URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2019, 11:00

Şteiul sub Cod roşu! Explozia de la Corsar Gaz putea arunca în aer 83.000 de butelii

Şteiul sub Cod roşu! Explozia de la Corsar Gaz putea arunca în aer 83.000 de butelii S-AU FĂCUT PRAF! Deşi răniţi, muncitorii au avut noroc că în momentul exploziei supapele liniilor de alimentare cu gaz au funcţionat şi s-au închis automat. Chiar şi aşa, în momentul deflagraţiei, presiunea generată a fost atât de mare, încât toate geamurile uriaşei incinte s-au făcut ţăndări
Şteiul sub Cod roşu! Explozia de la Corsar Gaz putea arunca în aer 83.000 de butelii OBIECTIV PERICULOS. Întinsă pe 13 hectare, staţia de îmbuteliere Corsar Gaz din Ştei are depozitate peste 83.000 de butelii. În hala de 450 mp în care s-a produs deflagraţia se pot încărca, zilnic, peste 14.000 kilograme de gaz în butelii vândute apoi în toată ţara
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au auzit o bubuitură năpraznică şi, din instinct, au dus mâinile la faţă, fugind spre uşa halei. Este singurul lucru de care îşi mai aduc aminte muncitorii aflaţi în Staţia de îmbuteliere a gazului Corsar Gaz din Ştei la momentul deflagraţiei de lunea trecută. Ea a declanşat, pentru a doua oară în ultimii doi ani, Planul roşu de intervenţie în caz de dezastre în judeţ, după furtuna violentă din 2017, din zona Bulz, în urma căreia un turist şi-a pierdut viaţa.

Dintre cei 10 angajaţi din tură, 7 au ajuns la spital, 4 în stare gravă. Din fericire, au supravieţuit cu toţii, iar acum autorităţi judiciare, inspectori ISU, ITM, dar şi specialişti în protecţie antiexplozivă încearcă să afle ce s-a întâmplat. Mobilizarea neobişnuită are un motiv întemeiat. Pitită în capătul judeţului, Staţia Corsar Gaz nu e una de duzină, ci alimentează cu butelii GPL pentru uz casnic înteaga ţară!

O noapte explozivă

Deflagraţia, urmată şi de un incendiu, a fost anunţată pe 4 februarie, la ora 22.19, prin 112. Planul roşu a fost activat un sfert de oră mai târziu, când la faţa locului au fost mobilizate forţe şi mijloace de intervenţie din întreg judeţul, atât din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, cât şi din al Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Desfăşurarea de forţe a fost impresionantă. Au intervenit 43 de pompieri, 2 medici, 3 asistenţi medicali şi 2 ambulanţieri, iar pentru stingerea incendiului s-au mobilizat 3 autospeciale de lucru cu apă şi spumă. Au mai fost trimise o autospecială de intervenţie în cazul accidentelor chimice, 2 autospeciale de transport victime multiple, din care una de la ISU Hunedoara, 3 autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi 9 ambulanţe (7 de la SMURD şi 2 de la SAJ Bihor).

Şapte răniţi

Şapte dintre cele 10 persoane aflate în tură aveau arsuri de gradul I şi II la feţe şi mâini. Răniţii au fost urcaţi, pe rând, în autospeciale şi transportaţi la Spitalul Judeţean din Oradea, unde medicii erau deja pregătiţi să intervină. Şi nu doar cei de la serviciu, ci şi colegii lor aflaţi în timpul liber, care aşteptau apelul pentru a se întoarce la spital, în caz de nevoie.

"Patru persoane sunt în stare gravă, cu arsuri la nivelul căilor aeriene şi necesită asistarea respiraţiei, iar trei sunt cu leziuni minore sau medii, sub 20% suprafaţă arsă, preponderent la nivelul mâinilor", declara în noaptea intervenţiei dr. Hadrian Borcea, şeful UPU - SMURD Bihor.

Răniţii, cu vârste cuprinse între 22 şi 53 de ani, au fost preluaţi de medicii de la UPU, unde au rămas aproape până marţi dimineaţa. Unul dintre ei, mai puţin afectat, a refuzat internarea, doi au fost transferaţi la Secţia de Chirurgie Plastică, iar cei patru bărbaţi aflaţi în stare gravă, dar stabilizată, la secţia de Terapie Intensivă.

Incendiul a fost lichidat în jurul orei 22.50, iar planul roşu de intervenţie a fost dezactivat la ora 23.55, o parte dintre autospecialele mobilizate fiind întoarse din drum.

În anchetă 

În următoarele zile, zona exploziei a fost înţesată cu poliţişti, procurori, pompieri, comisari ai Gărzii de Mediu, inspectori ITM, specialişti ai ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) dar şi ai INSEMEX (Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă), cei care au efectuat expertiza şi în cazul tragicului incendiu de la clubul Colectiv. Împărţiţi pe echipe de lucru, anchetatorii încearcă să stabilească dacă evenimentul s-a produs din cauza unei erori umane, a unei neglijenţe sau a unei defecţiuni la instalaţiile din incinta staţiei.

Cert este că explozia produsă în hala de 450 mp a afectat doar o mică parte a uriaşei instalaţii cu care se pot încărca, zilnic, 14.400 kg de gaz în butelii, pentru a fi vândute nu doar în Bihor, ci în întreaga ţară. Potrivit documentelor prin care staţia a obţinut autorizaţia de mediu, Corsar Gaz deţine aici 83.513 de butelii de 12,5 kg, care sunt umplute cu gaz adus în vagoane cisterne sau autocisterne şi depozitat apoi în rezervoare. Cantitatea uriaşă de gaz manevrată în incintă a făcut ca unitatea să fie considerată obiectiv SEVESO, denumire dată celor încadrate în cel mai ridicat grad de periculozitate şi, deci, supuse unor reglementări extrem de stricte.

Dosar penal

Rezultatele cercetărilor nu au fost făcute publice încă. Din primele date, însă, s-a aflat că muncitorii nu purtau echipamente de protecţie corespunzătoare, iar în hală ar fi existat o sursă de încălzire neconformă. Procurorii au deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru acuzaţii de vătămare corporală din culpă, distrugere şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. "Este vorba despre un accident colectiv de muncă şi încercăm să stabilim circumstanţele în care s-a produs", a declarat şi şeful ITM Bihor, Marius Rotar.

Până să se lămurească ce s-a întâmplat, medicii Spitalului Judeţean s-au mobilizat pentru a-i pune pe picioare pe răniţii internaţi. De starea muncitorilor s-au interesat, permanent, prin intermediul BIHOREANULUI, şi reprezentanţii Asociaţiei Colectiv GTG 30.10, organizaţie neguvernamentală înfiinţaţă de victimele şi rudele tinerilor morţi în urma incendiului din Clubul Colectiv. "Dacă este nevoie de orice ajutor, transmiteţi vă rog medicilor datele noastre de contact, pentru că le vom acorda tot sprijinul", au transmis reprezentanţii asociaţiei. 

Veşti bune

Joia trecută, cei doi muncitori internaţi la Chirurgie Plastică au fost însă lăsaţi acasă, în stare ameliorată, iar trei dintre pacienţii aflaţi la secţia de Terapie Intensivă a spitalului, cu arsuri pe căile respiratorii superioare, au fost extubaţi. Pentru că starea lor a evoluat favorabil, au fost transferaţi, pe rând, la secţia de Chirurgie Plastică spitalului. Unul a fost mutat chiar joi, iar ceilalţi doi vineri.

Sfârşitul săptămânii trecute a adus veşti bune şi despre singurul muncitor care rămăsese conectat la aparate, un tânăr de 22 ani, cu leziuni grave la nivelul căilor respiratorii inferioare. Vineri, medicii l-au extubat cu succes şi, potrivit directorului medical al spitalului, dr. Lucia Daina, pentru că avea starea generală stabilă, o zi mai târziu a fost şi el mutat la aceeaşi secţie cu colegii săi.

Evident că, pentru toţi, următoarea perioadă nu va fi uşoară, măcar pentru faptul că vor trebui să dea explicaţii anchetatorilor despre ce s-a întâmplat. Se pot însă considera norocoşi, căci au scăpat în viaţă dintr-un accident pe care nu-l vor uita, cu siguranţă, niciodată.


ÎN ACŢIUNE
N-a fost pericol pentru populaţie

Incendiul de la Ştei a fost lichidat în jumătate de oră, dar între timp zona s-a umplut de oameni. Pe marginea şoselei dinspre Ştei spre Ghighişeni, la circa 50 metri de gardul firmei, maşinile stăteau înşirate, iar oamenii îi urmăreau pe salvatori, uitându-se ca la un film.

"Toată zona ar fi trebuit împrejmuită. Nu era un fir de panglică. Oamenii stăteau gură-cască. Putea să fi mers cineva, să-i atenţioneze, să plece din zonă, pentru că putea să se întâmple o tragedie. Puteau să explodeze buteliile. Şi nu sunt 10, sunt mii acolo", a comentat Horia Dumitraş, un ziarist local care a asistat la intervenţie.

Autorităţile spun, însă, că nu era nevoie de măsuri suplimentare, pentru că nu s-au detectat scurgeri de gaz. "Nu se impunea delimitarea zonei, întrucât era în incinta operatorului economic, delimitat cu gard, păzit cu personal de pază, iar echipajul CRBN nu a detectat pericol pentru populaţie", a precizat Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON