URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2013, 14:11

Vă amintiţi de Radu Enescu? Editorialele scriitorului văd din nou lumina tiparului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oameni de cultură, jurnalişti, foşti colegi de redacţie sau simpli admiratori, plus câţiva politicieni (care, fără excepţie, au întârziat) au participat, marţi, la proaspăt redeschisa cafenea Gong, la un frumos moment de rememorare a personalităţii scriitorului Radu Enescu, prilejuită de lansarea unui volum ce cuprinde publicistica postrevoluţionară a singurului dizident autentic al Oradiei.

Cartea a apărut sub egida Asociaţiei Culturale D'Art, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al companiei Adeplast, sub coordonarea jurnalistului Nicolae Pop, şi cuprinde articole publicate de Enescu între anii 1990-1994 în publicaţiile orădene Gazeta de Vest şi Noua de Vest, scoase la lumină cu răbdare din colecţiile Bibliotecii Judeţene şi ale unor jurnalişti ai vremii.

"Scopul acestui demers este acela de a reda publicului una dintre cel mai lucide voci ale României post-comuniste, să întregim imaginea de scriitor şi critic de artă a lui Radu Enescu cu aceea de publicist", a spus ziaristul Nicolae Pop.

Figura complexă a omului de cultură a fost evocată de directorul revistei Familia, Ioan Moldovan, şi de custodele Muzeului Iosif Vulcan, Ioan F. Pop, primul prezentându-l pe Radu Enescu drept "personalitate puternică a scrisului şi gândirii româneşti", iar al doilea perminţându-şi chiar o premoniţie deloc optimistă: "Nu vom mai vedea degrabă un om de cultură de o asemenea talie intelectuală pe malurile Crişului Repede".

Radu Enescu (1925-1994) a fost un apreciat scriitor, eseist, filozof şi jurnalist orădean, absolvent de filozofie la Cluj, cu Summa cum Laude, student strălucit al lui Lucian Blaga şi asistent al filosofului şi academicianului D.D. Roşca, membru al celebrului cerc literar de la Sibiu, redactor literar la mai multe reviste din ţară şi, totodată, redactor şef adjunct al Familiei, între 1966-1987. A publicat patru cărţi.

Prezentându-l pe Radu Enescu, poetul I.F. Pop a reamintit că scriitorul era un intelectual eminent, care la 16 ani citea "Critica raţiunii pure", fiind totodată românul care a scris prima monografie Franz Kafka, unul dintre cei mai buni cunoscători ai filozofiei germane, dar şi un poliglot şi un filoamerican convins (după o vizită în SUA în vremea comunismului, a avut îndrăzneala să-şi picteze întreg tavanul locuinţei sub forma steagului american).

De altfel, de numele lui Radu Enescu este legat şi singurul act asumat de dizidenţă anticomunistă în Oradea. Deşi era un personaj temător, care cunoscuse la propriu frica în perioada facultăţii, marcată de epurările comuniste, scriitorul a şocat la finele anului 1989 prin redactarea unei scrisori deschise către Uniunea Scriitorilor, în favoarea poetului Mircea Dinescu, aflat în arest la domiciliu.

Epistola avea să fie citită la Radio Europa Liberă, fapt ce îl transforma automat pe autor în victimă a Securităţii. "Câteva zile Radu Enescu a stat pur şi simplu ascuns, iar dacă nu cădea regimul nu se ştie ce s-ar fi întâmplat cu el", a amintit Ioan F. Pop.

Scurta publicistică post-revoluţionară, prinsă în întregime în noul volum, arată un Radu Enescu eliberat de povara comunismului, un militant pro-occidental şi liberal, adversar declarat al fesenismului şi naţionalismului exacerbat, articolele purtând tuşa radicalismului caracteristic anilor 90. "Volumul dă seama de cea de-a doua copilărie a lui Radu Enescu, copilăria fiind, se ştie, spaţiul libertăţii şi al jocului absolut", aşa a "scuzat" scriitorul Florin Ardelean subiectivismul, ironia, chiar băşcălia prezente în editorialele lui Enescu dedicate politicienilor zilei.

O singură apariţie stridentă a umbrit lansarea de carte: discursul patetic al fostului director al Teatrului Naţional timişorean, Ion Ieremia, "repatriat" de doi ani la Oradea. În loc să vorbească de omul zilei, Ieremia a vorbit cu patos despre sine, prezentându-se, în jena generală a asistenţei, ca fiind un intelectual de soi care cere "să fie reprimit în societatea civilă orădeană", asta după ce ceruse să fie primit în PNL şi n-a primit răspuns de la "melancolicul" Cornel Popa, prezent la eveniment.

"Faceţi cerere scrisă", a răspuns, cu umor aspru, Ioan Moldovan. Poate cu aceleaşi cuvinte, şi în acelaşi ton în care ar fi zis-o, acum două decenii, şi sarcasticul Radu Enescu...

UPDATE:

Volumul "Radu Enescu - Publicistică (1990-1994)" poate fi comandat prin email la informatiapop@gmail.com sau la telefon 0744-301.605.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo!
Felicitări organizatorilor acestei lansări! De cel puțin o săptămână e promovată lansarea asta în presa locală, dar nu găsești niciunde informații despre librăriile în care se găsește cartea și eventual cât costă. Altfel la PR se pricep cu toții.
Postat 30 Iulie 2013, 14:44 de Andrei
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON