URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2021, 22:40

Test negativ obligatoriu, dar şi carantină. Care sunt noile reguli de intrare în România (VIDEO)

Test negativ obligatoriu, dar şi carantină. Care sunt noile reguli de intrare în România (VIDEO) (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din 12 februarie, românii care se întorc din ţări cu risc epidemiologic trebuie să prezinte la punctele de frontieră rezultatul unui test negativ, de tip PCR. Chiar şi aşa, ei vor intra în carantină timp de 10 zile. Cei care nu prezintă rezultatul unui astfel de test rămân în carantină două săptămâni (14 zile).

Digi24.ro a relatat că, în primele zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, la graniţa de vest mai mulţi români au spus că nu ştiau de existenţa acestora. De asemenea, potrivit sursei citate, timpul de aşteptare la intrarea în ţară este ceva mai mare pentru efectuarea formalităţilor. 

"Persoanele care sosesc din ţări sau zone cu risc epidemiologic ridicat, trebuie să prezinte un document care atestă rezultatul negativ al unui test Real Time PCR pentru infecţia cu virusul Sars-Cov-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării, pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun sau intrării pe teritoriul naţional, pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii", a declarat la Digi24, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Ţîrţ.

Pentru Marea Britanie (unde sunt răspândite infecţiile cu o nouă tulpină Covid) se instituie automat regula carantinării pentru 14 zile. 

Regula menţionată mai sus - adică 10 zile carantină în cazul celor care au rezultate negative PCR Real Time, respectiv 14 zile în cazul celor care nu au un astfel de rezultat - se aplică, potrivit celor mai recente actualizări ale autorităţilor, pentru 67 de ţări şi teritorii. 

Listă cuprinde: Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks şi Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Croaţia, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent şi Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franţa, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveţia, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.

De la regulile menţionate sunt exceptaţi copiii cu vârsta de până la 3 ani (inclusiv), dar şi persoanele care dovedesc că s-au vaccinat anti-Covid şi că au trecut 10 zile de la primirea celei de-a doua doze. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării. 

De asemenea, sunt exceptate persoanele care au fost confirmate cu infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

Pe lista excepţiilor se mai numără şoferii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, şoferii de autovehicule cu mai mult de 9 scaune (pentru transport persoane), piloții de aeronave şi personalul navigant, membrii misiunilor diplomatice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
penibil
parca au liber si fara carantina si ingrijitoarele batrinilor din vest si apoi ne miram de teoriile conspirationiste cu oculta mondiala...cand prostia e la ptere...urmeaza liber la culegatorii de sparanghel ca doar au nevoie de noi la tot ce e umilitor iar noi avem ghiocei nu lideri la bucuresti
Postat 14 Februarie 2021, 21:35 de Traian
Test negativ obligatoriu ???
obligatoriu pentru 10 zile de carantina, daca nu-l ai faci 14 zile de carantina ... 4 zile in plus. oricum faci carantina
Postat 14 Februarie 2021, 13:01 de smiley63
@Sandu2100
Traduc eu: lumea ar avea mai multa incredere in autoritati daca astia n-ar lua decizii stupide si ar face ce ar trebui sa faca. Int-o anumita masura nu ma mir ca unii pun pariu pe imunitatea de turma (fara sa realizeze ca printre cei sacrificati ar putea avea pe cineva drag) sau pur si simplu neaga pandemia or existenta virusului.
Postat 14 Februarie 2021, 09:36 de sasi
David
Tradu
Postat 14 Februarie 2021, 00:29 de Sandu2100
.
nu ma trebe si ****? poate daca ati lua toti ****, ar trece pandemia mai repede
Postat 13 Februarie 2021, 23:49 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON