteptat rândul la "judecata" Comisiei până la 25 ianuarie 2007, când membrii acesteia s-au decis cum să depăşească obstacolele existente în calea retrocedării în natură.

Prima piedică venea din faptul că, încă înainte de instalarea comunismului, Congregaţia nu deţinea niciun fel de acte care să o ateste ca proprietar tabular asupra clădirii, ci doar asupra unui teren din zonă, denumit "grădină în Olosigul Gării", precum şi câteva mărturii potrivit cărora călugăriţele sioniste deserveau o şcoală ce funcţiona în actuala clădire a spitalului. În al doilea rând, retrocedarea este împiedicată şi de faptul că în perioada comunistă statul a extins construcţia iniţială, supraînălţând-o cu un etaj şi o mansardă, şi adăugându-i alături un alt imobil, cu funcţiunea de policlinică.

Expertiză cu "ai casei"

02 Ingrid Zaarour.jpgCum articolul OG 94 prevede că, dacă adăugirile la un imobil naţionalizat depăşesc jumătate din suprafaţa sa iniţială nu se mai face nicio retrocedare în natură, ci fostul proprietar trebuie despăgubit în bani, Comisia a dispus efectuarea unei expertize tehnice extrajudiciare, cu următoarele obiective: "1. delimitarea construcţiei vechi de construcţia nouă realizată ulterior preluării de către stat; 2. evidenţierea suprafeţelor desfăşurate ale celor două construcţii; 3. stabilirea în ce măsură clădirea veche poate fi utilizată distinct de cea nouă, pentru a putea fi restituită în natură". Semna preşedintele Comisiei, Ingrid Zaarour (foto).

Nu e nicio ciudăţenie că în fruntea Comisiei s-au aflat mereu reprezentanţi ai unor minorităţi etnice şi religioase, interesate să "depăşească planul" la retrocedări. În schimb, o anomalie este că, în loc să numească experţi independenţi, Comisia a dispus ca Episcopia să-şi aleagă propriii experţi.

Pui-pui, clădirea mea!

Efectuată de inginerul Adrian Durgheu şi subinginerul Gheorghe Dragoş, expertiza a fost încheiată în timp-record. La 19 martie 2007, autorii prezentau deja un raport final, ale cărui concluzii au fost rezumate pe mai puţin de o jumătate de coală de hârtie. Documentul arată că imobilul vechi (spitalul) are o suprafaţă desfăşurată de 2.792 metri pătraţi, fără a menţiona însă că această suprafaţă include şi supraînălţarea făcută de stat la finele anilor '50, iar despre imobilul nou (policlinica) se arăta că are 2.294 mp.

"Experţii consideră posibilă utilizarea distinctă a clădirii vechi în raport de cea nouă. Menţionăm că intrarea la clădirea nouă se poate face separat faţă de clădirea veche", încheiau experţii, propunând, deci, retrocedarea în natură a spitalului, urmând ca policlinica să rămână statului, pe motiv că putea fi folosită separat! Ceea ce e cu totul neadevărat, căci policlinica nu ar avea niciun rost fără spital, fiind construită tocmai în completarea spitalului.

Prezumţie de... proprietate

Ca răspuns la caracterul părtinitor al expertizei, managerul Spitalului CFR, Daniel Bucurean, a întocmit în primăvara anului 2007 un memoriu în care acuză "scăpările" acesteia. Managerul sublinia că niciun act de carte funciară nu atesta proprietatea Congregaţiei asupra clădirii, singurul document de proprietate al acesteia fiind asupra unei "grădini în Olosigul Gării", adică a unui teren cumpărat de Congregaţie în 1930 de la sindicatul Societăţii de regularizare a apelor Bereteu. "În opinia Comisiei, construcţia «spital» se prezumă a fi proprietatea celor ce au deţinut terenul, dar nu există niciun document care să ateste acest lucru", insista managerul spitalului.

Bucurean arăta totodată că "etajul II şi mansarda spitalului au fost construite în perioada 1955-1957", amănunt cu totul ignorat de experţi. Scopul? Deşi managerul nu o spunea direct: oamenii Episcopiei au "micşorat" suprafeţele construite după naţionalizare pentru ca spitalul să poată fi retrocedat. "Acest raport de expertiză nu e relevant şi, analizând obiecţiile, se poate constata că suprafaţa nou construită ulterior naţionalizării depăşeşte 50% din aria desfăşurată construită", concluziona Bucurean.

Pe drept

02 Florin Jula.jpgJuristul Episcopiei, Florin Jula (foto), consideră totuşi că dreptatea e de partea călugăriţelor romano-catolice şi a eparhiei greco-catolice. "Avem acte că în perioada interbelică episcopul Valeriu Traian Frenţiu a dat bani Congregaţiei pentru a cumpăra terenul pe care se află spitalul. Logic, nu s-ar fi cumpărat terenul dacă pe el nu era şi clădirea, care pe atunci era şcoală confesională".

Întrebat de ce experţii Episcopiei au omis detaliul cel mai relevant, şi anume că imobilul spitalului a fost extins după naţionalizare, ceea ce legal face imposibilă retrocedarea, juristul a afirmat că "nici noi (n.r. - conducerea Episcopiei) nu cunoşteam acest lucru", şi a precizat că omisiunea poate fi reparată, întrucât, la cererea conducerii spitalului, Comisia a dispus o nouă expertiză. "Noi nu avem niciun gând rău cu această clădire. Vrem să o păstrăm tot ca spital, care să fie deservit, la fel ca în Italia ori Franţa, şi de călugăriţe, care pot să mai aline din suferinţa bolnavilor", a mai pledat juristul Episcopiei.

Surpriză ţărănistă

Înainte ca noua expertiză, aprobată abia anul acesta, să fie demarată cu experţi aleşi tot de Episcopie, conducerea Spitalului CFR a insistat ca, la întocmirea acesteia, să asiste şi un specialist desemnat de ea, astfel încât să nu se mai repete "erorile" din prima expertiză.

02 spital vechi.jpg"Săpând" după documente din epoca interbelică, apte să lămurească problema proprietăţii asupra clădirii spitalului, conducerea unităţii a făcut şi o descoperire nouă care ar putea tranşa chestiunea. "Într-o monografie a Oradiei din anii '30, semnată de un anume Pompiliu Tripon, am găsit atât fotografii ale clădirii care demonstrează că aceasta avea doar un demisol, parter şi un etaj (foto), dar şi o posibilă dovadă că şcoala confesională activa, de fapt, într-un imobil al Statului Român", spune managerul Daniel Bucurean.

Monografia arată: "În 1930 guvernul naţional-ţărănist a cumpărat localul în care funcţiona Şcoala superioară de comerţ de băeţi, pe seama Institutului Notre Dame de Sion. Astfel, prin ajutorul Statului şi al Prea Sfinţitului Traian Frenţiu, episcopul unit, se înfiinţează şi în Oradea acest institut, având o grădină de copii, şcoală primară cu patru clase şi liceu".

Mai rămâne doar ca membrii Comisiei de la Bucureşti să ţină cont de mărturia din această monografie la fel cum a luat în considerare şi mărturiile, tot cu caracter monografic, pe care Congregaţia le-a depus în locul unor acte de proprietate propriu-zise. Altfel, singura concluzie nu ar fi decât aceea că judecă cu măsuri diferite, în detrimentul intereselor statului, adică al fiecărui contribuabil care ar trebui să plătească fie pentru desfiinţarea spitalului, fie pentru construirea unei alte clădiri în care acesta să funcţioneze.


02 Theodore Ratisbonne.jpgISTORIE
Crucea evreului

Congregaţia Notre Dame de Sion a fost înfiinţată în anul 1843 la Paris de un evreu trecut la creştinism, Theodore Ratisbonne (foto), cu misiunea de a propaga "în Biserică şi în lume despre fidelitatea lui Dumnezeu asupra iubirii sale faţă de poporul evreu şi pentru a lucra la împlinirea promisiunilor biblice revelate profeţilor din Israel".

Primul loc din România unde s-au stabilit călugăriţele sioniste este oraşul Iaşi, de unde apoi ordinul a proliferat în mai multe zone din Moldova, în Ardeal răspândirea sa fiind însă puţin semnificativă, la fel cum este şi în prezent.

Singura referinţă orădeană cu privire la Congregaţia Notre Dame de Sion datează din perioada episcopatului PS Valeriu Traian Frenţiu, care le-a încredinţat călugăriţelor "un pension, educaţia unui liceu de fete, a unei grădiniţe, precum şi şcoala de aplicaţie a Şcolii Normale de fete".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Drept replica nepublicat
Drept replica nepublicat [26.07.2010, 08:29] Episcopia Greco-Catolica a remis redactiei Bihoreanului un drept la replica pe care, din pacate, acest ziar nu l-a publicat. Datorita acestui fapt postam dreptul la replica pe acest site astfel incat cititorii Bihoreanului sa aiba posibilitatea de a cunoaste adevarul despre acest caz. Drept la replică Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Oradea, prin prezenta, vă rugăm să publicaţi următorul drept la replică anexat în legătură cu articolul intitulat „Cere şi ţi se va da”, apărut în nr. 503 al săptămânalului Bihoreanul. Biroul de Presă Florin Jula Drept la replică Dorim să facem unele precizări pe marginea articolului intitulat „Cere şi ţi se va da” pentru a nu exista în rândul opiniei publice şi mai ales a medicilor şi pacienţilor Spitalului C.F.R. ideea că Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, doreşte preluarea unui imobil care nu a aparţinut Bisericii niciodată. Facem aceste precizări cu atât mai mult cu cât în textul articolului sunt o serie de afirmaţii neconforme cu adevărul. Autorul articolului îşi exprimă încă de la început punctul de vedere afirmând că „o necunoscută congregaţie romano-catolică a pus ochii pe clădirea spitalului C.F.R.”. Ori Congregația Notre Dame de Sion a depus eforturi serioase în perioada interbelică pentru a contribui la consolidarea învăţământului românesc oferind posibilitatea multor elevi să-şi desăvârşească educaţia. Congregaţia nu „a pus ochii pe o clădire”, ci a depus o cerere de retrocedare a unei clădiri care i-a aparţinut de drept şi de care a fost deposedată abuziv de regimul comunist. Nu putem fi de acord cu afirmaţiile eronate potrivit cărora Congregaţia a fost proprietar tabular doar asupra unui teren din zonă, denumit Grădină în Olosigul Gării. Dacă autorul articolului s-ar fi documentat mai bine, ar fi înţeles că Congregaţia era proprietara terenului de sub spital, precum şi a curţilor aferente. În plus, faptul că nu a fost notată clădirea în Cartea Funciară, ci doar terenul, nu înseamnă că acea clădire nu ar fi existat, ci pur şi simplu a fost omisă notarea clădirii în C.F. Dacă tot se face referire la prevederile O.G 94 / 2000 ar fi trebuit să se menţioneze că acest act legislativ prevede că dovada proprietăţii se face cu orice mijloc legal de probă. Prin urmare, lipsa notării în C.F. nu este un impediment în calea retrocedării. Probabil, dacă se cerea părerea unui jurist, era mai bine. Nu putem fi de acord cu afirmaţia eronată că statul a supraînălţat construcţia cu două etaje şi o mansardă. Clădirea a fost supraetajată doar cu un etaj, aşa cum reiese din litografia inserată în text. Referitor la adăugirile ulterioare, considerăm că nu este vorba de o adăugire, ci de construcţia alăturată a unei noi clădiri, având alt stil arhitectonic diferit faţă de clădirea veche. De altfel, acest lucru reiese din coala C.F., unde sunt notate două clădiri distincte, şi anume, Spitalul C.F.R. şi Policlinica C.F.R. ! Cât priveşte referirea la faptul că se doreşte depăşirea planului la retrocedări, amintim doar că Episcopia Greco-Catolică de Oradea a depus un număr de 1.700 de dosare la Comisia Specială de Retrocedare din care aceasta a soluţionat mai puţin de 50 de dosare. Ne punem întrebarea dacă mai stă în picioare afirmaţia că statul nu-şi apăra corect proprietăţile sau mai degrabă le apără mai mult decât ar trebui, împiedicând retrocedările. O documentare corectă și minuțioasă ar fi evidenţiat, spre exemplu, faptul că după depunerea cererii de retrocedare, conducerea Spitalului C.F.R. a extins suprafaţa construită prin reconfigurarea unei clădiri anexe aflată în curtea spitalului. Dar, evident, acest lucru nu a fost menţionat în articol. Probabil că nu ar fi dat bine la scopul pentru care a fost scris articolul. Referirile la monografia scrisă de Pompiliu Tripon, deşi lămuresc problema, sunt răstălmăcite de autor. În monografie se scrie că: „În 1930 guvernul naţional-ţărănist a cumpărat localul în care funcţiona Şcoala Superioară de Comerţ de Băieţi, pe seama Institutului Notre Dame de Sion”. Iată că însuşi autorul arată clar că proprietarul clădirii era Ordinul ! Şi în acest caz, dacă era consultat un jurist, s-ar fi înţeles ce înseamnă a se cumpăra ceva pe seama cuiva ! În fine, nu suntem de acord cu răstălmăcirea celor afirmate de purtătorul de cuvânt al Episcopiei. Acesta nu a afirmat că Preasfinţitul Valeriu Traian Frenţiu a oferit un ajutor material Congregaţiei pentru achiziţionarea terenului, ci pentru achiziţionarea clădirii ! În concluzie, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea nu doreşte retrocedarea unor bunuri imobile care nu au fost preluate abuziv de statul comunist. Nu dorim decât retrocedarea a ceea ce a fost al Bisericii, cu scopul de a ne implica în activitatea socială, în sprijinul celor bolnavi. În eventualitatea în care clădirea Spitalului C.F.R. va fi retrocedată, vom menţine aceeaşi destinaţie. Mai mult, în conformitate cu doctrina socială a Bisericii, dorim să ne implicăm activ, atât din punct de vedere spiritual, cât şi material, în vederea transformării Spitalului C.F.R. într-un spital de elită. Credem că medicii şi pacienţii vor înţelege corect punctul nostru de vedere, astfel încât Biserica, alături de stat, printr-un parteneriat public – privat, să poată să facă ceva în sprijinul celor aflaţi în suferinţă. Suntem deschişi oricărui dialog cu factorii de decizie din cadrul Spitalului în vederea găsirii unei soluţii corecte. Sperăm, de asemenea, ca opinia publică să înţeleagă justeţea demersului nostru care are ca finalitate binele tuturor.
Postat 30 Iulie 2010, 11:13 de Jula Florin
jula da cu jula
Jula nu e limbricul ala care dadea cu jula in cur la beni rus? l-a angajat la selina sa invarta rahatul, dupa ce aia de la episcopie i-au taiat accesul la afacerile cu terenuri. ca catolicii astia altceva nu stiu decat sa dea cu jula dupa averi, imbuibatilor!
Postat 27 Iulie 2010, 15:35 de observator
Drept replica nepublicat
Episcopia Greco-Catolica a remis redactiei Bihoreanului un drept la replica pe care, din pacate, acest ziar nu l-a publicat. Datorita acestui fapt postam dreptul la replica pe acest site astfel incat cititorii Bihoreanului sa aiba posibilitatea de a cunoaste adevarul despre acest caz. Drept la replică Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Oradea, prin prezenta, vă rugăm să publicaţi următorul drept la replică anexat în legătură cu articolul intitulat „Cere şi ţi se va da”, apărut în nr. 503 al săptămânalului Bihoreanul. Biroul de Presă Florin Jula Drept la replică Dorim să facem unele precizări pe marginea articolului intitulat „Cere şi ţi se va da” pentru a nu exista în rândul opiniei publice şi mai ales a medicilor şi pacienţilor Spitalului C.F.R. ideea că Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, doreşte preluarea unui imobil care nu a aparţinut Bisericii niciodată. Facem aceste precizări cu atât mai mult cu cât în textul articolului sunt o serie de afirmaţii neconforme cu adevărul. Autorul articolului îşi exprimă încă de la început punctul de vedere afirmând că „o necunoscută congregaţie romano-catolică a pus ochii pe clădirea spitalului C.F.R.”. Ori Congregația Notre Dame de Sion a depus eforturi serioase în perioada interbelică pentru a contribui la consolidarea învăţământului românesc oferind posibilitatea multor elevi să-şi desăvârşească educaţia. Congregaţia nu „a pus ochii pe o clădire”, ci a depus o cerere de retrocedare a unei clădiri care i-a aparţinut de drept şi de care a fost deposedată abuziv de regimul comunist. Nu putem fi de acord cu afirmaţiile eronate potrivit cărora Congregaţia a fost proprietar tabular doar asupra unui teren din zonă, denumit Grădină în Olosigul Gării. Dacă autorul articolului s-ar fi documentat mai bine, ar fi înţeles că Congregaţia era proprietara terenului de sub spital, precum şi a curţilor aferente. În plus, faptul că nu a fost notată clădirea în Cartea Funciară, ci doar terenul, nu înseamnă că acea clădire nu ar fi existat, ci pur şi simplu a fost omisă notarea clădirii în C.F. Dacă tot se face referire la prevederile O.G 94 / 2000 ar fi trebuit să se menţioneze că acest act legislativ prevede că dovada proprietăţii se face cu orice mijloc legal de probă. Prin urmare, lipsa notării în C.F. nu este un impediment în calea retrocedării. Probabil, dacă se cerea părerea unui jurist, era mai bine. Nu putem fi de acord cu afirmaţia eronată că statul a supraînălţat construcţia cu două etaje şi o mansardă. Clădirea a fost supraetajată doar cu un etaj, aşa cum reiese din litografia inserată în text. Referitor la adăugirile ulterioare, considerăm că nu este vorba de o adăugire, ci de construcţia alăturată a unei noi clădiri, având alt stil arhitectonic diferit faţă de clădirea veche. De altfel, acest lucru reiese din coala C.F., unde sunt notate două clădiri distincte, şi anume, Spitalul C.F.R. şi Policlinica C.F.R. ! Cât priveşte referirea la faptul că se doreşte depăşirea planului la retrocedări, amintim doar că Episcopia Greco-Catolică de Oradea a depus un număr de 1.700 de dosare la Comisia Specială de Retrocedare din care aceasta a soluţionat mai puţin de 50 de dosare. Ne punem întrebarea dacă mai stă în picioare afirmaţia că statul nu-şi apăra corect proprietăţile sau mai degrabă le apără mai mult decât ar trebui, împiedicând retrocedările. O documentare corectă și minuțioasă ar fi evidenţiat, spre exemplu, faptul că după depunerea cererii de retrocedare, conducerea Spitalului C.F.R. a extins suprafaţa construită prin reconfigurarea unei clădiri anexe aflată în curtea spitalului. Dar, evident, acest lucru nu a fost menţionat în articol. Probabil că nu ar fi dat bine la scopul pentru care a fost scris articolul. Referirile la monografia scrisă de Pompiliu Tripon, deşi lămuresc problema, sunt răstălmăcite de autor. În monografie se scrie că: „În 1930 guvernul naţional-ţărănist a cumpărat localul în care funcţiona Şcoala Superioară de Comerţ de Băieţi, pe seama Institutului Notre Dame de Sion”. Iată că însuşi autorul arată clar că proprietarul clădirii era Ordinul ! Şi în acest caz, dacă era consultat un jurist, s-ar fi înţeles ce înseamnă a se cumpăra ceva pe seama cuiva ! În fine, nu suntem de acord cu răstălmăcirea celor afirmate de purtătorul de cuvânt al Episcopiei. Acesta nu a afirmat că Preasfinţitul Valeriu Traian Frenţiu a oferit un ajutor material Congregaţiei pentru achiziţionarea terenului, ci pentru achiziţionarea clădirii ! În concluzie, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea nu doreşte retrocedarea unor bunuri imobile care nu au fost preluate abuziv de statul comunist. Nu dorim decât retrocedarea a ceea ce a fost al Bisericii, cu scopul de a ne implica în activitatea socială, în sprijinul celor bolnavi. În eventualitatea în care clădirea Spitalului C.F.R. va fi retrocedată, vom menţine aceeaşi destinaţie. Mai mult, în conformitate cu doctrina socială a Bisericii, dorim să ne implicăm activ, atât din punct de vedere spiritual, cât şi material, în vederea transformării Spitalului C.F.R. într-un spital de elită. Credem că medicii şi pacienţii vor înţelege corect punctul nostru de vedere, astfel încât Biserica, alături de stat, printr-un parteneriat public – privat, să poată să facă ceva în sprijinul celor aflaţi în suferinţă. Suntem deschişi oricărui dialog cu factorii de decizie din cadrul Spitalului în vederea găsirii unei soluţii corecte. Sperăm, de asemenea, ca opinia publică să înţeleagă justeţea demersului nostru care are ca finalitate binele tuturor.
Postat 26 Iulie 2010, 08:29 de Jula Florin
Cine este Adri Cris
Va rog sa verificati daca acest Adi Cris nu este sotul care avea sotia in spital iar el a fost fotografiat cand se saruta cu alta femeie. Bineinteles ca femeia a divortat de el. Apoi s-a despartit si de a doua nevasta, iar acum sta cu a treia nevasta, angajata de Tirle la Consiliul Judetean. De aceea, fiindu-i dator lui Tirle scrie tot felul de lucruri laudandu-l ! Are un asemenea om capacitatea morala de a mai scrie sau ar trebui o lege a lustratiei in presa ? Va rog sa verificati aceste informatii.
Postat 26 Iulie 2010, 07:23 de Hadrian Crisan
distrugere
continua distrugerea sistemului medical bihorean. incet dar sigur.
Postat 25 Iulie 2010, 19:02 de oradean
@strainu
esti un cacat frustrat ! buda si pesta porcina peste iredentismul unguresc !
Postat 25 Iulie 2010, 18:16 de oradeanul
tara de 2 lei
idem au facut si cu spitalul de NEUROLOGIE - ORADEA, mereti sa vedeti cum arata cladirea aia, si in ce conditii stau pacienti acolo, zici ca esti dupa razboi si suntem in secolul 21 . tara de cacat si oamenii din ia la fel.
Postat 25 Iulie 2010, 11:36 de strainu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Marşul pentru viaţă, în Oradea: O mie de oameni au protestat paşnic împotriva avortului (FOTO / VIDEO)
 • Jurnaliști cu pistol: Concurs între ziariști, de Ziua Poliției (FOTO)
 • Un grup de elevi din Grecia, primii vizitatori ai Muzeului Pompierilor Bihoreni (FOTO)
 • Dezbaterile în instanţele din Oradea au fost suspendate: Toţi grefierii au ieșit la protest! (FOTO)
 • Magazinul de plante Kaluna vă aşteaptă în parcarea Era Park Oradea (FOTO)
 • Bustul generalului Moşoiu a fost coborât de pe soclu pentru reabilitare (FOTO/VIDEO)
 • Echilibru şi spectacol la Cupa Tengo de la Salonta (FOTO)
 • Percheziții ale polițiștilor orădeni într-un dosar cu droguri de mare risc. Captură impresionantă (FOTO / VIDEO)
 • Incendiu de proporţii în Oradea, la o firmă din Parcul Industrial (FOTO / VIDEO)
 • La mulți ani, ERA Park! Carla’s Dreams i-a cucerit, sâmbătă seară, pe orădeni (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.1988 RON
 • 1 EUR = 4.7509 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON