URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IUNIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Spuneam odată, cu părere de rău, că Oradea nu va fi niciodată cum e Clujul, referindu-mă în principal la diferenţa dintre universităţi. Acum spun că Oradea nu va fi niciodată ca Bucureştiul, dar din fericire, când văd ce mizerie este la ei în domeniul gunoaielor. Şi când spun gunoaie, nu mă refer doar la cele din pubele...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam 8,5% dintre bihorenii care s-au prezentat la urne în decembrie 2020 și au votat AUR au contribuit la o premieră pe care, sunt singur, nu și-o doreau nici ei: Bihorul este primul județ cu un parlamentar condamnat în timpul mandatului pentru fapte de violență.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Românii au grijă mai mare de automobilul personal decât de propriul corp. Mașinile sunt duse la timp la revizii și la ITP nu doar pentru că le iubim mai mult decât pe noi înșine, ci și pentru că așa zice legea, iar dacă nu o respecți, faci buba la buzunar. Și aici ajungem la miezul problemei, un miez care frige mai tare decât centrul soarelui - legea! Imaginați-vă ce răzmeriță ar fi în țărișoară dacă toți cetățenii ar fi obligați („obligați”, nu „să aibă dreptul”) să facă o dată pe an un set integral de analize! Atunci să vezi discursuri despre dictatură medicală, nu ca acum, cu vaccinurile!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că Inspectoratul Școlar l-a schimbat din funcție pe directorul Colegiului Gojdu, Florin Nicoară?


De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 mai 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cunoscută popular ca "legea brăţărilor electronice". Prin această lege se stabilesc condiţiile în care persoanele arestate la domiciliu sau aflate sub control judiciar, precum şi cele împotriva cărora s-a emis un ordin de protecţie, sunt obligate să poarte un dispozitiv electronic ce permite localizarea lor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul medicamentos al diabetului zaharat cuprinde antidiabeticele orale şi insulinele. Diabetul non-insulino-dependent care nu poate fi controlat prin regimul dietetic răspunde bine la grupa medicamentelor pe bază de derivate de sulfoniluree (cum este tolbutamidul sau glipizidul), care sunt uşor de folosit şi, după majoritatea specialiştilor, sigure. Vezi mai departe ce mediamente se folosesc și când este nevoie de tratament cu insulină...
15 Iunie 2020, 14:21

Strângem cureaua! Primăria Oradea ia măsuri pentru a face față prăbușirii veniturilor în pandemie

Strângem cureaua! Primăria Oradea ia măsuri pentru a face față prăbușirii veniturilor în pandemie STOP! Forțată de scăderea veniturilor, municipalitatea orădeană a amânat modernizarea unor străzi ultracentrale precum Traian Moșoiu (foto), Jean Calvin, Spiru Haret sau Emanuil Gojdu. „Lucrările vor fi făcute anul viitor”, spune viceprimarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cifrele sunt grăitoare. Criza provocată de pandemia noului coronavirus a redus veniturile municipalității orădene pe primele patru luni din 2020 cu 6,3 milioane euro față de aceeași perioadă a anului trecut.

Primarul Ilie Bolojan a ridicat piciorul de pe accelerație încă de săptămânile trecute, înainte ca orașul să fie împins în derapaj necontrolat de prăbușirea veniturilor. „Dacă rămâi fără venituri, nu angajezi cheltuieli. O vreme, unele lucrări nu se mai licitează, altele se amână, iar pentru altele plățile se vor face abia anul viitor”, spune edilul. Iar acestea sunt doar câteva decizii dintr-un pachet mai larg...

Frână!

Măsurile de distanțare socială luate pentru prevenirea răspândirii epidemiei de Covid-19 au fost o frână pentru motorul economic al orașului. Dacă în martie închiderea primelor întreprinderi a trimis în șomaj tehnic circa 10.000 de bihoreni, în aprilie numărul acestora urcase la 37.000, pentru ca în mai, după primele măsuri de relaxare a restricțiilor, să rămână cam la fel.

Având în vedere concentrarea mare de firme și angajați, Oradea a fost cea mai afectată localitate din județ. Rămași fără joburi, orădenii au cheltuit mai puțin, au cerut reeșalonarea ratelor și au amânat plata impozitelor. Pentru a face față reducerii bugetului, Consiliul Local a hotărât luna trecută rectificarea negativă cu 5,4 milioane euro a veniturilor estimate și cu 9 milioane euro a cheltuielilor programate.

Ilie Bolojan, Primăria Oradea„La sfârșitul lunii iunie, când expiră primul termen de plată a impozitelor, vom cunoaște exact impactul epidemiei asupra economiei orașului. Până atunci, ne-am pregătit de ce este mai rău”, spune primarul Ilie Bolojan (foto).

Amânat pe 2021...

Înainte de toate, orașul a tăiat din cheltuieli. „Lucrările pe fonduri europene merg înainte, dar o parte din cele finanțate din bugetul local vor fi amânate”, spune viceprimarul Florin Birta. Direcția Tehnică a tăiat de pe listă modernizarea unor străzi ultracentrale precum Emanuil Gojdu, Jean Calvin, Spiru Haret, Teatrului și Traian Moșoiu. „Se va lucra doar pe Traian Moșoiu și doar la înlocuirea conductelor”.

În plus, municipalitatea și-a anunțat constructorii că va plăti doar anul viitor pentru modernizarea străzilor Cucului, Ion Alexi și Macului din Oncea ori a Pieței Tineretului din Velența.

La fel, a fost amânată reabilitarea clădirii din Piața Unirii nr. 7, refacerea unui corp de clădire al Colegiului Tehnic Traian Vuia, înlocuirea hidranților de la Colegiul Tehnic Viteazul, montarea iluminatului arhitectural pe casele Darvas La Roche și Kolozsváry, înlocuirea gazonului artificial al stadionului Iuliu Bodola și altele. Teoretic, „tăierile” sunt doar provizorii. „Dacă vom constata o creștere a veniturilor, vom revizui lista”, spune Birta.

Fără angajări și avansări...

Reducerile de cheltuieli nu s-au oprit la lucrări. „Începând din martie, Primăria și-a anulat toate concursurile de angajare”, spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Pentru a face economii de circa 2,4 milioane lei la bugetul de salarii, conducerea municipalității a blocat concursurile pentru avansarea pe post, dar și acordarea tichetelor de vacanță și a altor facilități.

În timpul stării de urgență, salariații afectați de scăderea activității au fost trimiși în concediu de odihnă, iar o parte din cei ai entităților subordonate - de la Termoficare până la Clubul Sportiv Municipal - în șomaj tehnic. „Nu s-au făcut disponibilizări doar pentru că lucrăm cu o schemă de personal diminuată”, precizează Florea.

„Cerem renegocierea”

Pentru scăderea cheltuielilor, pe durata în care orădenii au fost închiși în case, conducerea Primăriei a cerut RER Vest reducerea frecvenței de măturare a străzilor, a oprit iluminatul arhitectural de pe clădirile monument și a impus limitarea alimentării cu energie termică și electrică la unitățile de învățământ închise.

Mircea Oaie, Primăria OradeaMunicipalitatea a cerut firmei Getica, furnizorul de curent al orașului, renegocierea tarifelor. „Numai clădirea Primăriei are o factură de curent de 20.000 lei pe lună de iarnă și 13.000 lei peste vară. Separat, mai sunt spitalele, bazele sportive, centrele de cazare, școlile și altele. Sunt sume consistente, pe care vrem să le reducem”, spune directorul administrativ al Primăriei, Mircea Oaie (foto).

Refuz pe linie... 

Lucian Popa, Primăria OradeaPână săptămâna trecută, municipalitatea nu primise un răspuns cu privire la ieftinirea curentului, dar era deja sigură de eșecul renegocierii chiriilor. „Pentru a mai reduce din cheltuieli, am cerut proprietarilor spațiilor în care funcționează Liceul Ady Endre, Școala Nicolae Bălcescu și altele suspendarea plății chiriei pe durata întreruperii activității”, spune șeful Direcției Imobiliare (DPI), Lucian Popa (foto).

Orașul plătește peste 4.000 euro pe lună Episcopiei Romano-Catolice și peste 500 euro pe lună Fundației Caritatea aparținând Comunității Evreilor, iar orice reducere ar fi fost binevenită. „Răspunsurile au fost negative. Proprietarii au invocat faptul că imobilele nu le-au fost predate și că oricum Primăria datora chirie inclusiv pe timpul vacanțelor școlare”, arată Popa.

Foame de bani

În compensare, pentru a crește veniturile orașului, DPI a scos la licitație noi amplasamente pentru case în cartierul Tineretului și a accelerat vânzarea terenurilor către proprietarii care și-au ridicat deja imobilele. „Am viabilizat câteva amplasamente prin relocarea unor conducte, iar luna trecută am scos la licitație concesionarea a 22 de locuri de case”, spune Lucian Popa.

Contractele cu câștigătorii nu au fost încă semnate dar, neoficial, au fost cazuri în care taxa promisă pe metrul pătrat a crescut și de 38 de ori! „Unii proprietari din Cartierul Tineretului și-au dorit atât de mult parcela de lângă casa lor, pentru curte sau garaj, încât au ofertat și 270 lei pe metru pătrat pe an”, spune un angajat al Primăriei.

În plus, profitând de ieșirea din perioada post-implementare de cinci ani în care orădenii săraci cazați în căminele din strada Atelierelor și Octavian Goga, reabilitate pe bani europeni, au fost scutiți de chirie, DPI a hotărât să îi taxeze. Chiriașii vor plăti de luna aceasta, pe lângă utilități, chirii de 400 lei pentru un apartament cu o cameră și 500 lei pentru unul cu două camere.

Sumele reprezintă un venit mic pentru oraș, dar un efort consistent pentru chiriași. Întotdeauna cel mai sărac strânge cureaua mai tare...


SPERANȚE DE (MAI) BINE
Centura de siguranță

Eduard Florea, Primăria OradeaTemerile privind prăbușirea veniturilor orașului au fost confirmate încă din aprilie, inclusiv de agenția de evaluare financiară Fitch Rating. Agenția a „înrăutățit” de la stabilă la negativă perspectiva ratingului municipiului Oradea, cotat cu „BBB minus”, la fel ca orașele București, Brașov și Buzău. Decizia a venit la câteva săptămâni după ce agenția a modificat de la „stabilă” la „negativă” perspectiva de rating a României, ca urmare a efectelor blocajului economic.

Culmea, în evaluarea performanțelor financiare, Oradea a fost creditată cu șanse de a depăși criza nu atât datorită sectorului privat, cât celui bugetar. „Fitch aprecia că orașul nu va suferi o prăbușire a veniturilor, pe considerentul că sectorul privat este mai puțin prezent în componenta veniturilor orașului din impozitul pe salarii. Cea mai mare parte a IVG vine de la sectorul public, cu mii de angajați, care nu va avea o contracție imediată”, explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
" Consiliul Local a hotărât luna trecută rectificarea negativă cu 5,4 milioane euro a veniturilor estimate și cu 9 milioane euro a cheltuielilor programate." Tot a fost buna pandemia asta la ceva....
"Strângem cureaua!..."..cand veti ajunge sa scoateti limba, mare,mare,dita mare.... grije sporita la ...corona virus.Nu tot ce zboara se mananca,oricat ar fi foamea de mare!
Postat 17 Iunie 2020, 23:09 de platona
Srupid eduard
Halloo!!! Stupid people!!! Bujetaru' lu" peste.. cat de idiot sa fii sa crezi ca veniturile orasului se bazeaza pe bugetari, care apropo, nu au resimtit criza cauzata de covid, cand veniturile orasului au scazut o data cu reducerea activitatii in sectorul privat?!?! Si daca nu sunt importante veniturile oradenilor din privat, de ca naiba mariti taxele de la un an la altul? Cu astfel de economisti in primarie nu vad bine destinele orasului.
Postat 15 Iunie 2020, 16:21 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0467 RON
  • 1 EUR = 4.9202 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON