URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2013, 17:26

Szabo Odon, despre modificările aduse Legii Educaţiei: Creşte riscul abandonului şcolar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Deputatul UDMR Bihor Szabo Odon, membru în comisia pentru învăţământ a camerei inferioare a Parlamentului, a prezentat principalele modificări aduse de aceasta aşa-numitei "Legi Funeriu", precizând că unele au avut sprijinul formaţiunii sale, dar altele potenţează riscul abandonului şcolar şi diminuează rolul administraţiilor locale şi părinţilor în consiliile de administraţie ale şcolilor.

Obligatoriu, în teorie

Comentând transferarea clasei a IX-a de la şcolile gimnaziale (unde a fixat-o actuala formă a legii, intrată în vigoare în 2011) către licee, Szabo a declarat că nu este de acord, nici împotrivă, însă a remarcat că în felul acesta scad şansele ca elevii să urmeze cele zece clase obligatorii.

"Conform actualei forme a legii, cele zece clase obligatorii sunt de la clasa zero la clasa a IX-a inclusiv, dar dacă această clasă a IX-a trece la liceu, există posibilitatea ca ea să fie urmată de mai puţini elevi, în condiţiile în care şi aşa, în Bihor, în unele comune, după clasa a VIII-a circa 30% dintre elevi nu mai merg la şcoală", a explicat deputatul Szabo într-o conferinţă de presă susţinută miercuri.

Tot în legătură cu această modificare, Szabo a subliniat pe de o parte că în Europa există tendinţa ca elevii să fie cuprinşi într-o formă de şcolarizare o perioadă cât mai mare, iar pe de altă parte deşi în România obligativitatea urmării unei şcoli se referă la zece clase, adică până la vârsta de 16 ani, nu există nicio sancţiune dacă această prevedere legală nu e respectată. Cel mai important rămâne, însă, riscul creşterii abandonului şcolar, căci "şi mai mulţi copii din mediul rural nu vor merge să facă clasa a IX-a în altă comună sau la oraş".

Premise de dictat

O modificare a legii cu care UDMR nu este de acord, a spus Szabo Odon, se referă la componenţa consiliilor de administraţie ale şcolilor. "Până acum, din consiliile de administraţie făceau parte directorii de şcoli, precum şi - în proporţii egale - reprezentanţii cadrelor didactice, părinţilor şi administraţiilor locale.

Potrivit modificării, în consiliile de administraţie pe viitor vor fi majoritare cadrele didactice. Nu vreau să se creadă că nu am încredere în profesori, dar cred că nu este bine că o parte devine majoritară faţă de celelalte, ci era mai bine ca principiul de funcţionare să fie cel al consensualităţii", a explicat deputatul.

Ciocu' mic, dar dă bani!

O altă modificare a legii pe care Szabo Odon nu o consideră corectă se referă la aşa-numita finanţare de bază a şcolilor (sau finanţare per capita, în funcţie de numărul de elevi), asigurată de la bugetul central. Potrivit schimbării adoptate de Camera Deputaţilor prin votul de săptămâna aceasta, din această finanţare de bază şcolile nu vor mai avea voie să facă cheltuieli de întreţinere (ci doar de personal, pentru perfecţionarea cadrelor, pentru pregătirea elevilor şi pentru achiziţia de materiale şi servicii), ceea ce înseamnă, concret, că şcolile nu vor mai putea plăti din aceşti bani utilităţile.

"La şcolile mari, cu mulţi elevi, finanţarea de bază era suficientă pentru a asigura şi plata cheltuielilor de întreţinere, dar prin scoaterea acestora din finanţarea de bază ele vor trebui suportate de primării. Deci, pe de o parte, micşorezi rolul administraţiei publice locale din consiliile de administraţie ale şcolilor, iar pe de altă parte aştepţi să dea aceasta bani. Îi spui "Kuss (n.r. - un fel de "ciocu' mic", în limba maghiară), dar dă-ne bani!"", a sintetizat Szabo Odon efectul acestei modificări a legii.

Şi altele

O altă modificare a legii la care s-a referit deputatul bihorean, şi pe care a ironizat-o, constă în posibilitatea ca Ministerul Educaţiei să achite eşalonat salariile câştigate în justiţie de către cadrele didactice în perioada guvernărilor Boc şi MRU, investite cu titlu executoriu în cursul acestui an. "Se prevede că plata se va face eşalonat pe cinci ani, în primul an 5%, în al doilea an 10%, în al treilea şi al patrulea an câte 25%, iar în al cincilea an 35%. Altfel spus, Guvernul Ponta împinge pe Guvernul viitor plata acestor drepturi câştigate în instanţă, şi cei care au fost cei mai înverşunaţi că banii trebuie plătiţi repede au fost chiar ei (n.r. - USL). Ori Guvernul Boc a avut dreptate (n.r. - să eşaloneze plata salariilor majorate), ori eu nu ştiu ce să mai cred", a spus Szabo.

Enumerând şi alte modificări ale actualei legi a educaţiei, deputatul a mai dat exemple, fără a le comenta însă pe toate, cum ar fi - pentru învăţământul universitar - desfiinţarea limitei de vârstă după care cadrele didactice pot ocupa locuri în senatul universităţii ori permisiunea de a beneficia de facilităţi nu doar studenţii ai căror părinţi sunt cadre didactice în activitate, ci şi cei ai căror părinţi au fost pensionaţi din această calitate.

Modificările adoptate de Camera Deputaţilor urmează să fie dezbătute şi de către Senat, săptămânile următoare, urmând să intre în vigoare numai după promulgarea lor de către preşedinte şi publicarea lor în Monitorul Oficial. "Nu cred că se va întâmpla foarte repede, dar nici foarte târziu, pentru că ele vor intre în vigoare începând cu noul an şcolar", a estimat deputatul UDMR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Decat prosti cu diploma .....
Decat prosti cu diploma (care sunt oameni si foarte fuduli ) ,mai bine prosti fara diploma . Nu putem fii si nici nu suntem decat ,,unici " .Unii compenseaza cu brio incapacitatea de a nu promova pe criteriul studiilor in viata de zi cu zi . De ce unui om sa-i evaluam ,capacitatea pe baza unei diplome pe care o are sau nu !?Evaluarea trebuie sa fie un proces mult mai global si facut in diferite stadii ale evolutiei copilului pana la maturitate .Astfel ca el sau apropiatii sa poat lua o decizie . Nu una de genul ,,pe al meu precis il fac doctor ,inginer ,economist sau avocat . Problema sa fie doar de bani .
Postat 07 Martie 2013, 12:08 de cetatean
Szabo are 5 copii, din care doar unul nu mai vrea la şcoală
Nu de lamenta Odon, pentru că scăderea e mai mare, global, la români, faţă de maghiari şi ţigani.
Postat 06 Martie 2013, 21:12 de TAMTAM
usl??? alo!!
De cativa ani incep sa ma conving ca Bihorul are parlamentari numai de la UDMR.... (exceptie, Mang, care a mai aparut nu numai in presa locala si in ceea internationala...) ALO!!!! Unde sunt ceilalti??? De ce v-am votat!!!??!!! USL???? !!!! USLE????
Postat 06 Martie 2013, 18:55 de stv3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON