URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2023, 11:30

„Solidaritate în primejdie”: Confederația Caritas Eparhial cere modificarea programului de ajutorare a refugiaților din Ucraina

„Solidaritate în primejdie”: Confederația Caritas Eparhial cere modificarea programului de ajutorare a refugiaților din Ucraina (Foto: Caritas Eparhial)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Confederaţia Caritas România a trimis miercuri o scrisoare către prim-ministrul Marcel Ciolacu, evidenţiind necesitatea modificării prevederilor din Hotărârea de Guvern referitoare la sprijinul acordat refugiaţilor din Ucraina. Organizația semnalează probleme în ceea ce privește sistemul de plată ori obligativitatea găsirii unui loc de muncă chiar și în rândul mamelor ucrainence cu copii mici și a persoanelor cu dizabilități. 

Hotărârea de Guvern nr. 368 din 26 aprilie 2023 este cea care a modificat programul supranumit "50/20", demarat în martie 2022, ce prevedea ca românii care găzduiesc ucraineni să primească 50 lei / zi pentru cazarea unei persoane şi 20 lei / zi pentru asigurarea hranei acesteia. El a generat nenumărate cazuri de fraudă, pentru că mulţi cetăţeni români au declarat fictiv că adăpostesc ucraineni pentru a primi sumele mari decontate de stat.

Ca atare, HG-ul adoptat în aprilie a adus mai multe modificări, cum ar fi acordarea unor sume mai mici pentru aceleaşi servicii şi decontarea lor direct în conturile ucrainenilor, nu ale gazdelor. Pentru o singură persoană cazată, suma decontată acum este de 750 lei pe lună pentru cazare, iar pentru cazarea unei familii - 2.000 lei pe lună.

"Totuşi, modificările recente aduse programului de sprijin, împreună cu modalitatea de implementare la nivel local, au schimbat radical abordarea solidară şi au exclus mii de familii, în special pe cele mai vulnerabile, de la sprijinul necesar pentru o viaţă decentă în România", se arată în comunicat.

Unul dintre aspectele problematice semnalate se referă la condiţionarea sprijinului acordat refugiaţilor de existenţa unui loc de muncă în România. Confederaţia Caritas România susţine că există categorii de persoane pentru care găsirea unui job este dificilă sau imposibilă din motive obiective, cum ar fi mamele cu copii până în 6 ani, persoanele între 55 şi 65 de ani sau persoanele cu dizabilităţi. Organizaţia a propus adăugarea acestor categorii la lista de excepţii şi a sugerat măsuri alternative pentru evaluarea capacităţii de muncă.

O altă problemă scoasă în evidenţă este întârzierea plăţilor către ucraineni, fapt ce îi pune pe refugiaţi în imposibilitatea de a plăti chiriile către gazdele lor.

De asemenea, accesul la educaţie este, susţin reprezentanţii Confederaţiei, afectat de proceduri neclare şi insuficienţa locurilor în şcoli şi grădiniţe.

"Există localităţi unde copiii au primit repartizări la şcoli aflate la o mare distanţă de domiciliu, chiar în localităţi limitrofe. Pentru soluţionarea situaţiilor determinate de absenţa locurilor în creşe şi grădiniţe propunem elaborarea unui program de finanţare pentru înscrierea în grădiniţe şi creşe private. În plus, avem familii din Ucraina care se confruntă cu o dificultate legată de ultimul an de liceu. Copiii acestora în toamnă ar începe anul final (clasa a XI-a în sistemul ucrainean). Ei au posibilitatea de a absolvi în acest an, în continuare, în sistemul online. În schimb, dacă intră acum la şcoală în România, vor pierde doi sau trei ani pentru a finaliza şcoala. Cel puţin pentru aceşti elevi ar trebui să existe o excepţie de la obligativitatea de înscriere la o şcoală în România", se arată în scrisoarea semnată de Confederația Caritas, dar și de alte ONG-uri din România. 

Citiţi întreaga scrisoare adresată Guvernului:

[ai:pdfjs/pdf_load path=https://www.ebihoreanul.ro/user_files/Scrisoare_Deschisă_către_Guvernul_României_28_iunie_2023.pdf|width=100%|height=400px]

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON