URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2018, 15:18

PNL dezvăluie: Curtea de Conturi a descoperit fraude de 2,5 milioane lei la Consiliul Judeţean, bani drenați ONG-urilor și firmelor de casă (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prezenţa preşedintelui PNL Bihor, Ilie Bolojan, care a catalogat faptele conducerii Consiliului Judeţean drept o "drenare de bani publici organizată de o maşinărie a UDMR", consilierii judeţeni liberali Ionel Avrigeanu şi Călin Gal au prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, o parte din conţinutul ultimului Raport al Curţii de Conturi asupra modului în care CJ Bihor a tocat anul trecut sume mari de bani.

Este vorba de bani cheltuiți atât direct, cât şi prin intermediul a două direcţii – Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor (DDIP) şi Direcţia Social-Comunitară (DSC), în folosul unor asociaţii, fundaţii şi firme apropiate şefilor UDMR Bihor, rezultând un prejudiciu de peste 2,5 milioane lei.

Jecmănite în folosul UDMR

Concret, liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, s-a referit la aspecte pe care le-a mai semnalat încă din cursul anului trecut, dar pe care le dezvăluise şi BIHOREANUL, şi anume modul opac şi nelegal în care CJ Bihor a distribuit fonduri către asociaţii şi fundaţii satelite ale UDMR.

"Am mai spus că sume importante au fost alocate pentru ONG-uri anul trecut, aproximativ 700.000 euro, fără ca activitatea acestora să se reflecte în viaţa locuitorilor judeţului Bihor. Dar, în plus, în urma finalizării controlului Curţii de Conturi, constatăm că majoritatea acestor sume nu doar că au fost alocate pentru lucruri care nu erau prioritare, ci şi nelegal. Curtea de Conturi a constatat că peste 500.000 euro alocaţi pe diferite asociaţii şi fundaţii prezintă elemente de încălcare a legii", a spus Bolojan.

Sunt trei elemente de nelegalitate pe care Curtea de Conturi le-a identificat în modul în care CJ Bihor, prin DDIP şi DSC, a alocat banii pentru ONG-uri, a mai subliniat Bolojan: asociaţiile şi fundaţiile au primit finanţări pentru evenimente de la CJ, dar fără să aibă partea lor de cofinanţare (ori aceasta a fost asigurată tot din bani publici, primiţi de la Primării cu edili UDMR), dubla finanţare (în sensul că acelaşi "proiect" al unui ONG de casă a primit bani atât de la DDIP, cât şi de la DSC), şi efectuarea de cheltuieli fără documente justificative (sau cu "documente fabricate" post factum).

"M-am întrebat de ce liderii UDMR sunt supăraţi pe Primăria Oradea? Acum am înţeles de ce: pentru că până a înţărcat bălaia, aceste evenimente erau organizate de o maşinărie a UDMR, prin nişte firme dedicate care livrează orice, de la agende la evenimente, din Oradea sau din Sălard, cu acţionari conectaţi direct pe lângă liderii UDMR. E păcat ca aceste evenimente (n.r. – pentru minoritatea maghiară) să fie parazitate şi jecmănite de aceste firme de casă", a spus Bolojan.

"Direcţii tomberoane"

Exemplificând copios din Raportul Curţii de Conturi, consilierul judeţean Călin Gal, fost şef al Gărzii Financiare Bihor, a prezentat în detaliu câteva exemple de încălcări ale legii în alocarea banilor CJ către ONG-urile, dar şi către firme de casă ale UDMR, prin DDIP şi DSC, pe care le-a numit "direcţii tomberoane", al căror scop este ca banii publici să fie "folosiţi în interesul personal şi al firmelor de partid".

Astfel, Gal a arătat că potrivit Curţii de Conturi, prejudiciile constatate la CJ Bihor depăşesc doar la cele două direcţii 2,5 milioane lei, echivalentul a 500.000 euro (DSC – 1.065 milioane lei, DDIP – 1,470 milioane lei), alţi 100.000 lei fiind prejudiciu imputabil direct conducerii CJ, sume care "trebuie recuperate".

"Nu s-a respectat principiul cofinanţării", adică al asigurării din partea ONG-urilor beneficiare ale alocărilor de la CJ Bihor a unei cote proprii de contribuţie la evenimentele sau proiectele pentru care a cerut şi primit finanţările, a exemplificat Gal un prim tip de încălcare a legii, precizând că în ciuda acestui "detaliu" direcţiile CJ le-a dat finanţările, iar cofinanţările "proprii" le-au dat primăriile cu edili UDMR.

Fundaţia Agape din Sălard, pentru un proiect denumit "Formarea personalului din domeniul social şi educaţional", în valoare de 10.464 lei, trebuia să aibă o cofinanţare de 1.200 lei, care a venit însă de la Primăria Sălard. Fundaţia Diakonia din Roşiori a primit 9.600 lei, trebuia să aibă o cofinanţare de 800 lei, dar nu a asigurat această sumă din partea sa, ci a primit-o de la Primăria comunei Roşiori.

"Nici măcar n-au fost inteligenţi"

O altă categorie de încălcare a legii constatată de Curtea de Conturi, a spus consilierul judeţean liberal, constă în faptul că ONG-urile de casă au primit banii şi i-au cheltuit, însă documentele justificative, inclusiv contractele, s-au făcut adesea post-factum, după consumarea evenimentelor sau proiectelor.

Ca exemplu, o firmă din Tărcaia, SC Davidam Organizare Evenimente, a primit pentru un eveniment din Tărcaia în valoare de 8.950 lei, dar "are la bază un contract, un referat şi o factură de plată la care datele nu sunt în ordine cronologică", adică întâi s-a făcut contractul, apoi referatul de necesitate.

La fel, o altă firmă abonată la banii publici ai Bihorului de către conducerea UDMR a Consiliului Judeţean, SC Festin Ace, a primit 1.999 lei pe 6 decembrie 2017 pe baza unui contract întocmit însă post-factum, pe 2 februarie 2018.

"Părerea mea e că cei care s-au ocupat de astfel de activităţi nici măcar n-au avut inteligenţa să se organizeze şi să întocmească o documentaţie", a spus Călin Gal, adăugând că o altă firmă, SC Multitask, a primit 6.545 lei, pe baza unui contract semnat în 27 decembrie 2017 pentru un eveniment care, însă, ar fi avut loc pe 21 decembrie 2017, deci cu cinci zile mai devreme.

Festival UDMR pe banii CJ Bihor

"Perla Coroanei", adică "un caz care le cuprinde pe toate (n.r. – încălcările legale) în aceeaşi lucrare de diplomă", a spus fostul şef al Gărzii Financiare, este finanţarea ediţiei de anul trecut a Festum Varadinum, eveniment al UDMR, din banii Consiliului Judeţean, daţi atât direct, cât şi prin cele două direcţii, DDIP şi DSC.

"CJ a semnat un contract de colaborare cu Fundaţia Varadinum, prin care s-a obligat să finanţeze Festivalul cu 100.000 lei, dar s-a întocmit contract cu SC Festinus SRL pentru plata artiştilor şi sonorizării. Această sumă trebuia cuprinsă distinct în buget şi votată prin Hotărâre de Consiliu Judeţean, dar documentele au circulat doar în interiorul CJ. Cei 100.000 lei sunt prejudiciu", a spus Gal.

Mai mult, însă, pe lângă banii alocaţi direct de CJ Bihor, a alocat şi DSC încă o sumă, de 30.000 lei, "pentru acelaşi obiect", iar "mascat s-au luat bani şi de la DDIP, prin finanţarea mai multor ONG-uri care au depus "proiecte" pentru activităţi care de fapt erau în cadrul Festum Varadinum. S-au acordat finanţări nelegale de 200.000 lei prin cele trei căi", a subliniat consilierul judeţean.

Deşi banii i-a dat, practic, tot bihoreanul, "acest eveniment a fost asumat în totalitate de UDMR, am văzut broşura editată cu ocazia evenimentului, unde cuvântul de deschidere a fost asumat de Szabo Odon", a adăugat Călin Gal.

Desfiinţarea! Demisia sau demiterea!

În concluzie, precizând că reprezentanţii CJ şi-au asumat constatările Curţii de Conturi şi că trebuie să achite prejudiciile ce însumează peste 2,5 milioane lei în termen de 6 luni, fostul şef al Gărzii Financiare a declarat că "PNL Bihor, prin consilierii judeţeni, solicită ca cele două direcţii prin care aceste sume au fost practic fraudate să fie desfiinţate, pentru că nu au niciun aport la dezvoltarea judeţului Bihor".

Oarecum în contradicţie cu această solicitare a desfiinţării celor două "direcţii tomberon", Călin Gal a mai spus că "directorii lor, Nagy Mate şi Poti Csaba (n.r. – de la DDIP) şi Fenesi Tibor (n.r. – al DSC) să-şi dea demisia sau să fie demişi!".

Procurorii să se autosesizeze

Date fiind constatările ilegalităţilor conducerii CJ consemnate de Curtea de Conturi, dar şi comentariile pe care chiar ei le-au făcut despre "fraudarea banilor publici" în folosul "asociaţiilor, fundaţiilor şi firmelor de casă ale UDMR", BIHOREANUL i-a întrebat dacă, având în vedere şi gravitatea faptelor, şi mărimea prejudiciilor, vor sesiza Parchetul competent, însă preşedintele PNL Bihor a afirmat că nu consideră că acesta ar fi instrumentul prioritar de luptă politică, dar şi că procurorii au ei înşişi posibilitatea să se autosesizeze.

"Trebuie să studiem Raportul, l-am primit numai cu câteva zile în urmă, şi vom lua o decizie în cursul săptămânii următoare. Dar eu vă spun un punct de vedere personal, nu cred că partidele politice au ca instrument de luptă denunţurile penale. Trebuie să fie lucruri foarte grave, avem instituţii care se pot autosesiza, nu e treaba partidelor să abuzeze de această posibilitate", a spus Bolojan.

De asemenea, primarul Oradiei a evidenţiat că "nu organizarea unui eveniment sau altuia este o problemă, ci că alocările se fac cu încălcarea prevederilor legale", plimbând bani prin "firme căpuşă", şi că din acest motiv şefii UDMR-işti ai Consiliului Judeţean nu trebuie să se plângă că ar fi persecutaţi din motive etnice: "Cine îşi bate joc de banii publici nu trebuie menajat dacă este de la PNL, PSD sau UDMR".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Soricel
Stiu aplicatia poate mult mai bine decat multi altii, am fost in bug bounty inaintea marii achizitii, deci corectiile nu sunt necesare pentru capitalizare de caractere. Cine e in grup se simte...si nu mai raspunde. Acuma te las pe tine sa investighezi asta. P.s. WhatsApp nu e chiar atat de "inchisa" si "privata" pe cat se da click acolo la terms and conditions. Asta asa...sa nu se bazeze unii pe confidentialitate. E singura aplicatie de tipul take it as is si nu e aliniata la GDPR. Aaa, si group chat nu e criptat...asta asa din nou, sa luminez niste minti. Pasul următor o sa fie mesaje from PSN va si teroristii din Franta. Pacat, nici dark web nu mai e asa de intunecat, au pus altii un bec micut. DoD a precizat cele de mai sus din Ps, nu imi apartin.
Postat 28 Iulie 2018, 21:19 de poiu
D’ale carnavalului
Inadmisibil ca interesele de grup să primeze in detrimentul interesului general , dar și mai grav e atunci când interesul de grup dăunează majorității ; in principiu despre asta e vorba in bemocratie . E gru când ești crescut in găști de cartier să înțelegi toate astea . Au și alegătorii partea lor de vina chiar dacă nu pentru așa ceva am votat.
Postat 28 Iulie 2018, 13:36 de Sorin_60
Ei și ce?
@poiu: Aha! Și eu trebuie să disting dacă fac parte dintre cei menționați sau nu! Cum?(apropos de localitatea aceea...). By the way...corect este WhatsApp
Postat 28 Iulie 2018, 12:13 de soricel
Soricel
Nu ma refeream la tine. Ale tale sunt pe subiect in general. Nu trebuie sa dramatizam, e o realitate expusa. Acuma nu ma apuc de investigații, îmi ajung de luni pana vineri. Știi doar subliniam cum se procedează pe baza unor fapte dovedite public. Nu am pus nici o trimitere la comentariu, am fost doar puțin offtopic
Postat 28 Iulie 2018, 11:59 de poiu
Audiatur et altera pars! Birtinezul este si aici peste Pasztor!
Curtea de Conturi a depistat abateri financiare ale Primariei Oradea de peste 6,7 milioane de lei Luni, 05 Martie 2018 Expertii din cadrul Curtii de Conturi Bihor au depistat nereguli de ordin financiar in cadrul Primariei Oradea, ce se ridica la peste 6,7 milioane de lei Controlul Curtii de Conturi a vizat anul 2016, la Primaria Oradea s-au constat abateri financiare in valoare totala de 6.763.000 lei si 413.000 lei cu titlu de prejudicii. Principala […] Post-ul Curtea de Conturi a depistat abateri financiare ale Primariei Oradea de peste 6,7 milioane de lei apare prima data in Stiri Oradea. Expertii din cadrul Curtii de Conturi Bihor au depistat nereguli de ordin financiar in cadrul Primariei Oradea, ce se ridica la peste 6,7 milioane de lei Controlul Curtii de Conturi a vizat anul 2016, la Primaria Oradea s-au constat abateri financiare in valoare totala de 6.763.000 lei si 413.000 lei cu titlu de prejudicii. Principala abatere care a fost pusa in vedere de Curtea de Conturi, este potrivit acestora ,,neevidentierea valorii parcarilor apartinand domeniului public al Unitatii Administrativ-Teritoriale Municipiul Oradea amenajate - modernizate la momentul receptionarii lucrarilor executate", abatere care se ridica la suma 4.225.000 lei. Totodata, reprezentantii Curtii de Conturi imputa primariei ca au acceptat plata mai multor lucrari ce sunt neexecutate, si care au fost platite in baza unor documente ce nu reflecta realitatea. ,,Acceptarea unor situatii de lucrari continand articole de deviz eronat determinate cu consecinte asupra platii unor sume mai mari decat cele real datorate" se arata cu in raportul Curtii de Conturi cu privire la acest aspect, facand referire si la o abatere 2.445.000 lei, ce este rezultata din ,,neconstituirea, in unele cazuri, in cuantumul corect, a cuantumului garantiilor de buna executie". In paralel, specialistii au gasit si alte nereguli, fara a constata prejudicii financiare, in cazul activitatii Asociatiei pentru Promovarea Turismului din Oradea, unde au constatat o lipsa de performana, in care acestia au enumerat: 1. Absenta unei strategii locale in domeniul social-cultural, festiv si sportiv si a unui plan de actiune concret; 2. Nedefinirea obiectivelor SMART pentru activitatile desfasurate in cadrul Directiei de Monitorizare Cheltuieli de Functionare si Organizare Evenimente si Asociatia pentru Promovarea Turismului din Oradea, neevaluarea riscurilor, nestabilirea masurilor de gestionare a acestora; 3. Absenta unui parteneriat cu mediul universitar in vederea sustinerii si promovarii tinerelor talente din sectorul cultural creativ si sportiv, dar si absenta mediului universitar din cadrul actiunilor locale culturale. Totodata actiunile sportive nu au avut vizibilitate in randul populatiei. Post-ul Curtea de Conturi a depistat abateri financiare ale Primariei Oradea de peste 6,7 milioane de lei apare prima data in Stiri Oradea.
Postat 28 Iulie 2018, 11:06 de pinonel
o fac
@poiu: Se poate verifica! Dacă eu am primit vreodată ceva accept să fiu ucis în Piața Unirii! Pe cine pun să verifice? Dă-mi o idee...SRI?
Postat 28 Iulie 2018, 08:12 de soricel
Neutryno
Asta primesc pe grupul de whatsapp. Sa distraga atentia inclusiv cu stiri neutre fara legatura la subiect. Au fost expuse mesaje de whatsapp din mai multe organizatii judetene. Gasesti pe google de la protestele rezist, niste exemple. Cu alerta rosie :)))
Postat 28 Iulie 2018, 07:49 de poiu
sifoane
@Neutryno: Învață mă când se spune "datorită" și când "din cauza"...iar fabrică de sifoane există și prin P.U.! Din cauza căreia....
Postat 28 Iulie 2018, 07:28 de soricel
Ce raspunsuri dati soldateilor
Daca unul zice: -Ce multi oameni au fost omorati datorita fascismului...voi raspundeti: -Si mai multi au murit datorita stalinismului! incercati sa abateti atentia de la problema discutata*************Alooo, tovarasi! nu despre asta e vorba acum, nu despre ciuperca sau dalele crapate din piata; este vorba de "fabrica de sifoane" care e instalata la carma judetului, adica stapanii vostri. Hai sa vorbim la obiect!
Postat 27 Iulie 2018, 23:28 de Neutryno
!!!
individul Ilie Gavril știe că și la PMO a găsit Curtea de Conturi neste....chestii! Și așa de bine s-a scos cu COANA JUSTI! Pe mine nu mă mai interesează subiectul! Dar așa să-i...Și să nu mă apuc eu de CG!
Postat 27 Iulie 2018, 17:59 de soricel
Penalii se referă la Dealul Ciuperca ???
Nu de alta dar strada de la baza dealului a costat 5,5 milioane kilometrul, facuta cu un penal dovefit ca infractor si condamnat ca atare, iar la partea de coama s-au drenat toti banii prin alta firma de casa ... la fel ca la CJ cu organizatiile lui cu tot, doar ca la sume mult reduse, dupa chipul si asemanarea bugetului aferent !?! Adica, niste talhari pradatori ... si unii, dar si altii !?!
Postat 27 Iulie 2018, 16:28 de CrisDumi
Pene le tale
Partidul asta e toxic.A compromis ideea ca am putea fi si noi normali vreodata.Oportunist,plamadit din acelasi aluat ca psd-ul sau udmr-ul,fluturind stindardul dreptatii si echitatii.Arogindu-si si pagini glorioase de istorie.Pagini masonice
Postat 27 Iulie 2018, 16:13 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON