URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2013, 20:39

Sute de maghiari au sfidat ninsoarea pentru festivităţile de 15 martie. Un UDMR-ist a depus coroane cu "duşmanii" din PPMT (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ninsoarea, gerul şi codul galben de viscol nu au putut opri maghiarii bihoreni să ia parte la festivităţile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Deşi atât manifestările organizate de "radicalii" din Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) constituit în jurul eurodeputatului Laszlo Tokes cât şi cele ale "moderaţilor" din UDMR s-au ţinut la statuia revoluţionarului Szacsvay Imre din parcul Libertăţii, ceremoniile celor două formaţiuni politice maghiare s-au ţinut separat la distanţă de câteva ore.

Festivităţile au fost deschise la ora 14 de PPMT, care a adunat în jurul statuii, pe un ger de crăpau pietrele, circa 150 de susţinători, majoritatea pensionari şi elevi. La manifestări au participat reprezentanţi ai partidului, eurodeputatul Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi consulul ungar Fodor Tamas, care a şi dat citire mesajului premierului Victor Orban. În mod suprinzător, în mulţime a putut fi văzut inclusiv consilierul UDMR Istvan Huszar, venit cu o jerbă.

Atac la UDMR

În discursul său punctat cu trimiteri istorice Tokes a atacat ca de fiecare dată UDMR, ocazie cu care a lovit inclusiv în Guvernul Ponta. "Prim-ministrul Victor Ponta consideră UDMR ca fiind singura forţă politică legitimă a maghiarilor din România. Acest lucru demonstrează înţelegerea secretă între USL şi UDMR, forţe care au semnat un pact secret în defavoarea comunităţii maghiare", a spus Tokeş.

În acest context, preşedintele CNMT a acuzat Guvernul Ponta de o politică anti-maghiară de sorginte comunistă. "Nu e loc să ne târguim cu cei care ne asupresc. Guvernul post-comunist Victor Ponta încearcă reinstaurarea vieţii comuniste îndeosebi în ceea ce înseamnă minorităţile", a acuzat acesta.

Laszlo Tokes a spus că drepturile minorităţii maghiare nu sunt negociabile dar că se impune organizarea unei mese comune între reprezentanţii elitelor politice româneşti şi maghiare pentru a cădea de acord cu privire la cerere minorităţilor care implică autonomie şi autodeterminare.

Împreună cu românii

Manifestările organizate de UDMR au început la ora 15 în Cimitirul Municipal, cu o depunere de coroane la mormântul revoluţionarului polonez Kazimir Rulikovski, iar apoi la cea a paşoptistului Nicolae Bălcescu din parcul cu acelaşi nume.

Imediat după ora 17, la demararea festivităţilor de la statuia Szacsvay Imre, în parcul Libertăţii puteau fi număraţi peste 350 de maghiari de toate vârstele cu cocarde în piept. De această dată, la eveniment au participat pe lângă organizatorii din UDMR, în frunte cu preşedintele Alexandru Kiss, şi consulul maghiar Fodor Tamas, inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene printre care prefectul Claudiu Pop, care a şi dat citire mesajului premierului Victor Ponta, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, primarul de Oradea, Ilie Bolojan şi reprezentanţi ai partidelor româneşti. Consilierul UDMR Istvan Huszar a depus coroane şi cu grupul de consilieri UDMR, din care au mai făcut parte Iulius Delorean, Ritli Csongor Ladislau şi Sarkozi Zoltan.

Între mamă şi soţie...

Istoric de profesie, deputatul Szabo Odon, mâna dreaptă a preşedintelui UDMR Bihor, Kiss Alexandru, a făcut trimitere la contextul istoric al revoluţiei din 1848 şi a vorbit despre dubla calitate a cetăţenilor români de etnie maghiară.

"Noi, maghiarii din România suntem supuşi unei duble presiuni. Ni se cere să fim loiali naţiunii noastre maghiare şi, în acelaşi timp, să fim loiali ţării în care trăim, România. Mulţi români şi mulţi maghiari nu cred că acest lucru este posibil în acelaşi timp. Eu cred că este posibil. Un bărbat poate să îşi iubească, în acelaşi timp, la fel de mult mama şi la fel de mult soţia", a deputatul.

Fără teste de fidelitate!

În contextul acestei parabole Szabo Odon a spus că pe cât de incorect ar fi ca mama sau soţia să îi ceară unui bărbat să fie iubită mai mult, la fel de incorect este ca România şi Ungaria să pune presiune pe comunitatea maghiară transilvană. "Nu trebuie ca România şi Ungaria să ne ceară teste de fidelitate în fiecare zi", a spus deputatul.

Ceremonia depunerii de coroane s-a desfăşurat în prezenţa unei gărzi de huszari care a dat culoare momentului şi a fost deschisă, în aplauzele asistenţiei, de eliberarea în aer a unui stol de porumbei albi în semn de pace şi puritate.

Din parcul Libertăţii, manifestanţii s-au deplasat la statuia poetului Petofi Sandor, din Parcul Petofi, pentru o nouă depunere de coroane. Alaiul a traversat centrul oraşului purtând torţe aprinse însoţit de garda de onoare în uniforme de huszari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
Nicolae Iorga
Buna ziua, citesc cu stupoare unele comentarii !!! si ma intreb si in acelas timp va intreb !!! oare nu se cuvine sa ne aducem aminte de cei care au fost, sunt si vor fii. Un mare om de origine Romana a scris ,, Istoria isi bate joc de cei care nu o cunosc, repetandu-se " acesta a fost Nicolae Iorga. Cetateni ai Romaniei nu lasati sa va domine ura, indiferent de etnie tree sa fim impreuna !!! nu pentru ura ci impotriva urii, a minciunii, si mai a les a saraciei in care ne afundam tot mai mult. Doamne ajutane sa scapam de minciuna si ura.
Postat 18 Martie 2013, 12:30 de ardeleanu
europeanu
Securisti curisti detestati de la BIHOREANUL şi postacii analfabeti! DEGEABA incercati sa bagati zazanie intre romani si maghiari, maghiari si secui, ardeleni si regateni. Voi, curistii securisti ai lui felix &co. aveti creierul tocit de imbecilitate si gura putreda de rahatul balcanic in care va balaciti pentru bani marunti. ELJEN A MAGYAR SZABADSAG si TRAIASCA LIBERTATEA care, oricat ati incerca sa o ascundeti ESTE UNA SI INDIVIZIBILA. Oradenii sunt europeni, nu securisti, toleranti nu uslasi, OAMENI nu nationalisti. Daca nu stiti sa pierdeti, mai bine va retrageti
Postat 18 Martie 2013, 11:51 de europeanu
Au prezervoar, la revolvere
Nu intelegi,nu voi nu aveti nevoie de Ungaria ci Ungaria nu va vrea, se pare ca nici Mongolia dar acolo vor nu vor trebuie sa va primeasca. Boschetii vostri va asteapta si printre ei nu o sa fiti discriminati. Drum bun.
Postat 17 Martie 2013, 19:21 de Calul migrator
Ungaria e micuta pentru toata ungurime !!!
nu avem nevoie de Ungaria avem Romania :)))) dar pana te trezesti tu din betie iti ingropi matele :))))
Postat 17 Martie 2013, 18:19 de Romania e buna
@ungurul=...
Intru totul deacord cu tine. Intradevar unguritele sunt "cele mai bune la pat" ba chiar cele mai rele de musca. Din cauza lor natia voastra dispare (nasc romani,slovaci,cehi,ucrainieni,sarbi...si rar unguri), chestia cu asimilarea este doar o scuza pt. voi, nimeni nu va asimileaza,nimeni nu va vrea, nici macar cei din Ungaria. Nu stiti, asta demonstreaza ca stati groaznic cu "Q" ul.
Postat 17 Martie 2013, 16:16 de Barza multinationala
@roman
nu vedeti ca in PDL a predominat orgile in PSD plini de tineri cu sticla in mana, PNL se impune in fanatism religios, o sa o luam razna daca nu se prezinta cei care au Q si se pare ca sunt UNGURI :))))))), nu avem de ales ii lasam in fata pe cei care au MINTE nu betivi, fanatici religiosi, etc
Postat 17 Martie 2013, 15:09 de UNGURUL = CALITATE n
@roman
Domnii vor intelege TARANII niciodata nu au Q :))) e genetica :))!! ai sau nu ai? si maimuta are creier si boi :))
Postat 17 Martie 2013, 15:07 de UNGURUL = CALITATE n
@roman
asa minciuni demult nu am mai cititi, UNGURII au Q mult mai dezvoltat ca al ROMANILOR sunt un real PERICOL pentru ROmania, daca vor maine juamte din ROMANIA vrea autonomie maghiara inclusiv RROMI, pariu :)))))) au TACTICA, strategie, femei harnice si FRUMOASE cele mai bune in pat , personalitati dau fuga in UNGARIA sa calaresca UNGUROAICE nu moldovence nespalate ca la noi:)))). m ai facut sa rad cu lacrimi, UNGURUL = CALITATE number ONE si ca VIATA si ca STIL !!! ce face U.E cu ei din cauza ca se invecineaza cu noi asta o suporta ei singuri :)))).
Postat 17 Martie 2013, 15:02 de UNGURUL = CALITATE n
Le dam din mila
Ne straduim de aproape o mie de ani sa facem oameni din ei dar degeaba. I-am invatat sa construiasca,sa manance la masa cu lingura si furculita, sa creasca animale,sa cultive pamantul dar degeaba. Nu stiu decat sa cultive cartofi,sa creasca cai si sa bea palinca. Le dam bani sa nu moara de foame dar degeaba. N-o sa fie oameni din ei niciodata.
Postat 17 Martie 2013, 12:04 de Roman
Dezactivare comments
RECOMANDARE eBIHOREANUL: De ce nu dezactivati postarea commenturilor pentru astfel de articole?
Postat 16 Martie 2013, 23:38 de Ciprian
Ungurii prostii
CENZURAT
Postat 16 Martie 2013, 18:26 de sogor
Nu potriveşte pentru că Odon are acasă două femei de aceeaşi etnie.
Dacă ar fi să ne luăm după experienéle lui Szabo Odon, atunci ar trebui să fim cu toţii fani Suleyman, să o iubim şi pe Hurem şi pe sultana-mamă la fel, iar după ce se omoară între ele să vină Mustafa s-o violeze le nepoata lui Carol Qintus, boierul Bali să se însoare cu prinţişoara regăsită a lui Ferdinand, Suleyman însuşi să demisioneze şi să se facă bijutier în târg la Stambul iar noi să credem că e doar un film din care numai americanii de la Holywood ar mai scoate ceva din el şi cu niscai rating. Cum se traduce oare cuvântul oportunist de două cetăţenii, în lb. maghiară ?
Postat 16 Martie 2013, 14:39 de Life is good
bozzzgori imputtiti
CENZURAT
Postat 16 Martie 2013, 10:17 de muwee bozggorilor
moarte criminalilor !
foarte frumos si au omagiat morti, respect celor ce respect oamenii, moarte criminalilor, amin !
Postat 16 Martie 2013, 09:10 de moarte
ce faci cu aurul daca copii tai vor fii deformati si urati ca Cioaba Dorin ?
ce faci cu aurul daca copii tai vor fii deformati si urati ca Cioaba Dorin ? habar aveti ca genetica nu are pret cei care seamana se aduna GENETIC ca un magnet noi ii sounem Dragoste dar nu e asa e hrana, abrozie trupreasca , un puzle , chimia noastra este atrasa de cei ca noi, nu conteaza banii, aurul, conteaza implinirea genetica, nu carnala :))).
Postat 16 Martie 2013, 09:04 de ce faci cu aurul dac
sovinistii
AI GRESIT...OLTEAN-SI MOLDOVEAN inputiti" gondeste-te ,unde este inmormantat bunici tai.
Postat 16 Martie 2013, 08:54 de kovacs
fara tarani in Oradea
ungurii sunt mult mai inteligenti si delok lacomi , au ce romanii nu pot avea :intelepciune si dragoste fata de copii .
Postat 16 Martie 2013, 08:54 de taranismul obligat
respect etniei maghiare, roomi oricum vor fi ucisi pentru aur!
tot respectul daca trebuie sa aleg in viata intre un UNGUR si ROMAN ca roman aleg UNGURUL :))) nu se compara nici calitatea nici mentalitatea.Romani sunt inapoiati mintali in frunte cu Ghilea care vrea lectii de la rromi sa se mai imbogateasca, romanii isi vor ucide fratii e cel mai mare blestem pe care copii copiilor lor il vor suporta, blestemati pe viata, amin !
Postat 16 Martie 2013, 08:52 de respect
respect baaaa!
(...) jos palaria fata de prietenii romani cei care ne respectam reciproc!
Postat 16 Martie 2013, 03:13 de sinn fein
lepre udemeriste@
lepre udemeriste@
Postat 16 Martie 2013, 00:42 de miklos
lupta pt ciolan a ungurimii
tokesisti vs udemeristi.... doua grupari, aceleasi scopuri. problema lor este.... ciolanul.
Postat 16 Martie 2013, 00:34 de ungurime
Atentie!
Atenţie! În ultimul alineat aveţi o mică greşeală. Participanţii au deplasat la statuia lui Petofi Sandor din parcul Petofi, ci nu la statuia lui Ady Endre. Vă rog să schimbaţi, ca să nu fie greşit. Cu respect,
Postat 15 Martie 2013, 22:39 de Istvan
masr ma
PPMT va face vice-versa
Postat 15 Martie 2013, 22:01 de sony
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON