URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2020, 16:57

Tot mai multe îmbolnăviri cu Covid în instanţele şi parchetele din Bihor. S-au luat măsuri speciale, procurorii pot opta şi pentru munca la domiciliu

Tot mai multe îmbolnăviri cu Covid în instanţele şi parchetele din Bihor. S-au luat măsuri speciale, procurorii pot opta şi pentru munca la domiciliu foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sunt tot mai multe cazuri de Covid în rândul procurorilor, judecătorilor şi grefierilor din Bihor, iar parchetele şi instanţele au luat măsuri suplimentare de protecţie. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, de pildă, grefierii care lucrează în același birou au fost distribuiţi în două ture, iar în situaţii excepţionale, procurorii pot opta şi pentru munca la domiciliu.  

"La Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, birourile de grefiere sunt aglomerate şi s-a optat pentru varianta de muncă prin alternare. Adică jumătate sunt dimineaţa la birou, ceilalți vin după-amiaza să-şi facă treaba pentru a doua zi. Marea pondere a procurorilor au birouri individuale, dar acolo unde sunt mai mulţi într-un birou, s-a optat pentru munca prin alternare sau la domiciliu", a declarat, pentru BIHOREANUL, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean.

Posibilitatea muncii la domiciliu, explică magistratul, s-a introdus printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea mai multor procurori din ţară, care lucrează în unităţi aglomerate, fără spaţii suficiente care să permită păstrarea distanţei sociale.  

"Dosarele aflate în supraveghere a urmării penale pot fi duse la domiciliu cu asumarea răspunderii integrităţii informaţiilor din dosar. Deci cine îşi duce acasă lucrarea, semnează că îşi asumă protecţia, integritatea şi confidenţialitatea documentelor. Oricum este vorba de cauze aflate deja în fază de finalizare, care nu conţin date operative sau alte informaţii care, divulgate, să prejudicieze actul de justiţie", a explicat procurorul general al Parchetului Curţii.  

"La instanţe e o problemă"

Potrivit lui Vălean, în prezent, în unităţile aflate în subordinea Parchetului Curţii de Apel Oradea numărul îmbolnăvirilor a crescut, dar e "sub control".

"Avem la Beiuş două doamne bolnave, o grefieră şi o doamnă procuror. La Parchetul Curţii sunt trei procurori bolnavi, unul de la Secţia judiciară şi doi de la secţia de Urmărire penală. Cei doi din urmă au soţiile judecătoare, confirmate la rândul lor cu Covid. La instanţe e o problemă. La Satu Mare, Secţia Penală a Tribunalului Satu Mare a rămas cu un singur judecător, din 6. Procurori bolnavi confirmaţi mai avem unul la Carei, unul Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare. La Aleşd avem un procuror carantinat, care a fost în contact cu o judecătoare confirmată. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor o avem pe doamna prim procuror adjunct în carantină, pentru că a intrat în dezbateri cu o doamnă judecător de la Tribunalul Bihor, confirmată cu Covid", descrie situaţia Vălean.

Magistratul recunoaște, însă, că această creştere a îmbolnăvirilor poate perturba situaţia cauzelor aflate pe rolul instanţelor. 

"Ne dă peste cap organizarea şi am discutat cu preşedinta Curţii de Apel situaţia. Există cauze importante, dosare cu informaţii stufoase care presupun strategii bine cunoscute şi lămurite de procurorii care de ani de zile intră în cauză. În aceste cauze, dacă procurorul se îmbolnăveşte, este foarte greu să transmiţi de la un lucrător la altul informaţiile. Încercăm să rezolvăm problema ca să nu tergiversăm cauzele importante, înlocuim procurorii pe complete, lucrăm în regim de avarie", a mai spus procurorul general al Parchetului Curţii. 

La Curtea de Apel, 7 persoane bolnave

Potrivit unei informări transmise, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea, judecătorul Claudia Rus, în cadrul instanţei există în prezent 7 persoane confirmate pozitiv în urma testării pentru virusul SARS-COV2. "Pentru fiecare dintre acestea s-a efectuat ancheta epidemiologică de către Direcția de Sănătate Publică Bihor, însă, doar în cazul unei singure persoane testată pozitiv s-a stabilit calitatea de contacți direcți pentru încă două persoane din rândul personalului instanței", se precizează în informare.

Persoanele depistate pozitiv în urma testării precum și contacții direcți ai acestora se află în carantină şi în izolare la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, urmând să-și reia activitatea la expirarea acestui termen.

Judecătorul a ţinut să precizeze că bolnavii şi contacţii lor fac parte din secții diferite şi, prin urmare, activitatea instanței nu este la acest moment afectată, 

"În toate spațiile se asigură cu regularitate aerisirea și dezinfecția suprafețelor pentru reducerea riscului de răspândire a virusului. De asemenea, în spațiile destinate accesului publicului se realizează nebulizarea prin intermediul unei firme specializate", a mai transmis purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON