URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2019, 16:09

Cu buda-n curte: 46 de şcoli şi grădiniţe din Bihor nu au apă curentă şi toalete

Cu buda-n curte: 46 de şcoli şi grădiniţe din Bihor nu au apă curentă şi toalete sursa foto: www.bacau.net
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şcolile de la sate sunt în continuare repetente la capitolul condiţii decente. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, la cererea BIHOREANULUI, din cele 955 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ din Bihor, 46 nu au apă curentă, iar în loc de toalete în interior, au doar nişte WC-uri în curte. Cele 46 de şcoli şi grădiniţe sunt împărţite în 29 de comune din Bihor.

Din totalul clădirilor cu grupuri sanitare în curte, 17 sunt grădiniţe, ceea ce înseamnă că micuţi care au între 2 şi 6 ani sunt obligaţi să folosească şi ei toaletele din afara clădirilor în care învaţă. Este vorba de grădiniţele din satele Poiana (comuna Tăuteu), Valea de Sus (Câmpani), Sărand (Chijic), Voivozi (Şimian), Văşad (Curtuişeni), Vintere şi Lupoaia (Holod), Bălaia (Tileagd), Urviş de Beiuş, Remeţi (Bulz), Gurani (Pietroasa), Ghiorac (Ciumeghiu), Beznea (Bratca), Vărzari şi Budoi (Budoi), respectiv Diosig.

De asemenea, lista mai cuprinde zece şcoli primare, fiind vorba de cele din Poiana, Gurani, Sărand, Voivozi, Lupoaia, Groşi, Bulz, Beznea, Ponoară şi Vărzari, şi alte 14 şcoli gimnaziale, din Gurbediu (comuna Tinca), Vârciorog, Uileacu de Beiuş, Bucuroaia (comuna Chijic), Talpoş, Arpăşel (comuna Batăr), Galoşpetreu (comuna Tarcea), Auşeu, Luncşoara (comuna Auşeu), Cefa, Balc, Urviş de Beiuş.

WC-uri în curte au şi Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crişului şi Liceul Tehnologic nr. 1 Dobreşti.

Potrivit unei adrese semnate de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ca răspuns la o interpelare făcută pe această temă de deputatul USR de Bihor Silviu Dehelean, 6 din cele 46 de clădiri au în derulare proiecte cu finanţare PNDL, iar alte 3 pe fonduri europene. În schimb, restul de 37 de şcoli şi grădiniţe rămân cu WC-urile afară, pentru că primăriile nu găsesc soluţiile sau resursele necesare.

În total, în România sunt 2.219 clădiri de şcoli şi grădiniţe cu toalete în curte. Cele mai multe sunt în judeţele Vaslui (266), Botoşani (218), Suceava (162) şi Bacău (153). În schimb, în judeţul Braşov, doar 2 clădiri sunt în această penibilă situaţie.

La mijlocul lunii aprilie, un copil de 3 ani a murit după ce a căzut în fosa septică a unei şcoli din judeţul Iaşi. Băiatul urma să meargă la grădiniţă abia din toamnă, dar conducerea şcolii îi convinsese pe părinţi să-l aducă la cursuri, ca să se obişnuiască. A fost găsit abia la 2 ore, după ce fratele său mai mare i-a anunţat pe dascăli că nu ştie unde este.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Iar vin FRAIERII sa comenteze
Excalibur, de ce 70% din mediul rural au toalete in curte????
Postat 05 Mai 2019, 00:29 de Sandu1206
Tech-no-logical
De ce sunt atit de blamate aceste latrine traditionale?Au un impact mult mai redus decit fosele septice cu descarcare in sol,adevarate bombe ecologice.Sa nu uitam si ca celebrul WC, adeca water-closet,contamineaza 8-10 litri de apa curata la fiecare utilizare.O fosa septica ecologica presupune doua compartimente ETANSE, si un cimp de descarcare cu tuburi perforate in pat de nisip/sort,adica zeci de metri patrati.Mai degraba s-ar fi gasit solutia transformarii acestor latrine in toalete ecologice cu compost...google "Clivus Multrum"
Postat 04 Mai 2019, 19:23 de excalibur
Iliescu
Lui trebuie să-i mulțumim
Postat 04 Mai 2019, 12:56 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON