URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2020, 07:57

Totul pe faţă! Eficient şi energic, primarul Ilie Bolojan administrează Oradea cu mână de fier, dar şi netransparent

Totul pe faţă! Eficient şi energic, primarul Ilie Bolojan administrează Oradea cu mână de fier, dar şi netransparent POATE ÎN IULIE... Obligată prin lege să înfiinţeze Monitorul Oficial Local, prin care să mediatizeze online toate informaţiile publice pe care le deţine, municipalitatea trage de timp. Noul site cu adresa mol.oradea.ro este şi acum în lucru, deşi trebuia să fie funcţional într-o lună de la intrarea în vigoare a OUG 57/2019 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În administrarea unui oraş, la fel ca-n viaţa de familie, nu poţi să ţii secrete şi să te aştepţi ca lucrurile să funcţioneze ceas. Bune sau rele, informaţiile trebuie împărtăşite cu cei cărora le va fi afectată viaţa. 

"În Primăria Oradea este o lipsă de transparenţă totală. Nici măcar consilierii locali nu sunt informaţi complet", acuză liderul grupului PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa. Şi are argumente...

"Consiliul nu este informat" 

Liberalul Ilie Bolojan tace şi face! Cei 18 reprezentanţi ai PNL, din totalul celor 25 de membri ai Consiliului Local, aprobă ce propune primarul printr-o simplă ridicare de mână. Opoziţia PSD-UDMR este limitată la comentariile de pe tuşă. Asta, când nu e lăsată pe dinafară de tot! "Consiliul Local nu este informat cu aproape nimic. Referatele de specialitate ale proiectelor sunt vechi de trei zile, dar deseori le primim doar înaintea şedinţei, ca să nu avem timp să le citim", acuză liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa (foto).

În plus, deşi Legea 52/2003 privind transparenţa decizională obligă municipalitatea la publicarea dispoziţiilor de primar, acestea sunt în continuare ţinute la secret. "Nici măcar consilierii locali nu cunosc dispoziţiile primarului. Spre exemplu, nimeni nu ştia de sporurile salariale acordate angajaţilor Primăriei implicaţi în proiecte europene. Am aflat din ziar (n.r. - din BIHOREANUL), ceea ce nu este normal!", zice pesedistul.

Secretomania

De altfel, Sabău Popa spune că află mai multe despre Primărie din mass-media decât din Consiliul Local, care se presupune că o conduce. "În şedinţa de joia trecută primarul ne-a ironizat că am aflat din presă că omul de sport Ion Marin s-a oferit să doneze oraşului un teren pentru un stadion de 25.000 locuri. De unde era să aflăm? Să refuzi o astfel de ofertă prin SMS, fără s-o prezinţi măcar celor care fac studiul de fezabilitate al lucrării, este cea mai bună dovadă a lipsei de transparenţă".

Consilierul PSD acuză Primăria că toacă o parte din bani la secret. "Nu găseşti nicăieri pe site-ul Primăriei pe ce merg alocările către şcoala privată International School of Oradea, pe ce plăteşte Clubul Sportiv Municipal 100.000 lei prin casierie lunar, sau cât sunt primele încasate de angajaţii APTOR, care are un buget de salarii de peste 700.000 lei pe an, pentru 3 oameni".

Sabău Popa afirmă acuză municipalitatea inclusiv că "ascunde" şedinţele de Consiliu. "Primăria refuză să le transmită online, ca să nu vadă orădenii cum decurg", susţine el.

Publicate pe sărite

Şi liderul grupului UDMR, Kirei Melinda (foto), are reproşuri. "Primăria publică doar o parte din hotărâri pe site. Dacă primim un proiect pentru modificarea unui HCL mai vechi, n-o să găsim nicăieri varianta iniţială, pentru consultare". Din cele 1.600 de hotărâri adoptate anul trecut, apar pe site doar 780, adică mai puţin de jumătate. "Tot a doua a fost ţinută la sertar", arată udemerista.

Reprezentanta UDMR mai spune că municipalitatea evită să publice pe site rapoartele făcute după controalele Curţii de Conturi, ca să nu cadă într-o lumină proastă. "Orădenii ar trebui să poată cunoaşte punctul de vedere al instituţiei care verifică modul de cheltuire a banului public", argumentează Kirei. La o simplă consultare a portalului, cel mai recent raport financiar al Camerei de Conturi Bihor publicat pe www.oradea.ro este vechi de doi ani, fiind încheiat pentru anul 2017.

Date vechi şi tot mai rare

Plângerile opoziţiei sunt justificate. Spre exemplu, joia trecută, consilierii locali au primit din nou în ultima clipă trei proiecte de hotărâri, asupra cărora au fost nevoiţi să se pronunţe "la nimereală". 

În plus, deşi Ilie Bolojan promitea încă din mandatul trecut postarea pe site a dispoziţiilor proprii, după cum cere Legea administraţiei locale, acestea se răresc cu fiecare an. Dacă în 2018 numărul dispoziţiilor publicate a fost de circa 30 din peste 2.300 emise, în 2019 s-au publicat doar 8 din peste 1.000, iar pentru anul acesta a fost postată pe site o singură dispoziţie: cea cu numărul 500, privind măsurile pentru prevenirea răspândirii COVID-19!

"Nu este în fişa postului..."

Primarul Ilie Bolojan susţine, în continuare, că nu are nimic de ascuns. "Nu avem niciun interes ca informaţiile să nu se publice pe site". Deşi Primăria nu a mediatizat niciodată acordarea de prime angajaţilor implicaţi în proiectele europene şi cu atât mai puţin cuantumul acestora, edilul susţine că municipalitatea manifestă maximum de transparenţă. "Fiecare funcţionar are declaraţia de avere pe site şi de acolo le luaţi pe toate. Sume mai exacte despre orice cheltuieli se pot cere oricând de la Direcţia Economică", zice el.

În ce priveşte transmiterea online a şedinţelor CL, la fel cum face Consiliul Judeţean Bihor şi cum procedează el însuşi cu conferinţele sale de presă, primarul pare că nici nu s-a gândit la asta: "Se poate lua în calcul o astfel de posibilitate. Nu ar fi nicio problemă". Deşi, totuşi, ar prefera varianta clasică. "Orădenii pot participa la orice şedinţă cu condiţia să poarte mască. Până acum n-am avut niciodată atât de mulţi oameni în sală încât să nu se poată respecta distanţarea socială", spune, ironic, Bolojan.

De altfel, primarul îşi declină orice responsabilitate faţă de comunicarea precară a municipalităţii. "Domnul Ionel Vila (n.r. - secretarul Consiliului Local) este cel care răspunde de aceste chestiuni. Cu tot respectul, la câte proiecte, la ce probleme şi la câte complicaţii avem, nu cred că este în fişa postului meu să mă asigur şi de acest lucru". 

Din nou, promisiuni 

Atitudinea este cu atât mai discutabilă cu cât noul Cod administrativ prevede clar că toate informaţiile publice vehiculate de municipalitate trebuie publicate în Monitorul Oficial Local (MOL), care va funcţiona online.

Deşi legea dată anul trecut trebuia aplicată în termen de 30 de zile, portalul nu există nici acum. Prins cu "proiecte, probleme şi complicaţii", primarul a uitat să ceară subalternilor să se ocupe de un asemenea detaliu. "Am dat comandă unei firme să facă Monitorul Oficial. Eram mai avansaţi, dar a venit pandemia şi ne-am blocat", se scuză secretarul CL, Ionel Vila (foto), însărcinat, într-adevăr, prin lege să asigure realizarea şi încărcarea noului site. Potrivit secretarului, acesta ar putea fi operaţional în a doua jumătate a anului. "La nivel de instituţie va exista o persoană însărcinată să urmărească publicarea datelor pe site de către toate direcţiile Primăriei".

Secretarul promite că municipalitatea va pune pe site toate dispoziţiile primarului, indiferent dacă au caracter normativ şi îi privesc pe toţi orădenii, sau dacă au caracter individual şi îi afectează doar pe unii. "Legea nouă nu face deosebire", admite Vila. Atâta tot că deschiderea municipalităţii vine abia la finalul celui de-al treilea mandat al primarului Bolojan şi înaintea unei noi campanii electorale. Până acum, transparenţa n-a fost o prioritate, pe principiul că ceea ce nu ştie orădeanul nici nu-l doare...


"UNDEVA ÎN IULIE..."
Obligaţi la transparenţă

Noul Cod administrativ instituit prin OUG 57(2019 obligă autorităţile judeţene şi locale să îşi înfiinţeze un Monitor Oficial Local online, cu link la site-ul propriu şi la cel a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Monitorul va avea rubrici cu informaţii privind statutul localităţii, regulamentele locale, Hotărârile de Consiliu Local/Judeţean, dispoziţiile primarului/preşedintelui CJ, date financiare şi alte documente, precum declaraţiile de căsătorie, stenogramele Consiliului şi observaţii făcute de populaţie pe marginea proiectelor.
"Monitorul Oficial Local a fost dat în lucru firmei care a făcut în anul 2008 şi site-ul Primăriei. Va fi funcţional undeva în iulie", promite directorul administrativ al Primăriei, Mircea Oaie (foto).

De altfel, vinerea trecută, doar 14 din cele 102 unităţi administrativ-teritoriale din Bihor, între care şi Consiliul Judeţean, aveau link spre Monitoarele proprii de pe site-ul MLPDA. Dintre acestea, erau funcţionale doar 3, ale comunelor Ceica, Sîniob şi Sălard. Semn că nu doar primarului Oradiei îi pare o bagatelă problema transparenţei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Anacoanda
Bine face doar liberalu Ghilea, toate locurile de parcare din oraș, deși costă cât un apartament nou cu o cameră, asta în timp ce în occident toate parcările sânt private. P.S.: Mă refer la capitale, nu umblu pe la țară, Viena are 8 în centru, noi vom avea 6, de 10 ori mai multă populație și vreo 2 miliarde pe an din turism, de ăla ca lumea, nu Moldova ca noi. BINE, într-adevăr...
Postat 04 Iulie 2020, 17:18 de oradeaveche
Mana de mamaloga
Cu mana de mamaliga si prea multa transparenta (pre vrerea fraierilor contestatari...) nu ajungi la niciun rezultat!! Avem un primar care are un mare cusur: face mult si BINE!!! Hai, neavenitilor, sariti la beregata lui, atata va duce capul!! NOTA, pentru unii: NU SUNT PNL-ist, Nu fac parte din NICIUN partid!!
Postat 04 Iulie 2020, 09:16 de AnaConda
:::))))
moare de foame Melinda si Sabau
Postat 03 Iulie 2020, 11:39 de Sandu2100
Las-o așa.
18 din 25, 3 spre 4 mandate, 12 plus ani, dă-o dracu de transparență, de democrație, important îi că Melinda îi grasă.
Postat 03 Iulie 2020, 08:46 de oradeaveche
Monitorul municipalității a funcționat încă din 2006 încoace, fără a fi nevoie de o lege în acest sens.
Surprinzător că jurnaliștii nu își amintesc. A fost închis definitiv și oficial în toamna lui 2008. Faceți voi socoteala ce a fost în 2008. Poate vă gândiți și de când o autoritate publică locală sau centrală nu respectă legile acestei țări și cum își permite așa ceva !?!
Postat 03 Iulie 2020, 08:41 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON