URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
26 Aprilie 2017, 11:23

Trimis în judecată de DNA Oradea, șeful Serviciului Arme, comisarul șef Gheorghe Sava, a fost achitat de Tribunalul Bihor

Trimis în judecată de DNA Oradea, șeful Serviciului Arme, comisarul șef Gheorghe Sava, a fost achitat de Tribunalul Bihor foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarul şef Gheorghe Sava, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru abuz în serviciu și fals intelectual, a fost achitat, marți, printr-o hotărâre a Tribunalului Bihor.

Judecătorul a considerat că faptele imputate ofițerului fie nu sunt prevăzute de legea penală, fie nu există.

Soluția instanței poate fi atacată cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Control la control

După cum BIHOREANUL a mai scris, ofițerul a fost suspendat din funcție în 2013 și trimis în judecată un an mai târziu de procurorii DNA Oradea pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite și fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, lui Sava i se imputa că în noaptea de 22/23 august 2012, aflându-se pe terenul Asociaţiei Vânătorul Alpin, "l-a intimidat pe un paznic prin declinarea calităţii de ofiţer de poliţie şi de şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, acuzându-l fără niciun temei faptic de săvârşirea infracţiunii de braconaj, luându-i arma de vânătoare şi muniţia aferentă, cu încălcarea dispoziţiilor din Codul de procedură penală, fără să întocmească vreun proces-verbal de constatare a unei infracţiuni sau alt act care să creeze contextul legal al ridicării armei şi muniţiei".

Conform procurorilor anticorupţie, comisarul şef Sava l-a împiedicat în acest fel pe paznicul de vânătoare să declanşeze cercetări faţă de el, pentru suspiciunea că el însuşi a participat la acte de braconaj. De altfel, un an mai târziu, când DNA a început cercetările asupra sa, ofiţerul a fost obligat să-şi predea armele şi a primit interdicţia de a nu părăsi Oradea şi de a deţine, folosi sau purta vreo armă ori muniţie.

Surprize, surprize...

Ulterior, la percheziţia efectuată în noiembrie 2013 la locuinţa sa, procurorii au mai descoperit că între cele 12 arme pe care comisarul şef le ţinea în casă era şi o armă de foc letală, cu ţeavă lungă, care "nu figura şi nu figurează printre armele înscrise în permisul său de armă şi nici în registrul deţinătorilor de arme supuse autorizării".

De fapt, arma fusese cumpărată în 2008 de către fiul ofiţerului, Sava aplicându-i acestuia viza în permisul de armă "fără a se fi verificat corespondenţa dintre seria înscrisă pe armă sau pe ţeavă cu cea din documentele care o însoţesc". În 2012, când băiatul a fost obligat să predea toate armele ca urmare a suspendării dreptului de a le purta şi folosi, ofițerul "a făcut demersuri şi a cumpărat arma de vânătoare prin intermediul unei societăţi comerciale deţinută de fiul său".

Protecţie pentru notar

O altă infracțiune imputată ofiţerului a fost că a avizat înscrierea armei respective în permisul său de armă, fără ca aceasta să fi fost prezentată spre verificare unui poliţist din cadrul Serviciului pe care îl conducea. Mai apoi, în 2013 Sava a aplicat viza de prelungire a permisului propriu fără a înregistra o cerere în acest sens şi tot fără a prezenta armele spre verificare.

Alte fapte de care este acuzat Gheorghe Sava sunt că a ştiut despre faptul că notarul Florin Pană a păstrat o pușcă de vânătoare în mod necorespunzător, sub pat, dar nici nu l-a sancționat și nici nu i-a ridicat arma, deşi îi expirase permisul, ba chiar a autorizat vânzarea-cumpărarea armei, pentru a nu fi confiscată.

Citiți în detaliu de ce a fost trimis în judecată fostul şef al Serviciului Arme din Poliţie în articolul "Jupânul de la Arme"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Garcea
Încet încet îi scot judecători curați pe toți și rămân și pensiile speciale că merită au fost sau sunt foarte competenți nu vedeți că au hoti pe imagini și tot nu reușesc să îi găsească bravo mă ,un tata își întreabă copilul ce vrea sa de facă când o fi mare acesta îi răspunde că polițist la care taicasău îi răspunde nu poți tata copilul dece tata pai că sa fii polițist tre sa fii prost înțelege copilul mirat îi răspunde aha inteleg acum dece nu pot să mă fac polițist pentru că eu nu sunt prost. Morală o trageți dumneavoastră.
Postat 26 Aprilie 2017, 15:54 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5913 RON
  • 1 EUR = 4.9405 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON