URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2023, 16:58

CJ Bihor: Stadiul șantierelor de la Aeroportul Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la sfârșitul acestui an, Aeroportul din Oradea ar trebui să aibă o pistă de decolare și aterizare cu 420 de metri mai lungă, un terminal de pasageri de 4 ori mai mare și un gard inteligent. Toate aceste investiții se fac pe bani europeni și trebuie finalizate până în decembrie 2023, dar, după cum a anunțat Consiliul Județean Bihor, stadiul lucrărilor este încă incipient.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de CJ Bihor, lucrările la extinderea pistei cu 420 de metri sunt la un stadiu de doar 19%, muncitorii lucrând la decopertări și stabilizarea fundației. În cadrul acestui proiect ar urma să fie extinsă și platforma de îmbarcare și debarcare, ceea ce va permite operarea mai multor aeronave simultan.

Lucrările din acest proiect sunt realizate de asocierea Precon Transilvania SRL (lider) cu Citadina 98 SA și Lemacons SRL, pentru 79,4 milioane lei (fără TVA).

Simultan, la Aeroport se fac și lucrări de extindere a terminalului de pasageri, de la o suprafață construită de 2.952 mp, cât are în prezent, la 12.500 mp.

„Terminalul va fi dimensionat la 400 pasageri/oră pe fiecare din cele 4 fluxuri plecări interne/externe și sosiri interne/externe”, a transmis CJ Bihor. Aici, lucrările sunt ceva mai avansate: fundațiile au fost făcute și se lucrează la structura metalică, fiind gata în proporție de 85%. Pe lângă amenajarea terminalului, mai rămâne însă de extins și drumul de acces, respectiv parcarea Aeroportului. În plus, proiectul prevede implementarea unui sistem de încălzire în terminal bazat pe apă geotermală și a unui sistem electric alimentat de o centrală fotovoltaică. Proiectul are o valoare de 177 miilioane lei, execuția fiind în sarcina firmelor Ssab AG SA, Bemel AG SRL și Aca Zoork SRL.

Al treilea proiect al Aeroportului, pentru construcția unui gard perimetral inteligent, cu senzori acustici, lung de 9,2 km și înalt de 2,5 metri, este și el departe de a fi gata. Stadiul fizic este de doar 36%, după cum a anunțat CJ Bihor.

În total, cele trei proiecte au o valoare de peste 328 milioane lei (peste 66 milioane euro). Toate sunt finanțate cu bani europeni, motiv pentru care trebuie încheiate la finalul anului 2023, când se închide un exercițiu bugetar comunitar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Cand o zbura porcu'
Chiar nu inteleg pt ce sa chinuie astia sa modernizeze aeroprtul din Oradea. De atatia ani asteptam sa avem o companie serioasa, cu zboruri regulate, dar se pare ca in zadar. A fost doar compania aia care a luat subventiile, apoi a plecat. Oare chiar nu renteaza sa avem zboruri de pe Oradea? Eu am zburat in 2018 la Barcelona, dus-intors, si avionul a fost full. De ce din Brasov, cel mai nou aeroport din Ro, exista atatea zboruri externe cand Sibiul si Otopeniul sunt la 150 de km distanta? Stiu ca e un oras si un judet mai mare ca Oradea, respectiv BH, dar la ei de ce se renteaza si la noi nu? Ca un exemplu, si Clujul e la aceeasi distanta de Oradea: 150 de km. Si e al doilea Aeroprt din tara. De Debrecen nu mai vorbesc, ca e ca o conserva de mic, si e tot al doilea Aeroport din HU, dupa Budapesta (ca nr de pasageri). Nu spun ca e rau ca se face, dar asteptam si zborurile externe, ca astefel e totul degeaba. Ar fi interesant sa se puna pe picioare si AirOradea (sau Air Bolo, cum zic carcotasii).
Postat 20 August 2023, 19:26 de SorinIoan
aeroport
Da' avioane o sa fie? Căci dacă nu, degeaba.
Postat 20 August 2023, 09:56 de DaNu
KP aka mama Omida
Ca de obicei când minți schimi subiectul. Nu ai și nu ai avut vreodată argumente.
Postat 19 August 2023, 20:59 de Sandu2100
Unii, mai slabi la logică și istorie contemporană ...
... confundă "sula cu prefectura" și au impresia că liberalismul este ideologia care trebuie să conducă lumea, în contextul în care aceasta stă la originea Noii Ordini Mondiale Liberale, după cum declara la început de mandat actualul lider al "lumii libere". Omenirea a văzut ce înseamnă asta ... haos, conflicte, taxe și impozite tot mai mari, lipsa de respect pentru ordine și lege. La nivelul României trebuie reamintit, ca să nu existe confuzii, faptul că Partidul Național Liberal, care numai național nu este ... este condus de către un militar, Nicolae Ciucă, convertit nu de azi sau de ieri la politici doctrinare de culise. Acesta era, până în 2001, un simplu comandant de batalion. Apoi, brusc și deodată, Ion Iliescu l-a selectat dintr-o listă lungă evaluată de politrucii de la PSD care făceau jocurile pentru NATO ... propunându-l pe proaspătul colonel de la acea dată, ca ditamai șef al misiunii militare române pentru Iraq și Afganistan. Cu alte cuvinte, cum poate un liberal (membru PNL) să nu știe că este condus pe linie politico-doctrinară de către un "traseist" care s-a urcat pe spatele camarilei de la Iliescu&Co. și a ajuns să traseze astăzi linia ideologică a liberalismului neaoș românesc.
Postat 19 August 2023, 16:33 de KP
Skp
Ștefan Seremi (FSN, PD), 1992-1996 Mihai Bar (PDSR), 1996-2000 Ștefan Seremi (FSN, PD), 2000-2004 Alexandru Kiss (UDMR), 2004-2008 Radu Tirle (PNL), 2008-2012 Cornel Popa (PNL), 2012-2016 Pásztor Sándor (UDMR), 2016-2020 Ilie Bolojan (PNL), 2020-prezent . Sa nu mori proastă, tot proastă mori dar asta e, ma trebuie sa ne spui ca FSN , PDSR nu e PZD :::::)))))) si UDEMEREU a fost cu PZD
Postat 19 August 2023, 12:55 de Sandu2100
La finalul anului trecut eram informați cu mare emfază și aroganță că ...
... anul 2023 va fi cel al șantierelor și al continuării celor 365 de proiecte vizate. Așa ni se declara de la "tribuna" PNL Bihor, singura formațiune care, numeric vorbind, nu are nicio opoziție în Oradea și Bihor. Restul partidelor sunt existente doar pe hârtie, pentru că majoritățile din consiliul județean și cel municipal sunt constituite strict din liberali. De altfel, tradițional deja în ultimii 27 de ani, în Bihor doar PDL, UDMR și PNL au condus politic ... iar în Oradea, nu a existat nici urmă de PSD vreodată, de la "loviluție" încoace. Așadar, cârmaciul liberal binecunoscut, cu făcătorii lui de minuni de care s-a înconjurat, ne-au transmis din timp că vom avea de a face cu mare plan "Ziua și Proiectul Început". Așa că, ne așteptam să se termine rapid de pe stoc panglica tricoloră la rolă și foarfecile la bucată. Dar n-a fost așa, pentru că nu am văzut pănă acum nicio lucrare finalizată astfel, încât să fie chiar gata și care să nu necesite ajustări, adaptări, refaceri și modificări de fond chiar. De 15 ani încoace cel puțin ... numai vrăjeli și cheltuieli peste cheltuieli. Ar fi de dorit ca tot cârmaciul liberal să iasă la scenă deschisă și, trecând peste creditele neperformante și corecțiile financiare ce presupun restituirea unor bani către finanțatori, să ne spună totuși când va avea o lucrare chiar terminată și care să fie nu numai pe deplin funcțională, dar care să nu mai impună alți bani pentru tot felul de actualizări și reabilitări. Că suntem deja sătui de stadii intermediare, faze pe tronsoane și lucrări parțiale în curs, nimic terminat cu adevărat. Când vei fi gata "neterminatule" ... ca să știm și noi, contribuabilii, cât mai trebuie să ne planificăm disconfortul în trafic sau volumul de apă necesar eliminării prafului șantierelor de peste tot ?!?
Postat 19 August 2023, 09:51 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON