URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2023, 16:24

Bolojan anunță prima pierdere de fonduri europene: „aproximativ” 200.000 euro dintr-un proiect de 26 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, instituție care gestionează proiecte de peste 1 miliard de lei finanțate cu fonduri europene al căror termen limită pentru decontarea din sumele nerambursabile este 31 decembrie, a anunțat prima pierdere de bani din aceste fonduri.

Ilie Bolojan a afirmat că este vorba despre echivalentul a 200.000 euro, într-un proiect de 26 milioane euro care, culmea, a fost finalizat, dar nu poate fi recepționat din cauza procedurilor Autorității Aeronautice Române.

„Vor rămâne în sarcina Consiliului Județean”

Anunțul că administrația județeană va trebui să achite din bugetul propriu o parte din suma aferentă unui proiect cu fonduri UE a fost făcut de Bolojan în ultima ședință ordinară din acest an a CJ Bihor, desfășurată miercuri, cu ocazia aprobării rectificării bugetului Aeroportului din Oradea, care a primit în plus 1,2 milioane lei.

„Foarte probabil proiectul pentru prelungirea pistei va rămâne cu o sumă de plată de către Consiliul Județean anul viitor, pentru că nu s-a reușit autorizarea instalației nou montate spre Nojorid. Trebuie făcute niște probe de zbor cu un avion specializat, care nu au fost programate anul acesta, ca urmare nu am putut să închidem partea de semnalizare a pistei, prin urmare aceste cheltuieli, de aproximativ 200.000 euro, vor rămâne în sarcina Consiliului Județean”, a spus Bolojan.

El a făcut referire, astfel, la proiectul pentru prelungirea pistei Aeroportului spre Nojorid cu 500 metri, în care a fost inclusă și realizarea unei instalații ILS de ghidare a avioanelor care aterizează dinspre Nojorid așa încât aterizarea să fie sigură, prin asistarea de la sol, și în condiții de vizibilitate extrem de redusă.

Executate, dar nerecepționate

Proiectul are o valoare de 133 milioane lei, echivalentul a 26 milioane euro, și a vizat extinderea pistei de aterizare - decolare cu 420 metri, de la 2.100 la 2.520 metri, pentru a permite operarea aeronavelor de capacitate mai mare, de tip Boeing 737, seriile 300-900, și Airbus 320-321, precum și instalarea sistemului de telecomunicații util pentru aterizarea în orice condiții meteo.

„Lucrările au fost executate integral, dar instalația trebuie omologată, iar acest lucru se face cu ajutorul unor așa numite teste de calibrare executate de o aeronavă specială a Autorității Aeronautice Române, în cadrul unor zboruri care, pentru autorizarea unei noi piste, a unei noi porțiuni de pistă sau a unor noi instalații de pe piste, durează în medie 60 de ore.

„Am încercat să programăm aceste zboruri pentru calibrare în luna decembrie, dar Autoritatea Aeronautică le-a programat în ianuarie, ceea ce înseamnă că, deși au fost executate, lucrările nu pot fi recepționate integral. Neputând fi recepționate integral, pentru partea nerecepționată nu se poate face decontarea luna aceasta”, a explicat BIHOREANULUI Ilie Bolojan, după ședința CJ Bihor.

Șantiere de peste 1 miliard de lei

De notat că administrația județeană are în total 14 proiecte cu fonduri europene, în valoare totală de 1,069 miliarde lei, cu termen de finalizare 31 decembrie 2023, la Aeroport desfășurându-se patru din ele, în valoare de aproape 378 milioane lei.

Pe lângă cel pentru prelungirea pistei, celelalte trei sunt pentru extinderea terminalului de pasageri (în valoare de 184,904 milioane lei), pentru achiziția și instalarea de echipamente de securitate pentru operațiunile cargo (15,174 milioane lei) și pentru creșterea siguranței și securității aeroportuare (45,705 milioane lei), acesta din urmă vizând împrejmuirea cu un gard cu senzori de mișcare și cu camere de supraveghere, precum și construirea de drumuri perimetrale pentru vehiculele de intervenție ale Ambulanței, Pompierilor și SRI.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
da
ca orice batronel sau directoras de 3 lei pe borsului , gianul stie ca nu conteaza decat imaginea , si acum le arata cat de putzan perde el , si nici aia din cauza lui , sa ne intelegem , deci a inceput cu galetuse de beton si fer forjat negru parnaie in parcuri , da viniturile votace atat vede si voteaza , din pacate majoritari in Oradea Mare , si da acest tip de menajer reprezinta aceste vinituri din toate punctele de vedere.
Postat 21 Decembrie 2023, 08:48 de sodelica
bolojane
sunt oameni care au murit in razboaie pentru acele terenuri pe care tu le-ai nationalizat fara sa platesti urmasilor nici acea despagubire de batjocura, asta inseamna oare sa fii liberal, sa mictionezi pe proprietatea privata? Doar sa fii atent la vant ca s-ar putea sa te stropesti facand asta
Postat 20 Decembrie 2023, 18:08 de Traian
e blestemul pamantului bolojane
Ai nationalizat terenul fara sa platesti despagubirile de batjocura pentru proprietari, pacat ca UE permite aceste marsavii si sa finalizezi proiecte fara sa platesti despagubiri proprietarilor expropriati. Il asteptam pe sandu acum cu limba pe dosul bolojanului.
Postat 20 Decembrie 2023, 18:02 de Traian
Vrăjeala liberală merge mai departe.
În toamna anului 2007, când Bolojan încă nu știa dacă va candida sau nu ca primar în urbea aflată la vreo 50 km de satul Birtin, Oradea avea depusă o listă cu proiecte pe fonduri europene la ADRNV, Guvernul României, Reprezentanța Comisiei Europene, BEI, BERD, Comitetul Regiunilor de la Bruxelles și Comitetul Economic și Social de pe lângă Parlamentul European, care însumau aproape 750 milioane Euro. Depunerea intențiilor de proiecte s-a făcut urmare aderării României la UE și faptului că urma, începând cu ianuarie 2008, cursa aplicațiilor de finanțare pentru România. Oradea era atât de avansată în acest sens, încât mai multe bănci din România și din Europa au solicitat întâlniri cu edilii orădeni de atunci, pentru a-și afirma disponibilitatea totală de a co-finanța acea listă de proiectele și a acoperi contribuțiile locale necesare. Prima bancă a fost BEI, care a asigurat garanția de refinanțare a achiziției, în 2007-2008, a celor 10 tramvaie noi, Siemens. Apoi a urmat finanțarea de 100 milioane euro pentru reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, pentru Oradea și nu numai. După alegerile din 2008 s-a făcut liniște în materie și abia în 2010 s-a trezit tribul lui Bolojan ca să priceapă cu ce se mănâncă fondurile europene. De atunci încoace, acest trib de habarniști a depus proiecte de cca. 250 milioane Euro, majoritatea dintre acestea de pe aceeași listă copiată aproape ad-literam timp de 12-13 ani. Cu alte cuvinte, Bolojan&Co. a pierdut, în decurs de 15 ani de când "taie și spânzură" în tot Bihorul, cca. 500 milioane Euro. Nu 200.000 sau alți vreo 25 milioane corecții financiare și neconformități deja identificate la lucrările cu care se împăunează ... ci aprox. 500 milioane Euro care trebuiau atrase și puse în lucrări publuce, din 2008 până la termenul 2026 a actualului ciclu financiar european. Așadar, vrăjeala de acum e precum un foc de artificii pe lângă erupția unui vulcan.
Postat 20 Decembrie 2023, 16:51 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON