URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2023, 15:15

Bani mai puțini. Noi reguli de acordare a sumelor pentru cazarea și masa refugiaților ucraineni

Bani mai puțini. Noi reguli de acordare a sumelor pentru cazarea și masa refugiaților ucraineni Ilustrație generică, foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a aprobat un act normativ care modifică modalitatea de acordare a sprijinului pentru refugiaţii din Ucraina, prin acordarea unei sume forfetare lunare, începând cu 1 mai, pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana şi cazarea lor în România.

Hotărârea de Guvern nr. 368 din 26 aprilie 2023 modifică programul iniţial supranumit "50/20", care a demarat în martie 2022 şi care a prevăzut ca românii care cazează ucraineni să primească, după depunerea unor acte, 50 de lei / zi pentru cazarea unei persoane și 20 de lei / zi pentru asigurarea hranei acesteia, sumele fiind plătite ulterior de primării din banii alocaţi prin Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă.

Sume mai mici

Potrivit unui comunicat transmis vineri de ISU Crişana, HG adoptat miercuri presupune aceeaşi metodă de înregistrare a persoanelor care cazează ucrainenii, adică depunerea unor acte de identificare şi a unei cereri la primăriile din localităţile de care aparţin, dar sumele oferite vor fi mai mici.

Astfel, pentru o singură persoană cazată, suma decontată este de 750 de lei pe lună pentru cazare, iar pentru cazarea unei familii suma decontată este de 2.000 de lei pe lună.

De asemenea, Guvernul oferă şi 600 de lei pe lună separat, pentru asigurarea mâncării pentru un refugiat. Aceste reguli sunt valabile pentru prima lună de găzduire.

Sumele sunt mult mai mici în comparaţie cu vechiul mecanism de decontare. Înainte, găzduirea unei familii cu patru persoane aducea proprietarului un venit de 8.400 de lei într-o singură lună.

Să fie înscriși la AJOFM

Pentru următoarele trei luni de cazare, cei care doresc să fie în continuare ajutaţi de stat trebuie să ştie că refugiaţii ucraineni pe care-i cazează și care sunt apţi de muncă trebuie să se înregistreze la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar pentru copiii lor minori trebuie să depună actele pentru înscrierea la o şcoală ori la un centru de învăţare din comunitatea din care fac parte.

„Să aibă înscrişi copiii minori care îndeplinesc condiţiile pentru a frecventa o formă de învăţământ preuniversitar, în grupe/clase/formaţiuni de studiu din unităţile de învăţământ preuniversitar în una din modalităţi: în calitate de antepreşcolari, preşcolari sau elevi, în calitate de elevi audienţi, sau să frecventeze activităţi educaţionale din oferta altor instituţii/organizaţii, precum hub-uri sau centre educaţionale organizate în unităţi de învăţământ de către autorităţi ale administraţiei publice locale sau organizaţii neguvernamentale din zonele cu un număr mare de beneficiari ai protecţiei temporare, centre UNICEF Blue Dot deschise pe teritoriul ţării în parteneriat cu MFTES, palate şi cluburi ale copiilor, centre comunitare de învăţare permanentă, centre educaţionale pentru preşcolari, şcoli de artă sau centre culturale", se arată în comunicat.

Apoi, începând cu a cincea lună de cazare, ucraineni cazaţi şi apţi de muncă trebuie să fie încadraţi în câmpul muncii, iar minorii să frecventeze unităţile de învăţământ în care au fost înscrişi.

Programul iniţial a fost modificat cel mai probabil din cauza nenumăratelor cazuri de fraudă. Cel mai recent, la finalul lunii trecute, poliţişti din Maramureş, sprijiniţi de autorităţi din Bihor, Mureş, Sălaj, Satu Mare, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Suceava, au derulat peste 200 de percheziţii domiciliare şi şase mandate de aducere într-un dosar legat de cetăţeni români care ar fi declarat în fals că găzduiesc ucraineni şi au primit bani pentru cazarea şi hrana acestora. Autorităţile au transmis atunci că doar în acest dosar prejudiciul se ridică la circa două milioane de euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON