URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2023, 14:16

Lucrările pentru prelungirea pistei Aeroportului din Oradea au depășit o treime. Imagini de pe șantier (FOTO)

Lucrările pentru prelungirea pistei Aeroportului din Oradea au depășit o treime. Imagini de pe șantier (FOTO) sursa foto: Consiliul Judetean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările pentru prelungirea pistei aeroportului orădean, finanțate cu peste 20 milioane euro din bani europeni și care au drept scop transformarea acesteia pentru a primi aeronave mari, se desfășoară în ritmul planificat, afirmă conducerea Consiliului Județean Bihor, în subordinea căruia funcționează aeroportul.

„Lucrările de prelungire a pistei de aterizare/decolare a Aeroportului Oradea se desfășoară conform graficului, stadiul fizic al acestora ajungând la 35%”, a transmis CJ Bihor, printr-un comunicat.

Proiectul „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea”, în valoare de 133 milioane lei, prevede extinderea pistei aeroportului cu 420 de metri înspre Nojorid, așa încât lungimea pistei va ajunge la 2.520 de la 2.100 de metri pentru a permite operarea aeronavelor de capacitate mai mare, de tip Boeing 737 seriile 300-900 și Airbus 320/321. De asemenea, va fi achiziționat și instalat un sistem modern de telecomunicații, util pentru aterizarea aeronavelor, în orice condiții, și dinspre Nojorid.

Până în prezent au fost realizate lucrările de carotare și amplasare a cablurilor pentru balizajul suprafeței pistei existente, stabilizarea completă a pistei și a platformei de îmbarcare/debarcare, finalizarea canalizării pluviale pentru platforma de îmbarcare/debarcare și alte lucrări necesare bunei desfășurări a activității aeriene.

În prezent, proiectul se concentrează pe lucrări de canalizare pluvială a pistei și construirea traseelor de electroalimentare și transfer de date pentru mijloacele de comunicații și navigație. Pe lângă acestea, se desfășoară lucrări de sistematizare a zonelor adiacente pistei și de consolidare a acesteia. De asemenea, se efectuează așternerea stratului de fundație de balast pentru platforma de îmbarcare/debarcare.

(sursa foto: CJ Bihor)

În perioada următoare se vor desfășura mai multe lucrări esențiale, precizează CJ Bihor. Astfel, în prima jumătate a lunii octombrie se va turna stratul de beton pe pistă, se va instala echipamentul de radionavigație în camere tehnice supraterane, se vor monta senzorii meteo și stâlpii de susținere a balizajului de apropiere. În plus, se va efectua așternerea stratului de balast stabilizat pe platforma de îmbarcare/debarcare.

Termenul de finalizare a proiectului este 21 decembrie 2023. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

La Aeroportul Oradea sunt în lucru încă două proiecte importante finanțate cu fonduri europene, pentru extinderea și eficientizarea energetică a terminalului de pasageri (177,5 milioane lei) și pentru creșterea siguranței și securității (72,229 milioane lei).

De precizat că acesta este ultimul exercițiu financiar al Uniunii Europene în care fondurile europene mai pot fi alocate pentru infrastructură aeroportuară, acesta fiind de altfel motivul pentru care Aeroportul orădean desfășoară concomitent cele trei lucrări.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Mihaita
Mai pot :::::))))) Bolovanul asta face ce trebuie pt Oradea și Bihor. PZD-ul tău nu face nimic, nici aici, nici la Vaslui, nicăieri defapt.
Postat 28 Septembrie 2023, 11:27 de Sandu2100
Fuge olteanul dupa tren, degeaba, il scapa
Ofticat, zice: Asa e cind n-ai scula ta...
Postat 28 Septembrie 2023, 11:20 de excalibur
Mai poti cu pesedeul ala?
Mai taran prost, Oradea e sat , sarac nu are cum sa aiba aeroport. Bolovanul tau e la fel de zero barat ca PSD , un fel de Ciuca. Ia spune cu orasel sat care are aeroport ?
Postat 28 Septembrie 2023, 05:46 de Mihaita
Mihaita
PSD-ul tău nu știe ce e ala hAEROPORT, văd că ați terminat cu pancartele și acum aveți timp de comentarii :::::))))))) Se vede foamea la voi ca sunteți pe DROJDIE :::::)))))
Postat 27 Septembrie 2023, 14:41 de Sandu2100
sandu2100 aviatorul lu peste
Tu sandu2100 compari un sat cu Clujul, sau Timisoara, Iasi. Aii vazut tu undeva un sat sa aiba aeroport?
Postat 27 Septembrie 2023, 14:39 de Mihaita
sandu2100 aviatorul lu peste
Iar visezi sandule aeroport? Tu nici nu stii ce e ala avion sarantocule
Postat 27 Septembrie 2023, 14:21 de Mihaita
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Tot pe DROJDIE ?? La articolul cu BUZATU , ni ai avut curajul sa comentezi, ți-a zis Madar PSD sa nu comentezi ca nu-ți iei banii :::::))))) Dacă vin zboruri, te spânzuri???
Postat 26 Septembrie 2023, 21:02 de Sandu2100
Inca una
Aeroporturile mari au doua sau 3 piste. Eu zic ca mai trebuie o pista, plus vreo 5 linii de autobus din toate zonele orasului, o linie de tramvai si o linie de tren pentru aeroport. Se mai pot tocs bani legal cu aeroportul. Si pe sandu2100 sa sperie ciorile si pasarile sa poate ateriza tovarasul presedinte . Ca zboruri nu vom avea in vecii vecilor.
Postat 26 Septembrie 2023, 20:50 de vasi13
Un port pe Peta !
Un port pe Peta, cu 10-20 de pasaje ar rezolva toate problemele orasului. Hai ilie, stim ca poti !!
Postat 26 Septembrie 2023, 18:40 de Silver_Cat
vise pentru prostii ce nu gandesc
Cat timp PIB in Bihor e aprox egal cu cel din Vaslui, iar la salarii suntem jos de tot nu vom avea aeroport si curse.
Postat 26 Septembrie 2023, 18:24 de Mihaita
O pista pana la birtin !
Sa fie lungita pista pana la Birtin. Sa aibe si ilie-psihiatrie posibilitatea sa-si plimbe vaca cu Boeing 777 ...
Postat 26 Septembrie 2023, 18:14 de Silver_Cat
Lungiti-o pana in Cluj Napoca
Doar daca se uneste pista cu pista din Cluj atunci vom avea si noi zboruri
Postat 26 Septembrie 2023, 17:48 de Mihaita
interesant cum avanseaza...prin nationalizare
neocomunisti deghizati in liberali sa ne spuna si cand vor despagubi si proprieterii acestor terenuri...ca asa pe terenul altuia doar comunisti si liberali bihoreni au construit ce au vrut.
Postat 26 Septembrie 2023, 17:02 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON