În prezenţa preşedintelui PNL Bihor, Ilie Bolojan, care a catalogat faptele conducerii Consiliului Judeţean drept o "drenare de bani publici organizată de o maşinărie a UDMR", consilierii judeţeni liberali Ionel Avrigeanu şi Călin Gal au prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, o parte din conţinutul ultimului Raport al Curţii de Conturi asupra modului în care CJ Bihor a tocat anul trecut sume mari de bani.
Este vorba de bani cheltuiți atât direct, cât şi prin intermediul a două direcţii – Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor (DDIP) şi Direcţia Social-Comunitară (DSC), în folosul unor asociaţii, fundaţii şi firme apropiate şefilor UDMR Bihor, rezultând un prejudiciu de peste 2,5 milioane lei.
Jecmănite în folosul UDMR
Concret, liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, s-a referit la aspecte pe care le-a mai semnalat încă din cursul anului trecut, dar pe care le dezvăluise şi BIHOREANUL, şi anume modul opac şi nelegal în care CJ Bihor a distribuit fonduri către asociaţii şi fundaţii satelite ale UDMR.
"Am mai spus că sume importante au fost alocate pentru ONG-uri anul trecut, aproximativ 700.000 euro, fără ca activitatea acestora să se reflecte în viaţa locuitorilor judeţului Bihor. Dar, în plus, în urma finalizării controlului Curţii de Conturi, constatăm că majoritatea acestor sume nu doar că au fost alocate pentru lucruri care nu erau prioritare, ci şi nelegal. Curtea de Conturi a constatat că peste 500.000 euro alocaţi pe diferite asociaţii şi fundaţii prezintă elemente de încălcare a legii", a spus Bolojan.
Sunt trei elemente de nelegalitate pe care Curtea de Conturi le-a identificat în modul în care CJ Bihor, prin DDIP şi DSC, a alocat banii pentru ONG-uri, a mai subliniat Bolojan: asociaţiile şi fundaţiile au primit finanţări pentru evenimente de la CJ, dar fără să aibă partea lor de cofinanţare (ori aceasta a fost asigurată tot din bani publici, primiţi de la Primării cu edili UDMR), dubla finanţare (în sensul că acelaşi "proiect" al unui ONG de casă a primit bani atât de la DDIP, cât şi de la DSC), şi efectuarea de cheltuieli fără documente justificative (sau cu "documente fabricate" post factum).
"M-am întrebat de ce liderii UDMR sunt supăraţi pe Primăria Oradea? Acum am înţeles de ce: pentru că până a înţărcat bălaia, aceste evenimente erau organizate de o maşinărie a UDMR, prin nişte firme dedicate care livrează orice, de la agende la evenimente, din Oradea sau din Sălard, cu acţionari conectaţi direct pe lângă liderii UDMR. E păcat ca aceste evenimente (n.r. – pentru minoritatea maghiară) să fie parazitate şi jecmănite de aceste firme de casă", a spus Bolojan.
"Direcţii tomberoane"
Exemplificând copios din Raportul Curţii de Conturi, consilierul judeţean Călin Gal, fost şef al Gărzii Financiare Bihor, a prezentat în detaliu câteva exemple de încălcări ale legii în alocarea banilor CJ către ONG-urile, dar şi către firme de casă ale UDMR, prin DDIP şi DSC, pe care le-a numit "direcţii tomberoane", al căror scop este ca banii publici să fie "folosiţi în interesul personal şi al firmelor de partid".
Astfel, Gal a arătat că potrivit Curţii de Conturi, prejudiciile constatate la CJ Bihor depăşesc doar la cele două direcţii 2,5 milioane lei, echivalentul a 500.000 euro (DSC – 1.065 milioane lei, DDIP – 1,470 milioane lei), alţi 100.000 lei fiind prejudiciu imputabil direct conducerii CJ, sume care "trebuie recuperate".
"Nu s-a respectat principiul cofinanţării", adică al asigurării din partea ONG-urilor beneficiare ale alocărilor de la CJ Bihor a unei cote proprii de contribuţie la evenimentele sau proiectele pentru care a cerut şi primit finanţările, a exemplificat Gal un prim tip de încălcare a legii, precizând că în ciuda acestui "detaliu" direcţiile CJ le-a dat finanţările, iar cofinanţările "proprii" le-au dat primăriile cu edili UDMR.
Fundaţia Agape din Sălard, pentru un proiect denumit "Formarea personalului din domeniul social şi educaţional", în valoare de 10.464 lei, trebuia să aibă o cofinanţare de 1.200 lei, care a venit însă de la Primăria Sălard. Fundaţia Diakonia din Roşiori a primit 9.600 lei, trebuia să aibă o cofinanţare de 800 lei, dar nu a asigurat această sumă din partea sa, ci a primit-o de la Primăria comunei Roşiori.
"Nici măcar n-au fost inteligenţi"
O altă categorie de încălcare a legii constatată de Curtea de Conturi, a spus consilierul judeţean liberal, constă în faptul că ONG-urile de casă au primit banii şi i-au cheltuit, însă documentele justificative, inclusiv contractele, s-au făcut adesea post-factum, după consumarea evenimentelor sau proiectelor.
Ca exemplu, o firmă din Tărcaia, SC Davidam Organizare Evenimente, a primit pentru un eveniment din Tărcaia în valoare de 8.950 lei, dar "are la bază un contract, un referat şi o factură de plată la care datele nu sunt în ordine cronologică", adică întâi s-a făcut contractul, apoi referatul de necesitate.
La fel, o altă firmă abonată la banii publici ai Bihorului de către conducerea UDMR a Consiliului Judeţean, SC Festin Ace, a primit 1.999 lei pe 6 decembrie 2017 pe baza unui contract întocmit însă post-factum, pe 2 februarie 2018.
"Părerea mea e că cei care s-au ocupat de astfel de activităţi nici măcar n-au avut inteligenţa să se organizeze şi să întocmească o documentaţie", a spus Călin Gal, adăugând că o altă firmă, SC Multitask, a primit 6.545 lei, pe baza unui contract semnat în 27 decembrie 2017 pentru un eveniment care, însă, ar fi avut loc pe 21 decembrie 2017, deci cu cinci zile mai devreme.
Festival UDMR pe banii CJ Bihor
"Perla Coroanei", adică "un caz care le cuprinde pe toate (n.r. – încălcările legale) în aceeaşi lucrare de diplomă", a spus fostul şef al Gărzii Financiare, este finanţarea ediţiei de anul trecut a Festum Varadinum, eveniment al UDMR, din banii Consiliului Judeţean, daţi atât direct, cât şi prin cele două direcţii, DDIP şi DSC.
"CJ a semnat un contract de colaborare cu Fundaţia Varadinum, prin care s-a obligat să finanţeze Festivalul cu 100.000 lei, dar s-a întocmit contract cu SC Festinus SRL pentru plata artiştilor şi sonorizării. Această sumă trebuia cuprinsă distinct în buget şi votată prin Hotărâre de Consiliu Judeţean, dar documentele au circulat doar în interiorul CJ. Cei 100.000 lei sunt prejudiciu", a spus Gal.
Mai mult, însă, pe lângă banii alocaţi direct de CJ Bihor, a alocat şi DSC încă o sumă, de 30.000 lei, "pentru acelaşi obiect", iar "mascat s-au luat bani şi de la DDIP, prin finanţarea mai multor ONG-uri care au depus "proiecte" pentru activităţi care de fapt erau în cadrul Festum Varadinum. S-au acordat finanţări nelegale de 200.000 lei prin cele trei căi", a subliniat consilierul judeţean.
Deşi banii i-a dat, practic, tot bihoreanul, "acest eveniment a fost asumat în totalitate de UDMR, am văzut broşura editată cu ocazia evenimentului, unde cuvântul de deschidere a fost asumat de Szabo Odon", a adăugat Călin Gal.
Desfiinţarea! Demisia sau demiterea!
În concluzie, precizând că reprezentanţii CJ şi-au asumat constatările Curţii de Conturi şi că trebuie să achite prejudiciile ce însumează peste 2,5 milioane lei în termen de 6 luni, fostul şef al Gărzii Financiare a declarat că "PNL Bihor, prin consilierii judeţeni, solicită ca cele două direcţii prin care aceste sume au fost practic fraudate să fie desfiinţate, pentru că nu au niciun aport la dezvoltarea judeţului Bihor".
Oarecum în contradicţie cu această solicitare a desfiinţării celor două "direcţii tomberon", Călin Gal a mai spus că "directorii lor, Nagy Mate şi Poti Csaba (n.r. – de la DDIP) şi Fenesi Tibor (n.r. – al DSC) să-şi dea demisia sau să fie demişi!".
Procurorii să se autosesizeze
Date fiind constatările ilegalităţilor conducerii CJ consemnate de Curtea de Conturi, dar şi comentariile pe care chiar ei le-au făcut despre "fraudarea banilor publici" în folosul "asociaţiilor, fundaţiilor şi firmelor de casă ale UDMR", BIHOREANUL i-a întrebat dacă, având în vedere şi gravitatea faptelor, şi mărimea prejudiciilor, vor sesiza Parchetul competent, însă preşedintele PNL Bihor a afirmat că nu consideră că acesta ar fi instrumentul prioritar de luptă politică, dar şi că procurorii au ei înşişi posibilitatea să se autosesizeze.
"Trebuie să studiem Raportul, l-am primit numai cu câteva zile în urmă, şi vom lua o decizie în cursul săptămânii următoare. Dar eu vă spun un punct de vedere personal, nu cred că partidele politice au ca instrument de luptă denunţurile penale. Trebuie să fie lucruri foarte grave, avem instituţii care se pot autosesiza, nu e treaba partidelor să abuzeze de această posibilitate", a spus Bolojan.
De asemenea, primarul Oradiei a evidenţiat că "nu organizarea unui eveniment sau altuia este o problemă, ci că alocările se fac cu încălcarea prevederilor legale", plimbând bani prin "firme căpuşă", şi că din acest motiv şefii UDMR-işti ai Consiliului Judeţean nu trebuie să se plângă că ar fi persecutaţi din motive etnice: "Cine îşi bate joc de banii publici nu trebuie menajat dacă este de la PNL, PSD sau UDMR".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.