URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2019, 08:03

Traficantul din garnizoană: Percheziţii ale Parchetului Militar într-un caz de contrabandă cu ţigări ce vizează un subofiţer MApN din Marghita

Traficantul din garnizoană: Percheziţii ale Parchetului Militar într-un caz de contrabandă cu ţigări ce vizează un subofiţer MApN din Marghita RECOLTA. În urma percheziţiilor de miercurea trecută, procurorii militari au strâns din trei apartamente 2.024 de pachete de ţigări din mărcile Marvel, Compliment, Compliment Blue şi Jin Ling, respectiv 10.000 lei, suspectaţi că provin din activitatea de contrabandă în care era implicat şi plutonierul major Florin Mocanu (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un militar din Marghita, subofiţer din cadrul unităţii militare de artilerie 01482 din Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, a fost prins în flagrant cu câteva sute de pachete de ţigări nemarcate, iar în urma acţiunii coordonate de procurorii Parchetului Militar Cluj - circumscripţia Oradea, atât militarul cât şi femeia de la care le-a cumpărat, Hendre Eniko, s-au ales cu dosar penal şi au fost plasaţi sub control judiciar. 

Militarul, spun anchetatorii, se ocupa cu comerţul şi traficul cu ţigări de contrabandă provenite din Ucraina pe care le vindea prin unitatea militară cu ajutorul unor colegi, dar şi a unor civili....

Compliment cu flagrant

Din cercetările efectuate până în prezent, plutonierul major Florin Mocanu, de la UM 01482 din Şimleul Silvaniei, se aproviziona de la marghiteanca Hendre Eniko, femeia fiind cunoscută în localitate că face bişniţă cu ţigări de contrabandă provenite din Ucraina. 

Militarul vindea apoi ţigările pe traseul Marghita - Şimleul Silvaniei, în drum spre serviciu, dar şi în localitatea din judeţul Sălaj, respectiv în unitatea militară, fiind "ajutat de alte persoane, care fie preluau ţigările pentru alte persoane, fie colectau banii". 

Miercuri, Mocanu a fost ridicat de anchetatori imediat după ce făcuse o nouă tranzacţie cu comercianta din Marghita, de la care a cumpărat de astă dată 290 de pachete de ţigări Compliment, cu timbru neconform. 

Zeci de clienţi şi complici

În timpul celor patru percheziţii domiciliare declanşate atât la locuinţa subofiţerului cât şi la Hendre, respectiv la un alt marghitean, Cătălin Benţe, aflat şi el pe lista de clienţi ai femeii, au fost găsite în total 2.024 de pachete de ţigări din mărcile Marvel, Compliment, Compliment Blue şi Jin Ling, toate cu timbru neconform. Totodată, din locuinţa lui Hendre Eniko au fost ridicaţi şi 10.000 lei, bani suspectaţi că provin din activitatea de contrabandă.

Cercetările, după cum spun surse din anchetă, sunt doar la început. Procurorii i-au audiat doar pe Mocanu, Hendre şi Benţe, primii doi fiind puşi miercuri sub urmărire penală pentru contrabandă şi plasaţi sub control judiciar. În zilele următoare, audierile vor continua, fiind deja citate câteva zeci de persoane, atât militari şi civili, care i-au fost părtaşi lui Mocanu, ajutându-l să transporte şi să vândă ţigările, ori au făcut parte din lista lui de clienţi. 

Puterea "exemplului"

Cazul subofiţerului MapN din Marghita este al doilea care vizează traficul cu ţigări de contrabandă în unităţi militare din Ardeal. În urmă cu doi ani, tot procurorii militari orădeni descopereau o filieră coordonată de un subofiţer de la Detaşamentul de Pompieri din Salonta, care alimenta cu ţigări nemarcate cadre ale unităţii militare de pompieri din Salonta şi de la UM 01099 Brad, judeţul Hunedoara. 

În cele patru luni în care a fost monitorizat, plutonierul major Bogdan Dascălu, care între timp şi-a dat demisia şi a şi fost condamnat la 2 ani şi 10 luni de închisoare, a tranzacţionat peste 12.000 pachete de ţigări, printre clienţii fideli numărându-se 30 de cadre MAI şi MApN. Pe aceştia din urmă, procurorii militari i-au obligat la muncă în folosul comunităţii, dar şi să vireze la bugetul statului banii daţi pe ţigările de contrabandă.

În acelaşi dosar, şeful Detaşamentului de Pompieri din Salonta, maiorul Dorel Mătiuţ, recent trecut în rezervă, a fost trimis în judecată pentru contrabandă, instigare la contrabandă şi distrugere, fiind acuzat că a închis ochii şi chiar l-a încurajat pe subalternul său să încalce legea. Procesul lui Mătiuţ se judecă, încă, la Judecătoria Salonta. Semn că fumatul dăunează grav... militarilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON