URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2019, 18:22

Şocant! Morţi "uitaţi" la morgă în Oradea de aparţinători care n-au vrut să-i înmormânteze. Primăria instituie amenzi de 2.500 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali din Oradea au aprobat, miercuri, în unanimitate, sancţionarea cu amendă de 2.500 de lei a persoanelor care nu-şi respectă obligaţiile privind înmormântarea rudelor, dat fiind că, în ultimele luni, trei trupuri neînsufleţite au fost "uitate" la morgă.

Concret, în hotărârea privind cazurile speciale în care înhumarea cadavrelor este suportată de Primărie a fost introdusă o prevedere potrivit căreia "neîndeplinirea obligaţiilor cu privire la înmormântare de către persoanele stabilite la articolul 17 din Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de 2.500 lei". Amenda va fi aplicată de către o persoană împuternicită prin dispoziţie de primar.

Persoanele care au obligativitatea organizării înmormântării sunt: persoana care s-a angajat prin contract că se va îngriji de înmormântare, persoana stabilită prin testamentul defunctului, iar, în lipsa testamentului, soţul/soţia persoanei decedate, care a trăit în aceeaşi locuinţă cu persoana decedată în ultima parte a vieţii, respectiv altă rudă a decedatului, până la gradul al IV-lea inclusiv.

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a transmis, tot miercuri, un comunicat pe această temă în care precizează că mai multe trupuri neînsufleţite au fost "uitate" la morga spitalelor din oraş. "În ultima perioadă, pe raza municipiului Oradea au fost 3 trupuri neînmormântate de către aparţinătorii identificaţi, din diferite motive, fie situaţia financiară precară, fie motive familiale: copiii majori refuzând înmormântarea părintelui pe motiv că acesta i-a părăsit în copilărie, pe tot parcursul vieţii neinteresându-se de soarta lor", se arată în informare.

Municipalitatea asigură înhumarea persoanelor fără aparţinători, cadavrelor cu identitate necunoscută, celor care mor în Penitenciarul Oradea şi nu au aparţinători sau aparţinătorii refuză să se ocupe de înmormântare şi a persoanelor decedate care au avut calitatea de pensionar în sistemul public (un angajat al DASO va ridica în numerar ajutorul de deces de la Casa Judeţeană de Pensii şi îl depune în contul instituţiei).

De asemenea, municipalitatea asigură înhumarea decedaţilor pentru care nu există vreo persoană obligată prin lege să dispună în legătură cu înmormântarea, nu se ştie nu trăieşte acea persoană sau nu îşi îndeplineşte obligaţia. În cazul din urmă, însă, acea persoană va putea fi, de acum, amendată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Legea e clară ...
... iar primările trebuie să-și îngroape morții nerevendicați !?! Amenzile se pot da numai celor abandonați ... cum ar fi "patrupedele" după noua legislație !?! La oameni nu se pune ... dacă au fost contribuabili onești !?!
Postat 28 Martie 2019, 10:48 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON