URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2023, 09:31

Tragem linie și adunăm

Tragem linie și adunăm foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta a fost complicat din pricină că toate nerealizările din programul financiar al UE 2014-2020 trebuiau recuperate până de Revelion. În perioada 2014-2020 Uniunea Europeană a dat bihorenilor cam 600 de milioane de euro, iar, pe cap de locuitor, fiecare orădean a primit aproape două mii de euro. Deci, o familie cu doi copii a căpătat 8 mii de euro, bani pe care o mare parte din populația orașului nu i-a văzut niciodată la un loc.

Asta, ca să se mai liniștească neghiobii care înjură Uniunea Europeană că vrea să ne lovească la suveranitate, că ne pune să mâncăm gândaci și că vrea să ne despartă de tradiționalul nostru prieten de la răsărit, trăiască ARLUS! Sigur că banii aceștia nu i-au luat cetățenii în teșcherea, așa cum au cerut unii politruci. Dacă ar fi după ei, sumele ar fi fost distribuite nominal, pentru ca tot omul să-și poată achita datoriile acumulate pe caiet la ABC-ul de la parterul blocului.

Investițiile ajung să fie terminate abia pe finalul exercițiului financiar din cauze multiple, de la slaba capacitate administrativă, la proiecte făcute pe genunchi, la firme care contestă licitațiile numai ca să se afle în treabă și la elemente neprevăzute, inevitabile când discutăm de investiții de zeci de milioane de euro.

Cei care și-au făcut o casă știu că niciodată nu se pot încadra nici în bugetul planificat nici în termenul dorit, așa că nici la ditamai investițiile nu e simplu să duci lucrările până la capăt fără incidente. De aceea nu cred că e cazul să ne smulgem părul de pe piept de durere că am pierdut 400.000 de euro la Aeroport, unde investiția se ridica la 65 de milioane de euro. Scriam acum câteva luni că mi se pare proiectul cel mai riscant pentru că a început extrem de târziu și pe deasupra era foarte complicat.

Ca să vă dați seama de ce s-a făcut acolo, pe lângă prelungirea pistei și gardul inteligent, noul terminal s-a clădit în șase luni și are o suprafață de aproape 13.000 de metri pătrați. Iar terminalul făcut în regimul anterior de tristă amintire, de trei mii de metri pătrați, abia a fost terminat în trei ani.

Degeaba ne angajăm ca de la anul să fim mai deștepți pe următorul ciclu financiar, pentru că acesta a început în 2020, iar noi ne luptăm încă să-l ducem la bun sfârșit pe cel vechi. Un lucru e sigur: banii veniți de afară se văd în oraș și județ. Cine nu crede să-și aducă aminte acum 15 ani cum fumega CET-ul, cum rețelele erau mereu cârpite din cauza avariilor, cum ne dădeam jos din mașini direct în nămolul cartierelor, cum spitalele erau niște bolnițe, iar palatele din Centru stăteau să ne cadă în cap.

Să sperăm că vom avea ani mai buni, că între timp ne-am mai deșteptat și noi. La mulți ani, Cetitorule, la revedere, 2023, te așteptăm cu emoție, 2024!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Mai poti munții??
Postat 31 Decembrie 2023, 10:36 de Sandu2100
Ne spune Chirilă că, în Bihor ... "o familie cu doi copii a căpătat 8 mii de euro, bani pe care o mare parte din populația orașului nu i-a văzut niciodată la un loc".
Pe ăștia 8.000 Euro i-a văzut doar Chirilă ... pentru că o familie cu doi copii, așadar formată din 4 persoane, a văzut numai cei 6.000 Euro pe care edilii bihoreni i-au obligat pe oameni să fie datori la bănci, dar fără să știe sau să-i întrebe cineva, ca împrumuturi pentru cofinanțarea trăznăilor liberale la toate proiectele derulate în ultimul deceniu. Se știe însă clar deja, că datoria publică medie a unui bihorean - cu greutatea principală pe orădean - este acumulată astăzi la un cuantum de peste 1500 Euro/cap de locuitor. Apropo, Chirilă, când ți-a căzut în cap vreun palat prin oraș, din moment ce Oradea a avut un program propriu de întreținere administrativă a imobilelor cu caracter istoric și arhitectural, încă din anul 1984 și pe care administrația liberală l-a scos din bugetul local în ianuarie 2009 ???
Postat 31 Decembrie 2023, 09:59 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON